Cum iesi dintr-un contract de leasing inainte de termen?

Leasing-ul este actul de transfer a dreptului de folosinta asupra unui bun de la proprietar catre utilizator, contra unei sume de bani platita regulat, pe o perioada de timp determinata. Cel mai adesea, autoturismele fac obiectul contractelor de leasing.

Leasing sau credit auto?

Cu alte cuvinte, iti poti achizitiona o masina in rate, luand in calcul doua variante: leasing-ul sau creditul auto. Diferenta este ca in cazul leasing-ului, proprietarul autovehiculului ramane banca sau producatorul auto / dealerul auto, in timp ce in cazul creditului, utilizatorul este automat si proprietar.

Contractele de leasing se incheie, in general, pe perioade mai mici de timp si se pot referi la mai mult de un autoturism. Multe societati comerciale incheie contracte de leasing cu finantatorii pentru a-si mari flota. Exista, insa, si utilizatori domestici care aleg sa incheie un contract de leasing.

Ca orice contract, si contractul de leasing are puncte specificate clar, si anume: perioada contractuala, obiectului contractului, suma care trebuie platita regulat de catre utilizator, data platii, comisioanele de penalizare la intarzierea platilor, comisioane de rambursare anticipata (daca exista), etc.

Contractul de leasing la final

Atunci cand contractul de leasing se termina, si utilizatorul isi va fi platit si ultima rata, autoturismul trece in proprietatea utilizatorului, dupa plata valorii reziduale a masinii. Valoarea reziduala, ca si avansul pe care utilizatorul il plateste, se calculeaza ca procent din valoarea masinii.

Cum iesi dintr-un contract de leasing inainte de termen? 5

De mentionat ca, daca utilizatorului alege sa plateasca un avans mare la inceputul contractului de leasing, si sa se intinda pe o perioada mare de timp, la finalul contractului poate sa nici nu mai plateasca valoarea reziduala a masinii, masina trecand automat in proprietatea sa dupa plata ultimei rate.

Dar aceasta este o situatie fericita, cand utilizatorul are posibilitatea sa isi achite ratele la timp. Tinand cont de factorii economici din ziua de astazi, este greu sa prezici daca la anul vei mai avea acelasi serviciu si acelasi salariu sau daca vei mai fi interesat sa ai autoturismul luat in leasing.

Daca nu mai ai mult pana la terminarea contractului si ai banii necesari, poti sa iesi din contractul de leasing achitand diferenta care ti-a mai ramas, plus toate comisioanele si taxele solicitate de finantator si devenind automat proprietarul masinii. Iar daca nu o mai vrei, poti oricand sa o vinzi.

Cum poti termina contractul de leasing inainte de termen

Ce se intampla insa cand mai ai cativa ani pana la terminarea contractului si nu mai ai nici bani sa platesti ratele? In aceasta situatie, poti cere acordarea unei perioade de gratie din partea finantatorului, insa aceasta nu te va scoate din contractul de leasing; doar te va pasui pana cand iti vei imbunatati situatia financiara.

Daca nu ai bani sa platesti ratele si nici nu mai iti place autoturismul luat in leasing, poti sa iesi din contract daca o alta persoana este dispusa sa preia contractul de leasing de la tine. Cu alte cuvinte, tu scapi de masina, si de rate, si un alt viitor utilizator va incepe sa plateasca ratele, dar va folosi si masina in locul tau.

Cum iesi dintr-un contract de leasing inainte de termen? 6

De asemenea, la finalul contractului de leasing, noul utilizator va avea posibilitatea achizitionarii masinii la valoarea reziduala, tu nemaiavand niciun drept asupra autoturismului. Daca nu mai esti interesat de masina in niciun fel, acest lucru nu ar trebuie sa fie o problema.

Poti iesi dintr-un contract de leasing si daca nu exista niciun alt potential utilizator interesat de masina ta. Aceasta varianta trebuie sa fie ultima de luat in calcul, deoarece are implicatii juridice, iar finantatorul te poate actiona in judecata daca nu isi recupereaza suma finantata initial.

Dobanda, comisioanele, taxele, clauzele de rambursare anticipata si reziliere, toate sunt specificate in contract si trebuie sa fie bine intelese inainte de semnarea lui. In acest fel, nu veti avea probleme cu finantatorul si va veti mentine ridicata posibilitatea de a lua imprumuturi si pe viitor.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This