Desi nimeni nu iti interzice sa returnezi o masina luata in leasing in aceasta perioada de pandemie, exista informatii in piata care sugereaza ca dealerii fac dificila returnarea vehiculelor luate in leasing, asa ca nu ar strica sa iti cunosti drepturile in caz ca ajungi intr-o astfel de situatie.
Returnarea unei masini luate in leasing se numara printre cele mai recente aspecte care au avut parte de perturbari in ultima perioada, in timpul pandemiei cauzate de noul Coronavirus.

Potrivit USA Today si site-ului Car and Driver exista in SUA situatii reale in care dealerii nu permit returnarea in mod obisnuit a masinilor luate in leasing, invocand o serie de motive diferite, la final de contract.
Unul dintre concesionarii unui leasing incheiat cu BMW s-a aflat in situatia de a-i fi refuzata returnarea masinii luate in leasing, motivul invocat fiind personalul redus din cadrul reprezentantei locale BMW. Potrivit screenshot-urilor unui schimb de emailuri cu un angajat al reprezentantei, clientul BMW a primit optiunea semnarii unui contract de leasing pentru un vehicul nou, situatie in care reprezentanta ar fi acceptat si returul masinii luate in prezent in leasing! Nemultumit de oferta facuta, clientul a refuzat, trezindu-se fara vina intr-o situatie legala nedorita…

Refuzul companiilor de leasing sau al reprezentantelor de a accepta masinile la finalul contractelor de leasing este in stransa conexiune cu scaderea valorii masinilor pe piata second hand. Pune aceasta realitate cal la cap cu stafful redus al dealerilor, si cu parcarile deja pline de automobile, camionete si SUV-uri si iata de ce nu este de mirare ca dealerii incearca sa mentina clientii cat mai mult posibil implicati in leasingurile actuale!

Desigur multe persoane nu sunt deloc interesate sa ramana blocate in leasingurile pe care le au in acest moment. Asta inseamna ca vor fi nevoiti sa continue sa plateasca pentru vehicul, ca si pentru inregistrare si pentru asigurare. Inregistrarea masinii pentru un an, desi stii sigur ca o vei returna cat mai curand posibil, nu pare a fi cea mai buna propunere pentru un client al unei companii de leasing sau reprezentante auto.

Te intrebi daca este legal? Ei bine, raspunsul evident este NU. Avocatii din Statele Unite sustin ca refuzul de a primi masina inapoi la incheierea termenului prevazut in contractul de leasing este un caz clar de incalcare a termenilor contractuali.

In conditiile in care multe state incep sa relaxeze restrictiile privind carantina si izolarea, e posibil ca si aceasta problema sa inceapa sa fie tot mai rar intalnita si mai putin ingrijoratoare, mai ales ca angajatii vor reveni la serviciu, iar masinile vor incepe din nou sa iasa din parcurile auto.
Cu toate acestea, daca dai de un dealer care refuza sa accepte masina inapoi, e cazul sa ii reamintesti ca nu numai tu ai semnat un contract, ci si el!

Share This