Ghid rapid de preluare a unui contract de leasing

Luarea unei masini in leasing poate fi un mod excelent si destul de ieftin (prin comparatie cu alte modalitati) de a avea o masina noua sau aproape noua, cel putin pe durata contractului de leasing. In general durata medie a unui contract de leasing este de doar trei ani.

O masina luata in leasing nu este chiar o masina pe care o cumperi, desi in ambele cazuri vei face plati lunare. Mai mult, daca preiei un contract de leasing incheiat de altcineva – transferul de leasing, asa cum se numeste el – situatia este una diferita. Dar in functie de circumstante, situatia financiara si valoarea masinii, transferul de leasing poate fi o optiune foarte buna pentru tine, cata vreme esti in cunostinta de cauza cu privire la aspectele pro si contra.

Ce este leasingul auto?

Avantaje leasing auto rulate

Pentru a intelege transferul de leasing, in primul rand va trebui sa stii ce este leasingul auto. Practic, leasingul poate fi comparat cu o inchirierea: semnezi un contract cu o companie de leasing sau cu un dealer (detinatorii de facto ai masinii) sa conduci masina respectiva pentru o perioada determinata – in general 12, 24 sau 36 de luni, dar ocazional pot fi si leasinguri mai scurte sau mai lungi.
In perioada leasingului ti se permite sa conduci masina doar un numar limitat de kilometri pe an (in general 20.000-25.000) pentru a asigura o depreciere controlata, si platesti rate lunare pentru a acoperi costul deprecierii (care este in general stabilit prin valoarea financiara medie previzionata pentru finalul contractului de leasing si impartirea procentajului pierdut in rate lunare).

Sa spunem ca o masina noua costa 25.000 de euro si se prezuma ca valoarea sa peste 3 ani va fi de numai 60% din valoarea initiala. Asta inseamna ca se va deprecia cu 40% din valoare, ceea ce financiar vorbind inseamna 10.000 de euro. Astfel, contractul de leasing va prevedea sa rambursezi costul deprecierii masinii in acesti trei ani de utilizare, cu taxe si comisioane aditionale, impartite in rate lunare.
Desigur, acest proces va fi putin diferit in cazul in care masina nu este noua, insa nu cu mult.

In ceea ce priveste limitele de kilometri parcursi, ai doua optiuni: fie maresti aceste limite dar te astepti la o rata lunara mai mare (pentru ca este bazata pe depreciere, iar un kilometraj mai mare pe an inseamna o depreciere mai mare), fie renunti la grija si conduci cat de mult vrei, dat trebuie sa te astepti ca la final sa platesti o penalizare pentru fiecare kilometru parcurs peste limita. La finalul contractului de leasing o masina poate avea numai un grad “normal” de uzura, iar descrierea acestuia va fi cupinsa in contract. Tot ce depaseste acest grad de uzura va fi taxat, de asemenea.
Exista lucruri importante pe care trebuie sa le stii inainte de a incheia un contract de leasing sau de a prelua un contract de leasing, dar vom ajunge la ele treptat.

Ce este transferul de leasing?

Leasing operational vs. Leasing financiar

Acum ca ai inteles esentialul legat de contractul de leasing, putem trece la discutia despre transferul de contract. In principiu vorbim despre un transfer ce tine mai mult de birocratie, prin care platesti ratele pentru altcineva pe durata ramasa din contract si, desigur, folosesti masina in tot acest timp.

Cel care ia initial masina in leasing nu mai are de platit rate si nici nu mai are responsabilitati cu privire la vehicul, iar cel care preia contractul va fi responsabil de toate platile, intretinere si tot ce mai prevede contractul.
Vei folosi masina pentru durata de timp ramasa din leasing, cata vreme te mentii in limita de kilometraj prevazuta in contract. Asadar va trebui sa stii cati kilometri mai ai de parcurs daca preiei un contract de leasing aflat la jumatatae termenului.

De ce si-ar transfera cineva leasing-ul?

Sunt foarte multe motive pentru care oamenii fac asta. Cele mai comune doua motive sunt fie ca detinatorul actual al masinii nu isi mai poate permite platite lunare, fie ca pur si simplu isi doreste o masina noua si are nevoie de un mod rapid de a renunta la contract. Uneori acestuia nu ii mai place masina, sau ea devine lipsita de aspectul practic, de pilda in situatia in care familia se largeste cu un membru nou.

