Top 10 intrebari despre leasing pe care sa le pui dealerului auto

Daca te intrebi ce este leasingul auto, sau cum functioneaza el, ai ajuns exact in locul potrivit! Unii dintre noi probabil ca nu sunt familiarizati cu toate aspectele pro si contra ale leasingului auto. Exista de fapt mai multe alternative in ceea ce priveste leasingul in acest moment.
In general, leasingul auto reprezinta inchirierea unei masini pentru o perioada fixa de timp. Dealerii de autovehicule ofera contractele de leasing auto ca optiune pentru cumpararea unei masini sau pentru finantarea traditionala. Acest proces este adesea utilizat de catre companii atunci cand achizitioneaza unul sau mai multe autovehicule in scopuri de business.
In general, costurile de leasing sunt mai reduse decat cele pentru o eventuala achizitie, desi exista cateva restrictii, asa cum sunt limitele de kilometri parcursi si acordurile de non-customizare, care pot determina daca e mai bine sa cumperi o masina sau sa o iei in leasing. Vom analiza in cele ce urmeaza cele mai frecvente 10 intrebari cu privire la leasingul auto.

1. Este leasingul auto o idee buna?

Exista multe beneficii ale contractelor de leasing pentru o masina, pe care nu le poti obtine cu alte oferte de finantare. Aceste beneficii includ prevederi privind intretinerea, faptul ca nu trebuie sa schimbi sau sa vinzi un vehicul vechi, precum si platile mai mici.

2. E mai bine sa cumpar sau sa iau o masina in leasing?

Aceasta este o decizie care depinde de multi factori. Conduci multi kilometri anual? Iti place sa pastrezi un vehicul pe o durata indelungata de timp? Daca da, atunci e posibil ca leasingul auto sa nu fie cea mai buna optiune pentru tine. Insa daca iti place sa iti schimbi masina o data la doi – trei ani si nu esti deloc interesat de procesul de vanzare sau de schimb al autovehiculului actual, poti fi un candidat bun pentru un leasing auto.
Practic diferenta dintre leasingul auto si cumparare tine de prioritatile personale, auto si financiare.
De asemenea, este important de mentionat ca unii proprietari de masini au impresia ca leasingul cu limita mare de kilometraj este mai benefic din punct de vedere al sigurantei financiare decat detinerea efectiva a masinii.
Statistic vorbind, in ciuda taxelor suplimentare pe care e posibil sa le platesti daca returnezi o masina cu un kilometrraj depasit la final de leasing, e foarte probabil sa iesi in castig fata de solutia achizitionarii masinii. Kilometrajul mare determina o reducere semnificativa la revanzare, dar in cazul leasingului acest aspect este deja luat in calcul.
In plus, cu cat petreci mai mult timp pe sosele, cu atat vei fi mai expus accidentelor. De aceea, daca si cand un eventual accident se va produce cu propriul tau vehicul, evenimentul va fi retinut in istoricul personal de daunalitate. In cazul leasingului, nu se retine nimic in istoricul personal.

3. Cat costa leasingul auto?

Majoritatea dealerilor si producatorilor au diverse oferte fara avans. Desigur, exista diversi factori care califica sau descalifica indivizii sa incheie astfel de contracte de leasing. Factori precum scorul de credit, istoricul de plata al creditelor, etc. Nu uita ca de cele mai multe ori avans zero inseamna plati lunare mai mari. Leasingul auto, la fel ca si finantarea traditionala, functioneaza astfel: cu cat platesti un avans mai mare, cu atat ratele lunare vor fi mai reduse.

4. Poti lua in leasing o masina folosita?

Da, poti lua in leasing o masina folosita. Acest tip de leasing auto second hand este un secret putin cunoscut, insa cei mai multi dealeri ofera discounturi speciale la masini second hand cu o vechime mai mica de 4 ani si cu mai putin de 80.000 de km la bord.

5. Pot cumpara masina pe care am avut-o in leasing?

Majoritatea contractelor de leasing au clauze buy-out, pentru situatia in care ajungi sa te indragostesti de masina si decizi sa o pastrezi. Retine ca pretul de cumparare al masinii poate varia. Acest pret depinde de valoarea reziduala la momentul expirarii contractului de leasing.
Exista, de asemenea, si optiuni pentru cumpararea vehiculului luat in leasing inainte de incheierea perioadei contractuale. Pentru aceasta, insa, trebuie sa discuti cu managerul de leasing. Numai ei sunt cei care pot oferi informatii exacte si se pot ocupa de taxele de incheiere anticipata aplicabile.

6. Voi primi inapoi garantia?

In general o garantie pentru un contract de leasing este returnata la finele perioadei contractuale, daca toate precizarile si conditiile din contractul de leasing au fost intrunite. Retine ca depozitul sau garantia nu este acelasi lucru cu avansul. Avansurile nu sunt returnabile, in timp ce garantiile in general sunt.
Este important de retinut ca unele leasinguri impun garantii nereturnabile. De aceea, este indicat sa citesti cu atentie acordul de leasing si sa pui toate intrebarile pe care le ai, inainte de a semna contractul.

7. Poti lua in leasing o masina fara avans daca ai un istoric negativ de credit?

Desi nu este imposibil, este dificil sa iei in leasing un vehicul daca ai un rating slab de credit si nu ai bani pentru un avans. Majoritatea leasingurilor cu avans zero necesita un istoric de creditare pozitiv. Insa nu-ti face griji, exista destule optiuni disponibile pentru cei care isi doresc o masina, dar au un istoric de creditare mai putin fericit.

8. Ce scor de creditare iti trebuie pentru un leasing?

In general, scorul de credit scazut nu este considerat viabil, desi cu un astfel de scor nu vei fi automat respins. Un scor de credit mic inseamna de multe ori ca va trebui sa platesti un avans mai mare si o rata superioara a dobanzii. Exista diversi pasi pe care ii poti face pentru a-ti imbunatati scorul de credit, printre acestia numarandu-se si platile la timp, istoricul constant de angajare si aplicarea de multe ori pentru credite.

9. Pot returna vehiculul luat in leasing la o alta reprezentanta?

In general, da, poti returna vehiculul luat in leasing la o alta reprezentanta. Trebuie, insa, sa fie un dealer autorizat de catre producatorul auto. Probabil ca este evident, insa nu vei putea returna masina la un dealer al altui brand…
La fel de evident este faptul ca, daca returnezi masina la o alta reprezentanta, este obligatoriu ca toate obligatiile din contract sa fie indeplinite.

10. Intretinerea masinii este inclusa in leasing?

Dintre toate beneficiile unui contract de leasing, beneficiile ce tin de intretinere sunt in general cele mai populare. Desigur, detaliile variaza de la contract la contract, dar majoritatea contractelor de acest fel acopera intretinerea normala a vehiculului si necesitatile legate de service. Acestea includ schimbarile de ulei si de filtre, reglajele normale, iar in general intretinerea programata nu te va costa nimic.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This