Cele mai multe oferte de autoturisme realizate la dealerii auto pot fi catalogate usor într-una din urmatoarele trei categorii: achizitionarea de autoturisme noi, achiziționarea de autoturisme rulate si leasing autoturisme noi. Cu toate acestea, există o a patra categorie de cele mai multe ori trecuta cu vederea: contractele de leasing auto rulate.

Leasingul de auto rulate este putin utilizat in lumea dealerilor de masini. Nu toti dealerii il ofera si este putin probabil ca vei vedea publicitate la televizor, pe panouri stradale sau in presa pentru asemenea servicii.

Daca iti doresti, exista posibilitatea sa semnezi un contract de leasing pentru un auto rulat, desi va fi nevoie de ceva alergatura. Daca ai gasit dealerul auto care poate oferi un contract de leasing auto rulate, vei fi probabil recompensat cu o plată lunară semnificativ mai mică decât cea a unui nou contract de leasing auto nou.

Cum functioneaza un contract de leasing auto rulate?

In principiu autoturismele rulate pot fi achizitionate in Romania prin 3 modalitati: cash, prin credit bancar sau prin leasing operational. Atunci cand achizitionezi un auto rulat in leasing, dar nu numai, dealerul de auto rulate trebuie sa-ti ofere:

 • istoricul de service al masinii;
 • istoricul proprietarilor anteriori;
 • certificarea rulajului.

Unii dealeri iti ofera si o garantie de 6 luni pana la 1 an al autovehiculului, asa ca alege sa-ti protejezi investitia.

Leasingul de auto rulate urmează aceeasi pasi de bază ca si contractele de leasing pentru auto noi. Locatorul va determina valoarea de piata a vehiculului, iar platile de leasing vor fi determinate de diferenta dintre pretul de vanzare al vehiculului si valoarea sa reziduala.

Locatorul va lua in considerare si o dobanda, care in unele cazuri, poate fi mai mare decat cea din contractele de leasing pentru autoturisme noi. In general, in ratele lunare din contractele de leasing auto rulate sunt incluse si impozitele, asigurarile, dar si alte servicii, in functie de politica fiecarui dealer auto. Chiar si asa, o dobanda mai mare cuplata cu pretul de vanzare mai mic al masinii rulate si o rata mai mica de amortizare, rezulta o plata totala mult mai mica. Cumparatorii care intra intr-un contract de leasing auto rulate pot opta sa achizitioneze autovehiculul la sfarsitul contractului de leasing, la fel cum o pot face si cu masinile noi pentru care au incheiat un contract de leasing.

Cum faci sa inchei un contract de leasing auto rulate, pas cu pas

fa-economiiFixeaza-ti un punct de reper: prima data hotaraste-te ce masina iti doresti, apoi cere o oferta de leasing pentru ultima versiune a masinii. Ai nevoie de costurile de leasing pentru autoturismul nou pentru a putea face o comparatie. Cu aceasta calculatie de leasing in mana poti incepe sa cauti ceea ce vrei cu adevarat sa cumperi.

Gaseste masina: Internetul iti pune la dispozitie o multime de instrumente pentru a gasi masina rulata potrivita. Stabileste-ti un buget in care vrei sa te incadrezi si cauta modelele preferate. Exclude din cautari ocaziile prea frumoase ca sa fie adevarate si varfurile de pret. Avand in vedere ca iti cauti o masina second-hand, s-ar putea sa nu gasesti cu usurinta combinatia de culori preferata sau dotarile dorite. Fii flexibil. Selecteaza cateva masini de la dealeri diferiti. In acest fel, in cazul in care primul dealer cu care vorbesti nu este în masura sa te ajute cu un contract de leasing auto rulate, vei avea si alte optiuni.

Gaseste un dealer cu care sa inchei contractul: Din moment ce leasingul de masini rulate nu este o norma in industria auto, gasirea unui dealer care te poate ajuta va dura probabil ceva timp si va necesita ceva rabdare. Alege un dealer auto care ofera auto rulate prin contracte de leasing operational. Poti alege dealeri autorizati pentru diferite marci sau te poti duce direct la un dealer multimarca de masini second hand.
Este posibil sa trebuiasca sa apelezi la cativa dealeri pentru a gasi unul care poate sa-ti ofere un contract de leasing operational pentru auto rulate.