De ce sa preiei leasingul altcuiva?

Varietate

Preluarea unui contract de leasing te poate ajuta sa gasesti mai multe optiuni din care sa alegi. Daca vrei doar sa folosesti o masina care are un an sau doi, vei avea parte de o provocare daca vei cauta la un dealer de maisni second hand. Dar pentru ca majoritatea leasingurilor sunt pe mai putin de patru ani, poti gasi masini destul de recente, adesea fara kilometri foarte muti parcursi.

Pret bun

Este mult mai ieftin sa iei o masina in leasing decat sa cumperi una, pentru ca platesti practic numai un procent din costul total. Preluarea unui contract de leasing de la o alta persoana este si mai ieftina, pentru ca in general leasingul a fost in mare parte platit de detinatorul anterior. Majoritatea transferurilor de leasing se fac dupa 18-22 de luni. Pretul bun si varietatea larga de masini la care poti avea acces sunt doua avantaje care te aduc intr-o situatie in care poate nu ai fi niciodata daca ai vrea sa cumperi o masina la pret integral. Imagineaza-ti ca preiei un leasing pentru o masina de lux care mai are doi ani din leasing, cu o rata de 250 euro pe luna. Vei plati doar 6000 de euro, ca sa conduci o masina de 60.000!

Flexibilitate

Daca ai de-a face in mod direct cu o companie de leasing, vei fi impovarat cu un leasing pentru intreaga perioada, dar sa spunem ca ai nevoie de o masina doar pana cand iti vei cumpara masina visurilor. Sau poate ca vrei sa testezi pe indelete o masina inainte de a decide daca o cumperi sau nu. Nu ai putea incheia un leasing pe 18 luni cu o companie de leasing sau cu o banca, dar preluand un contract de la altcineva poti gasi durata perfecta de timp si masina perfecta.

Facilitati

Foarte adesea cei care cauta clienti pentru preluarea unui contract de leasing au nevoie disperata sa scape de masina si implicit de contractul de leasing. Aceasta urgenta – adesea cauzata de motive financiare – ii face extreme de dornici sa treaca leasingul in raspunderea altcuiva, si de aceea vor adauga la preluarea de contract o suma cash de bani sau alte stimulente, pentru a atrage potentiali clienti interesati.

Dezavantajele potentiale ale preluarii leasingului

Anunt de leasing auto

Desi exista riscul unor capcane in procesul de preluare a unui contract de leasing al cuiva, trebuie sa admitem ca leasingul in general are dezavantajele sale, care trebuie luate in calcul, astfel incat atunci cand iei o decizie sa fie una informata.

Dezavantajele leasingului

Costul

Desi leasingul este mai putin scump decat achizitionarea directa a unei masini, in timp el te poate costa mai mult. Aminteste-ti ca aceste contracte de leasing nu dureaza decat aproximativ 3 ani, sau si mai putin, daca preiei contractul altcuiva. Asta inseamna ca la fiecare trei ani va trebui sa cumperi sau sa inchiriezi o masina noua sau sa platesti leasingul ca sa cumperi masina condusa pana la acel moment. Acest pret este stabilit in general la momentul incheierii contractului. Daca inchei in mod frecvent contracte de leasing poti plati la fel de mult, sau si mai mult, decat ai plati ca sa cumperi pur si simplu o masina.

Lipsa proprietatii

Iti amintesti cand am spus ca in principiu leasingul este un fel de inchiriere a unei masini? Ei bine, asta inseamna ca platile pe care le faci lunar acopera pur si simplu costul deprecierii. Ele nu sunt plati pentru ceva anume. La expirarea contractului de leasing, nu vei fi deloc mai aproape de a avea masina respectiva.

Penalizarile

In afara de rata lunara, contractele de leasing prevad si penalizari financiare dure pentru cei care depasesc limita maxima de kilometri; pentru implicarea intr-un accident grav care avariaza masina in mod serios; pentru incapacitatea de a mentine o stare adecvata la interior si o stare buna a cauciucurilor, transmisiei si franelor; pentru uzura masinii intr-un grad care afecteaza performanta si aspectul; sau pentru renuntarea la leasing inainte ca acesta sa ajunga la perioada scadenta.

