Contract de leasing fără secrete

Îţi doreşti o maşină nouă? Dacă da (şi nu ai vreo mătuşă Tamara pe undeva), cu siguranţă ai făcut deja puţină cercetare în ceea ce priveşte metodele de finanţare disponibile. O opţiune avantajoasă pentru tine ar putea fi leasing -ul. Sigur, există şi avantaje şi dezavantaje, „dar aşa e în tenis”.

Contract de leasing – ce trebuie sa cunosti

Noi ne-am propus să te punem în gardă cu privire la posibilele capcane la care trebuie să fii atent atunci când semnezi un contract de leasing şi nu, nu vrem să te descurajăm (şi noi considerăm că leasing -ul poate fi o opţiune foarte avantajoasă), vrem doar să ai toate detaliile şi să fii informat înainte de a lua o decizie.

Contract de leasing fără secrete 1

Acestea fiind spuse, hai să vorbim despre contract! Contractul de leasing reprezintă un acord legal între tine şi instituţia de creditare, acord prin care te angajezi să respecţi anumite clauze, să accepţi anumite cerinţe şi să agreezi că există o serie de restricţii cu privire la ce îţi este şi ce nu îţi este permis. Prin urmare, recomandarea noastră principală ar fi să citeşti cu atenţie textul documentului înainte să semnezi.

Ce contine un contract de leasing?

În prima parte a contractului vei regăsi informaţii generale despre termenii acordului dintre tine şi instituţia de finanţare. Iată la ce te poţi aştepta în mod concret:

  • durata contractului de leasing (care poate varia de la 2 până la 5 ani)
  • graficul rambursării (spre exemplu – suma iniţială de plată, urmată de numărul de rate rămase)
  • kilometrajul (aici se specifică numărul maxim de kilometri agreat în cadrul acordului fără impunerea unei taxe suplimentare pentru kilometri în exces)
  • vinieta (aici se specifică detalii despre această taxă; spre exemplu, e indicat dacă vinieta reprezintă un cost acoperit de companie pe toată durata contractuui sau doar în primul an)

Contract de leasing fără secrete 2

Urmează descrierea responsabilităţilor tale, care pot cuprinde (fără a se limita la) următoarele:

  • să plăteşti ratele lunare agreate pe toata perioada contractului (în caz că doreşti să termini contractul înainte de termen, s-ar putea să fie foarte costisitor)
  • să ai grijă de automobil şi să te asiguri că atât interiorul cât şi exteriorul maşinii sunt păstrate în condiţii optime (ţine cont de politica de uzură vehiculată de instituţia de finanţare şi de eventualele penalizări sau taxe prevăzute pentru uzura excesivă)
  • să păstrezi automobilul în condiţii adecvate pentru circulaţie şi să efectuezi mentenanţa de rutină şi inspecţiile periodice în conformitate cu recomandările producătorului auto
  • să efectuezi inspecţiile automobilului la intervalele determinate şi în cadrul unor ateliere de tip service certificate, asigurându-te că fiecare intervenţie figurează pe talon
  • să acoperi costurile de mentenanţă şi service (în caz că pachetul de mentenanţă nu este inclus în oferta ta de leasing)
  • să te îngrijeşti ca maşina să fie în permanenţă asigurată, pe toată durata perioadei contractuale
  • să te asiguri că maşina este în permanenţă dotată cu vinietă valabilă (e posibil ca acest serviciu să fie inclus doar în primul an de contract, urmând ca tu să acoperi costurile asociate vinietei pentru restul perioadei contractuale)
  • să achiţi toate amenzile, tichetele de parcare şi taxele de tranzitare generate (dacă este cazul)
  • să prezinţi maşina la Inspecţiile Tehnice Periodice, la un service autorizat conform legislaţiei în vigoare
    să anunţi fără întârziere instituţia de finanţare în caz că autoturismul a fost implicat într-un accident sau dacă a fost deteriorat în orice fel
  • în caz că autoturismul este iremediabil avariat (dincolo de posibilitatea de reparaţie) sau în caz de furt (în urma căruia autoturismul nu a fost recuperat), vei fi responsabil de plata sumei neachitate, stipulate conform contractului. Dacă asigurarea ta nu acoperă integral această sumă, va trebui să acoperi deficitul din fonduri proprii.
  • la finalul perioadei contractuale, va trebui să returnezi autoturismul în stare bună, compatibilă cu vechimea şi kilometrajul, în conformitate cu Politica de Uzură a instituţiei de creditare. În caz contrar, se vor impune – ai ghicit – penalizări.

