Cum difera ritualurile de inmormantare in lume?

Moartea este comuna fiecarui individ, indiferent de locul de unde provine, de grupul etnic din care provine, de Dumnezeul pe care l-a onorat in timpul vietii. Iar diversele culturi au raspuns la aceasta intalnire in moduri diferite; legiuni de poeti, pictori si filozofi au abordat subiectul in functie de diferentele structurale pe care le prezinta fiecare tara.

Particularitatea mortii consta tocmai in modul in care fiecare tara o trateaza. In Occident, avem tendinta de a vedea ultima calatorie ca pe un element trist al vietii, ceva care ii indeparteaza pe cei dragi. Specialistii de la pompe funerare Brasov, ne prezinta mai multe ritualuri.

In unele parti ale Europei, cum ar fi sudul Italiei, pana in urma cu aproximativ treizeci de ani, femeile trebuiau sa se imbrace in doliu timp de sapte ani dupa moartea unei persoane dragi, in special atunci cand deveneau vaduve: voal negru, camasa neagra si fusta neagra, indiferent de anotimp.

Dar lumea este plina de practici de inmormantare care pot fi bizare, aproape la limita absurdului. Am facut o selectie a celor mai deosebite cinci dintre ele:

Sa fii ingropat intr-un Mercedes? In Ghana se poate

In Ghana, oamenii aspira sa fie ingropati in sicrie care sa le reprezinte munca sau ceva ce au iubit in viata. Aceste asa-numite „sicrie de lux” au fost facute publice recent de Buzzfeed, care a prezentat imagini cu 29 de sicrie neobisnuite, de la unul in forma de Mercedes-Benz pentru un om de afaceri, la un peste mare pentru un pescar si pana la o Biblie uriasa pentru cineva care iubea sa mearga la biserica.

Inmormantarea ecologica

In Statele Unite, din ce in ce mai multi oameni opteaza pentru o inmormantare ecologica. Acest lucru inseamna ca trebuie sa se renunte la procesele de imbalsamare si sa se foloseasca materiale biodegradabile care se descompun in sol. Green Burial Council a aprobat patruzeci de cimitire ecologice din SUA.

Intoarcerea oaselor in Madagascar

Populatia din Madagascar are un ritual faimos numit „famadihana”, cunoscut si sub numele de intoarcerea oaselor. O data la cinci sau sapte ani, familia defunctului face o procesiune pana la cripta acestuia, unde corpul, de obicei infasurat in panza, este exhumat si stropit cu parfum si vin.

In timp ce o fanfara canta in timpul ritualului, membrii familiei danseaza cu trupul exhumat. Pentru multi, aceasta este singura modalitate de a comunica cu mortii si de a obtine o binecuvantare.

Ritualuri aborigene in Australia

In societatile aborigene din nordul Australiei, atunci cand moare o persoana draga, ritualuri sofisticate prind viata. In primul rand, in camera mortului se organizeaza o ceremonie cu mult fum (pentru a alunga spiritul acestuia din casa). In cadrul acestei sarbatori, la care participa de obicei persoane machiate care iau parte la dans si la masa, corpul este asezat pe o platforma, acoperit cu frunze, si este lasat acolo pana la descompunere. Aparent, lichidele eliberate de catre decedat sunt folosite pentru a identifica posibilul ucigas.

Obiceiuri si ritualuri inFilipine

In Apayo, cadavrul poate fi ingropat sub podeaua bucatariei pentru a pastra persoana iubita aproape chiar si dupa moarte, in timp ce in Benguet, decedatul este legat la ochi si asezat langa intrarea in casa. Sau, in apropiere de Manila, corpul poate fi ingropat intr-un copac cu trunchiul pe jumatate golit.

Ritualuiri de inmormantare in Bulgaria

Pe de alta parte, in unele comunitati de romi din Bulgaria, este o traditie sa se adune in ziua mortii persoanei pentru un priveghi de trei zile. Ritualul „Daruind in mana copiilor” presupune ca copiilor prezenti la priveghi sa li se ofere fructe si ceai (se spune ca il face fericit pe decedat). In mod similar, adultilor li se serveste cafea sau alcool.

Dupa cele trei zile de priveghi, are loc inmormantarea, in conformitate cu credintele religioase ale protagonistului. Ramanand in cadrul comunitatii de romi, in special printre khorakhané, ritualul de imbracare a decedatului este de mare importanta. El trebuie sa fie ingropat curat si in cele mai bune haine.

Dupa ceremonie, urmeaza un priveghi numit Pomana, unde rudele si prietenii se aduna, beau si se consoleaza reciproc. Pomana se repeta dupa trei zile si apoi dupa alte patruzeci de zile. Aceasta veghe are loc din nou dupa sase luni si dupa un an, in functie de miscarile grupului. Timp de trei ani, o oaie este sacrificata o data pe an.

Funeralii  in ritm de jazz in New Orleans

Una dintre traditiile tipice din New Orleans, Louisiana, este ritul funerar zgomotos, bazat pe ritmul de jazz. Un amestec de traditii frantuzesti si afro-americane, ceremonia funerara din New Orleans oscileaza intre o atmosfera de bucurie si de tristete, iar cei prezenti sunt acompaniati de o fanfara.

Initial, trupa canta un repertoriu melancolic, dar odata ce trupul este ingropat, notele devin decisiv mai optimiste, iar atmosfera se schimba. Un dans cathartic face, de obicei, parte din eveniment si este un mod de a comemora viata celui decedat.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This