Lipsa de libertate

Leasingurile sunt contracte extrem de stricte intre client si dealer sau compania de leasing, care reglementeaza o utilizare relativ limitata. Unui sofer obisnuit poate ca nu i se va parea nimic restrictiv, dar va trebui sa te gandesti bine la necesitatile tale legate de transport, precum si la aspectele neprevazute precum urgente de familie si accidente, care ar putea afecta in mod negativ.

Dezavantajele preluarii unui contract de leasing

Numarul si mai mic de kilometri

Leasingurile limiteaza numarul de kilometri pe care il porti parcurge cu o masina. Insa atunci cand preiei contractul de leasing de la o alta persoana (care pana la momentul preluarii a mers deja cu masina respectiva), in mod evident nu vei avea numai aceasta limitare, ci si mai putin timp pentru a parcurge acesti kilometri.

Situatia va fi cu atat mai complicata daca faci transferul intr-un moment prost al anului. Sa luam de pilda situatia unei masini luate in leasing pentru 3 ani si care va ajunge prin preluare de leasing la un alt conducator auto, dupa 6 luni. Daca limita de kilometri impusa de dealer sau de compania de leasing este de 20.000 de km pe an va trebui sa vezi exact cati km avea masina in ziua semnarii leasingului initial si cat mai poti conduce masina in cele 6 luni ramase, si daca este o situatie care iti convine.
In acest fel te poti scuti de o multime de batai de cap mai tarziu, cand exista riscul sa depasesti limita anuala de kilometri.

Eventuale probleme de intretinere

Atunci cand preiei contractul de leasing devii responsabil pentru uzura masinii si te expui riscului de a plati penalizari daca avariezi masina in mod semnificativ. Asigura-te ca nu exista probleme la momentul preluarii contractului si fa chiar o evaluare a masinii la un mecanic inainte de a prelua leasingul.

Probleme de aspect

La fel ca si la punctul anterior, verifica vopseaua, luminile, oglinzile si asigura-te ca toate sunt in stare de functionare. Odata ce contractul de leasing trece pe numele tau, vei fi penalizat si pentru proasta intretinere de catre primul proprietar.

Atentie la surprize

Nu strica sa faci un mic research inainte de a prelua un contract de leasing, pentru ca niciodata nu poti exclude eventuale surprize. E adevarat ca majoritatea celor care isi ofera contractul de leasing spre preluare sunt persoane serioase, care cauta o cale de iesire dintr-un contract de leasing, mai devreme de data scadentei. Exista insa si riscuri atunci cand cumperi online. De aceea e bine sa verifici inclusiv raportul privind istoricul unei masini, in care poti vedea eventuale accidente sau reparatii.

Ce trebuie sa fac daca decid sa predau sau sa preiau un contract de leasing?

Ghid rapid de preluare a unui contract de leasing 3

Exista cateva conditii de leasing impuse de institutiile financiare (unele nici macar nu permit preluarea contractului de leasing) si de dealer sau producatori. In multe cazuri primul proprietar al masinii ramane cel putin in procent de 20% responsabil pentru masina chiar si dupa efectuarea transferului de contract. Se numeste raspundere post-transfer si inseamna ca proprietarul initial poate fi raspunzator financiar daca noul proprietar nu face platile la timp sau daca ar plati aditional.

Persoana care preia contractul de leasing trebuie:

  •  sa inteleaga si sa poata intruni conditiile contractului initial de leasing;
  •  sa afle daca perioada de leasing se prelungeste dincolo de garantia masinii (un aspect foarte important si adesea trecut cu vederea);
  •  sa duca masina la un examen al unui mecanic profesionist (companiile mari de leasing au acest gen de servicii);
  •  sa se asigure ca preluarea de leasing este mai ieftina decat un contract nou;
  •  sa stie daca masina pe care vor sa o ia in leasing apartine unei persoane sau unui dealer;
  •  sa fie constient de taxele potentiale de reziliere a contractului, atat cele de penalizare cat si cele de predare;
  •  sa stie istoricul masinii, inclusiv reparatii majore sau accidente.

Concluzie

Un contract de leasing nu este pentru oricine, iar preluarea unui contract de leasing de la altcineva nu este nici ea usoara. Dar daca iti faci temele bine si esti responsabil, poate fi un mod excelent de a economisi bani, de a conduce o masina tare si chiar de a ajuta pe cineva aflat intr-o situatie dificila. Fa cercetare, cantareste bine toate optiunile si fa ce e mai bine in situatia ta!

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This