Contract de leasing fără secrete 3

Să vedem şi secţiunea de restricţii:

  • călătorii peste hotare (în general, se oferă posibilitatea de a scoate automobilul din ţară în interes de afaceri sau pe perioada concediului/de sărbători, însă e necesar să obţii acordul prealabil din partea reprezentanţilor instituţiei de creditare)
  • opţiuni de remorcare (în general, se permite dacă autoturismul e compatibil cu această opţiune. Aşadar, dacă nu ai comandat de la bun început o maşină prevăzută cu cârlig de remorcare, ai posibilitatea de a instala unul la un service autorizat, desigur, cu condiţia să îl demontezi la momentul returnării)
  • numere de înmatriculare preferențiale (în general, se permite utilizarea numerelor preferențiale, cu menţiunea că trebuie să le demontezi la momentul returnării)
  • roţi sau cauciucuri personalizate (în general, se permite aplicarea unor astfel de piese personalizate atât timp cât nu afectează validitatea garanţiei; evident că e necesar să montezi originalele la loc în momentul restituirii automobilului)
  • aplicarea altor accesorii sau echipamente (în general, se permite, însă e indicat să consulţi şi să obţii acordul instituţiei de creditare)
  • embleme, reclame şi simboluri (în general, se permite aplicarea oricăror semne – în scopuri promoţionale – detaşabile sau demontabile)
  • subînchirierea autoturismului nu este permisă
  • nu poţi participa la curse, raliuri, de fapt la niciun fel de competiţie cu autoturismul care face obiectul contractului de leasing
  • vehiculul nu poate fi utilizat pentru cursuri de şofat
  • vehiculul nu poate fi condus de nicio persoană care nu deţine un permis de conducere valabil

Rezilierea anticipată a contractului de leasing

În majoritatea cazurilor, există taxe adiţionale pe care va trebui să le achiţi în caz că vrei să reziliezi contractul de leasing înainte de expirarea perioadei contractuale agreate şi de obicei, e destul de costisitor.

Ai două opţiuni aici: fie găseşti o persoană dispusă să preia ratele aferente contractului tău de leasing, fie returnezi maşina şi plăteşti taxa de reziliere anticipată a contractului.

Dacă ţi-a trecut prin gând să returnezi pur şi simplu maşina şi să nu mai plăteşti ratele lunare, alungă repede gândul cel buclucaş fiindcă nu reprezintă o opţiune viabilă. Bineînţeles că instituţia de creditare va dori să îşi recupereze prejudiciul şi nu va ezita să recurgă la toate mijloacele pentru a avea câştig de cauză: acţionarea în instanţă sau apelarea unor agenţii specializate în recuperări. Evident că oricare din aceste acțiuni ar cântări greu în detrimentul tău, desigur, iar șansele tale de a obține un credit auto în viitor s-ar diminua dramatic.

Ce trebuie să reții din toată polologhia? Simplu: nimic din ceea ce faci (fie că e vorba de un abțibild, fie că e vorba de numere preferențiale sau de accesorii personalizate) nu trebuie să lase urme ireversibile asupra automobilului sau altfel spus, la momentul returnării, mașina trebuie să arate exact ca atunci când ai preluat-o.

Și încă ceva – oricât de avantajoase ar părea condițiile de leasing la prima vedere, fii cu băgare de seamă la secțiunile de penalizări, taxe și altele asemenea ca să nu regreți mai târziu.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This