Intrebari frecvente despre leasing

Ce este un contract de leasing?

Achizitionarea unui autoturism sau utilaj in leasing poate veni cu multe avantaje, atat timp cat se respecta clauzele din contract de catre ambele parti implicate.
Contractul de leasing se incheie intre un finantator (banca, societate de leasing, dealer auto) si viitorul utilizator al autoturismului / utilajului. Pentru a avea acest drept de folosinta a bunului, utilizatorul plateste finantatorului o suma de bani, in mod regulat, pe o perioada determinata de timp.

Vreau o masina. Este mai bine sa o iau pe societate sau in nume personal?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, nu trebuie decat sa intrati pe site-urile companiilor care ofera clientilor (atat persoane fizice, cat si juridice) posibilitatea de a incheia un contract de leasing. Intrati pe simulatoarele de pe site-uri si comparati daca este mai avantajos pentru dvs sa luati leasingul ca persoana juridica sau persoana fizica. Pe langa ofertele diferite, trebuie sa aveti in vedere ca atunci cand incheiati un contract de leasing pe societate beneficiati de urmatoarele avantaje:

  • TVA-ul este deductibil total sau partial conform legii
  • cheltuiele de intretinere, asigurarile sunt deductibile
  • la revanzarea catre alte persoane juridice TVA-ul este deductibil de catre acestea

Ce este valoarea reziduala? Cand o platesc?

Valoarea reziduala este valoarea masinii la sfarsitul perioadei contractului de leasing. Suma care reprezinta valoarea reziduala a unui bun ce face obiectului unui contract de leasing se stabileste ca procent din valoarea initiala a masinii si se plateste, de obicei, la finalul contractului de leasing, dupa plata ultimei rate, cand se face si transferul dreptului de proprietate de la finantator la utilizator. Atentie, anumite contracte se incheie cu valoare reziduala 0%, ceea ce inseamna ca aceasta valoare este inclusa in ratele platite de utilizator pe durata contractului.

Pot sa imi iau numar de inmatriculare personalizat?

Pentru a avea numere personalizate, trebuie sa discuti cu finantatorul. In principiu, atat timp cat numerele pe care le vrei sunt disponibile, nu ar trebui sa fie nicio problema in a le avea. Numerele preferentiale sunt numere negre care sunt folosite dupa numerele provizorii (rosii). Placutele cu numere rosii sunt valabile pentru 90 de zile, timp in care noile placute (cu numere negre) sunt solicitate la Politie. Masina poate fi asigurata, indiferent de ce numere ai.

Am o societate noua si doresc sa imi iau o masina pe firma. Pot?

In multe cazuri, finantatorii sunt reticenti in a acorda imprumuturi persoanelor juridice care nu au nici macar un an de activitate, pentru ca nu au ce analize sa faca. Nu exista profit, nu exista rata de rentabilitate, niciun fel de indicatori economice, doar estimari. Exista, insa, anumite societati de leasing care ofera finantare celor la inceput de drum. Atentie: o persoana juridica noua trebuie sa fie 100% sigura ca va putea rambursa imprumutul, altfel ceea ce poate fi o relatie de parteneriat frumoasa, se poate transforma intr-un cosmar.

Ce fac in caz de accident?

Cum utilizatorul masinii nu este si proprietarul ei, in caz de accident, utilizatorul trebuie sa instiinteze proprietarul. Societatea de leasing ofera sprijin si consultanta pentru ca toate procedurile sa aiba loc conform legii. In cele mai “fericite” cazuri, utilizatorul primeste o imputernicire de la finantator, merge la Politia Rutiera si la societatea de asigurare pentru deschiderea dosarului de dauna si apoi la un service auto, unde masina va fi reparata. Acesti pasi difera, insa, de la o societate de leasing la alta si in functie de gravitatea accidentului, daca acesta se produce in Romania sau in strainatate, etc. Pentru o imagine clara asupra clauzelor unui contract de leasing, contactati o societate de leasing.

 

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This