Cum sa reziliezi anticipat un contract de leasing?

Ai incheiat un contract de leasing pentru masina dorita, gandindu-te ca nu vei avea nicio problema cu plata ratelor. Iar acum esti nevoit sa renunti la contractul de leasing, si inca repede! Iata cum poti iesi dintr-un contract de leasing mai devreme decat ar trebui.

Leasingul unei masini este de cele mai multe ori o propunere tentanta. Poti conduce in acest fel o masina nou nouta platind o rata lunara, si sa o returnezi apoi, peste doi sau trei ani, inainte chiar ca masina sa iasa din garantie.
Este genul de contract ideal pentru proprietarii de afaceri, care isi pot deduce astfel taxele pentru ratele de leasing sau pentru cei care isi pot permite sa isi plateasca o masina cash, dar prefera sa aiba o masina noua la fiecare doi ani. Pentru toti ceilalti, leasingul este o afacere proasta, pentru ca ramai pe cap cu o rata lunara permanenta, pe cand atunci cand platesti integral un vehicul poti economisi o suma considerabila in timp.
Si inca ceva, este destul de dificil sa renunti la un contract de leasing. Cand ai propria ta masina, o poti vinde oricand, chiar daca inca o mai platesti. De asemenea, daca te muti din tara, sau daca ai ramas fara job si vrei sa treci la o masina mai economica… totul se poate rezolva fara probleme atunci cand masina este a ta. In schimb, cand vine vorba despre leasing, lucrurile stau diferit…

Potentialele penalizari pentru rezilierea anticipata a contractului

Cotatie de pret leasing auto rulate

Producatorii de masini castiga de pe urma unui contract de leasing doar atunci cand clientul isi duce la bun sfarsit toate ratele si plateste toate sumele din contract. Asadar, pentru a se asigura ca un client respecta pana la final termenii contractului de leasing, companiile vin, in general, cu cateva penalizari prevazute pentru situatia in care reziliezi mai devreme contractul.

Astfel, ti se poate cere sa platesti:

  •  Ratele ramase din contract;
  • O taxa de reziliere anticipata;
  •  Costurile legate de pregatirea vehiculului pentru vanzare;
  •  Depozitarea si transportul vehiculului;
  • Taxele de leasing, daca exista;
  •  Diferenta existenta intre valoarea din contractul de leasing si valoarea curenta a masinii.

Inainte de a incerca sa renunti anticipat la un contract de leasing, ar trebui sa analizezi atent penalizarile incluse in contract. Desi e posibil ca – intr-o forma sau alta – intr-un contract sa apara toate penalizarile de mai sus, cele mai comune sunt obligarea la plata ratelor ramase si taxa de reziliere anticipata.

Cea mai costisitoare parte din aceste penalizari este reprezentata de ratele ramase din contract, mai ales daca asta inseamna sa platesti chiar toata suma leasingului. De pilda, daca termenul unui leasing este de 36 de luni si decizi sa reziliezi contractul dupa 21 de luni, ti se va cere sa platesti cele 15 luni ramase. La o rata lunara de aproximativ 300 de euro, va trebui deci sa faci rost de 4500 de euro pentru a putea renunta la contract.
Unele contracte nu cer in mod expres sa faci platile ramase, dar impun un alt gen de penalizare, care poate fi o suma fixa, sau poate fi exprimata printr-un numar de rate lunare.

Taxele de reziliere anticipata pot fi, de asemenea, esalonate. Ti se poate cere sa faci trei plati extra daca incetezi contractul in primele 12 luni, doua plati daca il reziliezi in al doilea interval de 12 luni si o plata daca reziliezi contractul in al treilea interval de 12 luni. Combinatile posibile pot varia.
Evident, niciuna dintre aceste variante de penalizare nu este placuta si usoara, insa ele exista tocmai pentru a te impiedica sa reziliezi contractul mai devreme decat expira el.
Cum poti iesi dintr-un contract de leasing si sa reduci la minim penalizarile pentru reziliere anticipata? Vom discuta in cele ce urmeaza posibilitatile pe care le ai la indemana.

Returnarea masinii la dealer sau la compania de leasing

Leasing operational vs. Leasing financiar

Acesta este in mod cert cel mai simplu mod de a renunta la un contract de leasing, insa este si cel mai scump. Este simplu pentru ca dealerul sau compania de leasing se va ocupa de toate detaliile pentru tine. Dar este mai scump pentru ca in acest caz se vor aplica toate prevederile legate de penalizari pe care le stipuleaza contractul. Includem aici plata taxei de reziliere anticipata, ca si deprecierea vehiculului. Practic masina va fi vanduta in cadrul unei licitatii care ii va garanta valoarea minima absoluta, iar tie ti se va cere apoi sa platesti diferenta, una care de altfel va fi substantiala.

