Poti modifica o masina luata in leasing?

Ai o masina in leasing careia ai vrea sa ii aduci cateva modificari? Iata ce poti face si ce nu, atunci cand vine vorba despre modificarea masinilor luate in leasing.

Multi soferi isi doresc sa profite la maxim de masina lor in perioada de timp in care o detin sau o conduc. Iar asta include adesea schimbarea aspectului masinii, imbunatatirea performantei sale, economia de combustibil sau modificarea modului de utilizare.

Daca detii masina in mod privat, aceste decizii iti apartin in intregime si poti face orice modificari doresti (cu conditia sa nu uiti sa comunici si companiei de asigurari orice modificari pe care le aduci masinii).
Insa atunci cand iei un vehicul in leasing sau cand il finantezi – asa cum fac multe milioane de soferi in intreaga lume – lucrurile stau putin diferit. Desi leasingul nu iti interzice neaparat sa faci modificari, trebuie doar sa abordezi diferit situatia.
Daca poti aduce sau nu anumite modificari unei masini luate in leasing depinde de anumite conditii impuse de compania de leasing. In general, orice modificare adusa masinii trebuie sa fie aprobata in prealabil de catre compania de leasing, iar aceste modificari trebuie sa fie reversibile, adica sa poata fi eliminate pentru a readuce masina in starea sa initiala.

Aceste schimbari se refera la modificari cosmetice, cum ar fi adaugarea de jante din aliaj, modificari de performanta, remaparea motorului masinii si modificari legate de utilizare, cum ar fi adaugarea unei bare de remorcare sau a unui portbagaj.
Depinde de fiecare companie de leasing in parte ce iti va permite sa faci, insa adesea aceste companii vor permite modificari doar daca acestea nu vor produce daune sau semne de durata pe masina atunci cand o returnezi. Asa ca este important sa intrebi intotdeauna ce poti face si sa soliciti permisiunea inainte de a face orice modificare. Daca nu faci asta, ai putea ajunge sa anulezi garantia masinii sau, si mai rau, ai putea fi penalizat la returnarea vehiculului, pentru a acoperi costurile pe care le implica readucerea masinii la starea initiala.
In plus, este important sa verifici contractul de leasing pentru a vedea daca exista clauze specifice care interzic anumite tipuri de modificari sau care limiteaza numarul de modificari pe care le poti face. De asemenea, este important sa pastrezi documentatia cu privire la modificarile efectuate si sa o furnizezi companiei de leasing la cerere.

Ce modificari poti aduce unei masini luate in leasing?

Modificarile pe care le poti face in cazul unei masini luate in leasing pot varia in functie de politica fiecarei companii de leasing si de specificatiile vehiculului. In general, modificarile permise trebuie sa fie reversibile si sa nu afecteze in mod negativ valoarea sau siguranta masinii.
Din punct de vedere estetic, soferii isi doresc adesea sa adauge jante din aliaj, sa nuanteze geamurile sau chiar sa adauge o folie completa de vinil, mai ales daca este o masina de afaceri. Toate aceste caracteristici sunt adesea permise, deoarece este destul de simplu sa revii la starea initiala atunci cand returnezi masina.
Acelasi lucru este valabil si pentru anvelopele schimbate, pentru adaugarea unui portbagaj pe masina sau pentru remaparea motorului masinii (reprogramarea sau „ciparea” unitatii de control ECU) pentru a imbunatati performanta sau economia de combustibil. Toate acestea pot fi eliminate dupa un timp.

Iata cateva exemple de modificari pe care le poti face unei masini luate in leasing:

  •  Montarea unor jante sau anvelope noi, care sa fie compatibile cu specificatiile masinii si sa nu afecteze performantele acesteia.
  •  Inlocuirea sistemului audio cu unul de o calitate superioara, dar care sa nu necesite modificari majore la cablajul masinii.
  •  Instalarea unor folii de protectie pentru caroserie sau geamuri, care sa protejeze masina de zgarieturi sau de impactul pietrelor. Infolierea masinii trebuie sa fie facuta de un profesionist foarte bun, astfel incat orice marcaje – sloganuri sau lucrari de arta – sa poata fi eliminate cat mai sigur, ca si cum nu ar fi fost niciodata acolo.
  •  Adaugarea de accesorii, cum ar fi bare de protectie sau spoilere fata si spate, care sa nu afecteze stabilitatea sau manevrabilitatea masinii.
  •  Montarea unui sistem de navigatie sau de asistenta la parcare, care sa nu necesite modificari majore la cablajul masinii.

Nu uita ca inainte de a face orice modificare, este important sa verifici clauzele contractuale cu privire la modificari si sa discuti cu reprezentantul companiei de leasing pentru a obtine aprobarea prealabila.

Ce modificari nu poti aduce unei masini luate in leasing?

Exista anumite modificari pe care nu le poti aduce unei masini luate in leasing, deoarece acestea pot afecta valoarea sau siguranta vehiculului sau pot incalca unele clauze contractuale.
Iata cateva exemple de modificari care nu sunt de obicei permise:

  •  Modificarea motorului sau a sistemului de admisie sau evacuare a gazelor, ce poate afecta performantele masinii sau poate duce la pierderea garantiei.
  •  Schimbarea culorii caroseriei sau aplicarea de viniluri permanente, care pot afecta valoarea masinii sau pot duce la probleme cu vopseaua originala.
  •  Instalarea de lumini xenon sau LED neomologate sau neinsotite de un sistem de nivelare automata sau de spalare a farurilor, ceea ce poate fi periculos pentru ceilalti participanti la trafic si poate duce la amenzi.
  •  Montarea de jante sau anvelope care nu sunt compatibile cu specificatiile masinii sau care nu sunt omologate pentru utilizare pe drumurile publice, ce pot afecta astfel performantele masinii sau pot fi chiar ilegale.
  •  Eliminarea unor elemente de siguranta, cum ar fi airbag-urile sau centurile de siguranta, care sunt obligatorii prin lege si protejeaza viata pasagerilor in caz de accident.
  •  Desi adaugarea unui portbagaj pe masina este in regula, nu monta si bare pe masina daca nu ai permisiunea companiei de leasing, pentru ca acestea pot lasa urme permanente pe caroseria unei masini.
  •  Adaugarea unei bare de tractare este o problema mai sensibila, pentru ca in general implica sa dai gauri pe sub masina, ceea ce probabil ca nu va placea companiei de leasing.

Nu este neaparat ca modificarile pe care alegi tu sa le faci sa fie pe placul tuturor, astfel ca si in cazul in care compania de leasing iti va permite sa le faci, iti pot creste ratele lunare pentru a recupera orice neajuns care vine odata cu devalorizarea vehiculului din cauza modificarilor facute de tine.
Placutele cu numere private nu lasa urme, astfel ca nu ar trebui sa fie o problema daca le adaugi la o masina in leasing. Insa acest lucru se poate face doar dupa ce ai luat masina si daca ai permisiunea din partea companiei de leasing. De asemenea, nu uita sa anunti autoritatea de inmatriculare si asiguratorul daca ai in plan sa schimbi placutele.

Sursa: https://www.thecarexpert.co.uk/can-i-modify-my-lease-car/

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This