Obtine o cotatie de pret: Odata ce ai gasit un dealer care poate incheia contracte de leasing de autoturisme second-hand, solicita o oferta de pret. Se aplica toate regulile de unei cumparari auto standard: negocierea unui pret de vanzare echitabil (poti folosi http://www.vezicatface.ro/masina-second-hand), obtine valoarea reziduala (in cazul in care doresti sa cumperi vehiculul la sfarsitul contractului de leasing) si platile lunare. Verifica ce este inclus in plata lunara: unele firme aleg sa includa in aceasta impozitul anual, asigurarea RCA, asigurarea CASCO, dar si alte facilitati cum sunt asistenta de drum, GPS etc.

Cotatie de pret leasing auto rulate

Compara din nou: Verifica contractul de leasing auto rulate cu unul pentru leasing auto nou. In cazul in care economia realizata este semnificativa, este timpul pentru a stabili un drive test si, poate, pentru a incheia afacerea.

Beneficiile unui contract de leasing auto rulate

Avantaje leasing auto rulate

 • Plata lunara mai mica:
  Doar pentru a recapitula acest punct major: Vehiculul second-hand are un pret de vanzare mai mic decât o masina asemanatoare noua si, pentru ca este folosit, este evitata curba abrupta de depreciere a unui autovehicul nou (25% in primul an de utilizare). Aceste doua elemente se combina pentru a produce o rata lunara de leasing mai mica, dar si un  indice mai bun de utilizare a banilor.
 • Preluarea leasingului este mai usoara:
  O rata mai mica de leasing este mai usor de preluat de catre un posibil candidat pentru o astfel de afacere. Deoarece autovehiculele uzate au o valoare mai mică decât autoturismele noi comparabile, valorile lor reziduale vor fi mai mici, de asemenea. La sfarsitul contractului de leasing va fi mai usor sa vinzi o astfel de masina. In cazul in care vrei sa preiei o masina la sfarsitul contractului de leasing, fii sigur ca faci o verificare prealabilă, a preturilor de vanzare pentru masini similare, dar si a altor costuri, cum ar fi întretinerea si costurile viitoare de reparatii care apar la masini dupa un numar de kilometri.
 • Potențial costuri mai mici de asigurare auto: Datorită valorii reduse a vehiculului, cheltuielile de asigurare pot fi mai mici, insa acestea vor depinde si de istoricul daunelor conducatorului auto.

Dezavantajele unui contract de leasing auto rulate

Dezavantaje leasing auto rulateDupa ce am enumerat avantajele este necesar sa aruncam o privire si asupra dezavantajelor unui contract de leasing auto rulate:

 • Costurile de întreținere: Atunci cand achizitionezi o masina care are deja cateva zeci de mii de kilometri la bord, asteapta-te ca vizitele la service sa fie mai dese decat in cazul unei masini noi. Cu exceptia cazului in care achizitionezi un un pachet de întretinere preplatit, conteaza pe costuri de întretinere mai mari decat ai avea cu o masina noua.
 • Nu va avea mirosul unei masini noi: Masina va fi noua pentru tine, insa nu este o masina de abia sosita din fabrica. Asteapta-te ca vei gasi pe aceasta ceva mici zgarieturi, poate cateva pete pe tapiterie, cateodata si un miros neplacut.
Asteapta-te ca piata de leasing auto rulate sa creasca in viitor

In Romania, in 2015, s-au vandut 98.325 de autoturisme noi si peste 250.000 de autovehicule second hand, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Avand in vedere ca aproximativ 75% din piata este reprezentata de vanzarile de autoturisme second-hand, trebuie sa ne asteptam ca pe aceasta nisa vor aparea din ce in ce mai multe oferte de finantare/leasing.

Dealerii de autoturisme iti vor oferi in continuare cu incapatanare autovehicule noi cu reduceri mari si leasing cu dobanda apropiata de 0%. Uneori aceste discounturi, colaborate cu ofertele speciale ale institutiilor financiare vor face din leasingul pentru autoturisme noi o optiune de luat in seama pentru cei pusi pe economii.

Dar, sa presupunem iti doresti atat de mult o masina pe care noua nu ai cum sa ti-o permiti. In acest caz, leasingul pentru o versiune rulata a aceluiasi vehicul poate fi un mod frumos de a obtine o mașină care este foarte aproape de ceea ce vrei … pentru mult mai putini bani.

Share This