Cumpararea si revanzarea masinii

Contractele de leasing contin prevederi care iti permit sa cumperi masina in timpul scurgerii termenului de leasing, ceea ce poate fi extrem de util daca valoarea lichidarii leasingului este mai mica decat valoarea de revanzare a vehiculului.
De exemplu daca mai ai de platit 20.000 de euo iar valoarea de piata a masinii este ceva mai mare, vei putea cumpara masina de la compania de leasing si sa o vinzi ulterior. Vei mai avea de platit o taxa de reziliere anticipata de cateva sute de euro, dar tot vei avea la final un pret mai mic.
Pentru a face asta va trebui sa afli in scris, de la compania de leasing, care este valoarea de buyout a masinii, iar apoi sa verifici valoarea curenta a masinii tale la revanzare. Chiar si atunci cand valoarea de revanzare este mai mica decat valoarea buyout-ului, tot ti se poate parea ca scapi cu un pret mai mic decat daca ai rezilia contractul de leasing in alte moduri.

Transferul de leasing

Cum sa reziliezi anticipat un contract de leasing? 5

Exista situatii in care poti transmite contractul de leasing altcuiva. Ca sa poti face asta, ar trebui ca aceasta posibilitate sa fie prevazuta in contractul de leasing semnat si ar trebui, de asemenea, sa ai acordul companiei de leasing.

Exista site-uri pe care poti posta chiar anunturi pentru persoane interesate de un transfer de leasing, procedand in principiu ca la vanzarea unei masini online: iti postezi anuntul cu masina si datele de plata si astepti sa gasesti pe cineva interesat sa iti preia leasingul in termenii initiali.

E posibil sa gasesti cumparatori interesati sa iti preia contractul ramas, pentru ca acestia vor contracte pe termene mai scurte sau cel putin mai scurte decat cele oferite de dealerii de masini noi. In cazul in care compania de leasing este de acord cu transferul de contract, va trebui probabil sa platesti o taxa de transfer, care in general este mai mica decat taxa pentru reziliere anticipata.
Nu intotdeauna transferul de leasing te scoate complet din contract. Exista companii ale caror contracte de leasing prevad ca – si in cazul transferului de leasing – detinatorul initial al masinii sa ramana in continuare parte din contract pana la incheierea oficiala a acestuia. Iar asta inseamna ca inca poti fi considerat responsabil pentru anumite costuri la scurgerea termenului contractului de leasing, inclusiv avarii sau kilometri in plus.

Cumpararea unei masini noi de la acelasi dealer

Cum sa reziliezi anticipat un contract de leasing? 6

Acesta strategie nu te va scapa de penalizarile de reziliere anticipata, dar le poate reduce. Daca iti vei achizitiona o masina noua de la acelasi dealer de la care ai luat masina pe care o ai in leasing in acest moment, acesta fie poate renunta la anumite penalizari din primul contract, fie le poate reduce.

Atentie totusi ca acesta strategie poate avea un dezavantaj major! Dealerii auto ascund, in general, anumite taxe de reziliere a contractului vechi intre clauzele contractului nou. De pilda, daca iti cumperi o masina de 20.000 de euro, folosind o finantare de 100%, te vei alege de fapt cu un credit de 22.000 de euro – 20.000 pentru masina si 2000 pentru rezilierea anticipata a primului contract.
Va fi ok din punctul de vedere al rezilierii fara stress a primului contract si, de asemenea, te va ajuta sa nu vii de acasa cu suma aceasta. Dar faptul ca taxele de reziliere anticipata se vor adauga la valoarea noii achizitii, te va lasa in dezavantaj la noua masina si vei plati pentru ea mai mult decat valoreaza de fapt.

Renuntarea la plati

Leasing auto

Aceasta nu este chiar o strategie, ci o “solutie” atunci cand nu ai nicio alta cale de rezolvare. Daca nu iti mai permiti sa faci platile pentru masina, poti lua in considerare sa nu iti mai efectuezi datoriile ce decurg din contractul de leasing. Asta te va scapa de rata lunara, dar iti va crea alte probleme care nu sunt de natura imediata.
Daca nu iti mai platesti leasingul vei fi pasibil de declansarea procedurii de executare silita pentru returnarea datoriei.
Iata de ce aceasta ar trebui sa fie o solutie de ultima instanta, si doar daca nu ai succes cu niciuna dintre celelalte metode.

Concluzie

Nu e usor sa reziliezi anticipat un contract de leasing. In cel mai bun caz, poti gasi pe cineva care sa preia ratele din contract pe termenul ramas sau sa cumperi o alta masina de la acelasi dealer, iar contractul nou sa includa si taxa de reziliere. In caz contrar, vei avea de platit taxe importante de reziliere anticipata, egale cu cateva rate.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This