Cum să obții aprobare pentru un leasing

Nu vrem să îți vorbim despre clasica dilemă: leasing sau achiziționare. O să presupunem că ai parcurs deja pașii necesari și te-ai hotărât că leasing-ul este varianta cea mai potrivită pentru tine (ai și motive, până la urmă, leasing-ul reprezintă o metodă eficientă din punct de vedere al costurilor, dar și al taxelor de a obține finanțare pentru un automobil nou).

Leasing auto

Aprobarea imprumutului pentru leasing

Așadar, primul și cel mai important pas e făcut în direcția leasing-ului, adică te-ai hotărât. Ce se întâmplă mai departe? Îți spunem noi!

După ce ai luat marea decizie, trebuie să obții finanțare, adică aprobarea împrumutului ca să fim mai specifici.

Indiferent că vrei să faci un leasing în interes personal (adică prin persoană fizică) sau în interes de business (adică prin persoană juridică), tot trebuie să obții aprobarea de finanțare. Dar la ce se referă mai exact această aprobare, ce se verifică de fapt și cum se procedează? Ce poți să faci tu (în caz că există ceva ce poți face) pentru a-ți spori șansele de eligibilitate în vederea aprobării unui credit sau împrumut (cum vrei tu să îl numești) pentru leasing?

Aprobarea cu pricina presupune că tu sau firma ta (în caz că ai solicitat un credit pe persoană juridică) sau poate chiar ambii (adică atât tu cât și firma) trebuie să treceți printr-un proces de verificare. În cadrul acestei etape, compania responsabilă de acordarea creditelor și implicit a fondurilor va trimite o solicitare către una sau mai multe agenții care stochează și procesează date în vederea stabilirii bonității și a eligibilității unui – să spunem, în scop ilustrativ – client pentru un credit.

Agenția sau agențiile apelate va/vor stabili care este nivelul tău de bonitate. Dacă acest nivel nu atinge cota sau punctajul impus de compania care finanțează (și da, fiecare companie are un sistem propriu de cotare, iar punctajele diferă de la o companie la alta, deci speranța moare ultima!), atunci cererea ta de creditare va fi respinsă și nu vei putea să optezi pentru leasing.

În linii mari, aceștia sunt pașii din spatele unui leasing. Hai să vedem și ce se întâmplă mai îndeaproape!

Pasii unui imprumut de leasing

Pasul 1 – Formularul de solicitare a unui credit

Ai decis să optezi pentru leasing, perfect! Mai departe, trebuie să alegi producătorul auto și modelul de mașină care te pune pe jar sau care îți place, cel puțin. Apoi trebuie să decizi care opțiune de creditare este cea mai avantajoasă pentru tine și să primești oferta aferentă, după care vei primi și formularul sau cererea pe care trebuie să o completezi în vederea obținerii unui credit auto. De îndată ce completezi și restitui cererea cu pricina, se consideră că ți-ai exprimat acordul pentru verificarea (ta sau a afacerii tale) în vederea stabilirii eligibilității pentru obținerea finanțării necesare leasing-ului dorit.

Pasii unui imprumut de leasing

Pasul 2 – Documentația

Există posibilitatea ca anumite documente să îți fie solicitate pentru a susține dosarul tău de solicitare de fonduri.

În caz că optezi pentru leasing în calitate de persoană fizică, cel mai probabil va fi nevoie să furnizezi copii ale unor facturi de utilități care să facă dovada nominală, adică a numelui tău și a adresei curente (atenție: pentru a satisface acest criteriu, facturile tale trebuie să fie emise în ultimele trei luni). Ce ai putea furniza? Orice de la facturi de gaz, de electricitate, de contribuții sociale sau de telefonie fixă sau mobilă.

E posibil să ți se mai solicite copiile permisului de conducere sau ale pașaportului, copii după ultimii fluturași de salariu sau extrase de cont nominative.

Dacă optezi pentru leasing în calitate de persoană juridică, s-ar putea să ai nevoie de cele mai recente revizii contabile sau de extrase de cont asociate conturilor bancare ale companiei. Și aici există posibilitatea să trebuiască să furnizezi acte personale adiționale (la fel ca în cazul leasingului pe persoană fizică), în funcție de politica fiecărei instituții de creditare.

Iar politica respectivă se traduce aici prin evaluarea sau estimarea gradului de risc pe care tu îl prezinți pentru companie, altfel spus totul se reduce la riscul pe care instituția și-l asumă oferindu-ți fondurile necesare pentru leasing. În aceste condiții, evident că orice companie va dori să se asigure că ești o persoană de bună credință, care are capacitatea și potența financiară de a plăti ratele lunare.

Pasul 3 – Verificarea propriu-zisă

Am stabilit deja că trebuie să obții aprobarea creditului pentru a merge mai departe cu leasingul. Prin urmare, trebuie să fii verificat. Ce se întâmplă, de fapt, în timpul acestei etape este că instituția de creditare solicită o copie a dosarului tău, adică a istoricului tău de creditare de la una sau mai multe agenții care se ocupă cu stocarea și procesarea datelor în vederea stabilirii bonității.

Acest dosar împreună cu documentația furnizată de tine în prealabil sunt analizate de instituția de creditare și pe baza lor, compania va decide dacă îți aprobă sau dacă îți respinge solicitarea de creditare.

Pasul 4 – Contractul de Leasing

Să presupunem că ai îndeplinit toate condițiile și dosarul tău a fost acceptat – felicitări ipotetice! Următorul pas este să semnezi formularul de comandă a vehicului dorit.

contractul de leasing

Cu puțin timp înainte de data livrării, vei primi și contractul de leasing și da, este un act cu valoare legală prin care te angajezi să respecți termenii și clauzele menționate. Așadar, citește cu mare atenție contractul înainte de a semna, fii atent la orice mențiune referitoare la penalități (spre exemplu, penalitățile pentru rezilierea anticipată a contractului pot fi usturătoare și sunt destul de frecvente în cazul contractelor de leasing) – nu spunem că e un lucru rău (la fel cum nu spunem nici că ar fi un lucru bun), ci vrem doar să fii informat.

Există și reversul medaliei, adică posibilitatea ca solicitarea ta de creditare să fie respinsă. Cauzele care stau la baza unei astfel de respingeri pot fi variate, însă de cele mai multe ori se întâmplă fiindcă nu ai satisfăcut punctajul minim impus de instituția de creditare sau nu ai un istoric chiar fără de pată în ceea ce privește împrumuturile sau raportul datorii-venituri nu permite gestionarea în condiții de siguranță a unui nou credit. Și da, poți fi sigur că toate aceste informații figurează undeva, într-o evidență mai mult sau mai puțin secretă.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This