Cum sa alegi un broker de leasing auto?

Vrei sa iti iei o masina in leasing? Daca stii ce masina vrei, un broker de leasing auto se poate dovedi mai competitiv decat dealerul auto care vinde un anumit brand de masina si care este legat contractual numai de producatorul masinii respective. Atentie, la randul sau, si brokerul poate avea contracte cu diversi producatori de masini, de aceea trebuie sa iei in calcul urmatoarele aspecte atunci cand selectezi un broker de leasing auto.

Independenta unui broker auto

Un broker auto trebuie sa intretina relatii armonioase cu toti producatorii auto si sa nu favorizeze pe niciunul dintre ei. Atat timp cat clientul stie ce masina vrea, nici nu ar putea, insa daca acesta stie doar suma pe care vrea sa o imprumute si e dispus sa accepte variantele propuse de broker, brokerul il poate manevra cum doreste, in functie de contractele pe care le are semnate in spate.

broker auto

Independenta trebuie sa fie si fata de institutiile finantatoare. Anumiti brokeri auto lucreaza cu o institutie, respectiv banca, alti brokeri lucreaza cu alte institutii, institutii pe care ei le numesc “agreate”. In spatele acestor agreari sunt anumite contracte care obliga ambele parti; de exemplu, brokerul auto este obligat sa aduca clienti institutiei agreate, iar instutitia sa lucreze cu acel broker auto.

Aceste contracte de agreere pot fi sau nu exclusive, adica brokerul sa lucreze exclusiv cu o companie finantatoare sau compania exclusiv cu un broker auto. Se pot incheia numeroase contracte de acest tip. In aceasta situatie, brokerul are oarecum o libertate mai mare in a discuta cu clientul, din moment ce nu este obligat sa il directioneze catre o anumita companie finantatoare, insa si acest lucru poate diferi in functie de contractele semnate.

Cunostintele legate de impozitare si taxe

In afara de informatiile pe care le detine despre masini si piata de leasing, brokerul auto trebuie sa isi informeze clientii si in privinta taxelor pe care acestia le vor plati companiilor finantatoare si catre stat. Cand isi iau o masina in leasing, clientii nu trebuie sa mearga neaparat la institutia de leasing selectata, atat timp cat fac tranzatia printr-un broker autorizat si agreat de catre institutia respectiva. La sediul brokerului, se vor semna aceleasi documente care s-ar semna la sediul institutiei, de aceea nu este necesar transportul pana la institutie.

Ba mai mult, brokerii auto se deplaseaza ei insisi la client pentru semnarea hartiilor sau pentru orice alt tip de serviciu legat de contract, clientul nefiind nevoit sa mearga nici macar la sediul brokerului. De asemenea, brokerul raspunde la telefon sau e-mail oricand clientul are o nelamurire legata de contract, masina, servicii de reparatie, etc.

Experienta in domeniu a brokerului auto

Nimeni nu vrea sa aiba de-a face cu novici, mai ales cand este vorba de un contract ce se va derula pe mai multi ani si care te va obliga la plata unor sume de bani lunare. Cand iei o astfel de decizie, ce iti va afecta intr-o oarecare masura intreaga viata pe urmatorii ani, vrei sa o iei in cunostinta de cauza si informat foarte bine. Si cine te poate informa daca nu un broker auto cu experienta? Oricat de inventivi si creativi ar fi tinerii, cei mai buni brokeri auto sunt cei care au experienta in domeniu si foarte multe cunostinte, astfel incat sa te indrume exact acolo unde ai nevoie.

Experienta in domeniu a brokerului auto

Atentie, nu cauta sa mergi la o companie care are o vechime mare pe piata, pentru ca te poti trezi cu un angajat nou ce iti da sfaturi care nu ii fac cinste. Verifica experienta si credibilitatea direct a angajatului, nu a societatii pentru care lucreaza. Cei mai buni brokeri auto au firme proprii si discuta cu clientii personal, chiar daca au angajati platiti in firma. Brokerul cu experienta stie ca potentialii clienti il cauta pe el, nu pe angajatii sai si le ofera posibilitatea de a avea o discutie personala cu el. Este posibil ca la discutie sa participe si un coleg mai tanar pentru a invata de la cel experimentat cum se face.

Totusi, chiar daca tacticile de negociere se invata, flerul si carisma nu se pot prelua de la nimeni. Cei care exceleaza in diverse domenii, inclusiv pe piata de leasing sunt nu doar talentati la ceea ce fac, ci si foarte inteligenti si plini de pasiune. Lor chiar le place ceea ce fac si acest lucru se vede. De aceea, daca vrei sa fii sigur iei o decizie buna in privinta leasing-ului, alege intotdeauna acel broker care este pasionat de meseria sa si care detine toate cunostintele necesare pozitiei pe care o ocupa.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This