Dupa ce vei fi luat deja in discutie argumentele pro si cele contra leasingului auto si ai cantarit bine beneficiile pe care un leasing ti le poate aduce, ai ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie la care poti recurge in acest moment este sa apelezi la un leasing, dar nu stii exact cum sa faci asta. Ei bine, nu ai de ce sa te simti nesigur sau descurajat! Acest ghid scurt despre cum sa iti faci un leasing pentru masina mult dorita nu face decat sa iti arate cat de simplu este, fie ca alegi sa faci un leasing pe firma sau un leasing pe persoana fizica.
Pasul 1. Alegerea metodei de finantare
Primul pas pe care il ai de facut atunci cand alegi sa faci un leasing pentru a achizitiona masina pe care ti-o doresti, este sa decizi care optiune de finantare este cea mai potrivita pentru tine. Daca ai o firma, va trebui sa decizi daca solutia ideala pentru tine este un leasing pe firma sau un leasing pe persoana fizica. Contabilul te poate ajuta si el, in acest caz, cu un raspuns cat mai profi si documentat la aceasta intrebare, pentru ca e foarte posibil sa fie vorba si despre o diferenta de costuri, dar si despre o diferenta de taxe despre care trebuie sa fii bine informat.
Pe de alta parte, odata ce ai ales compania cu care vei lucra, e bine sa intrebi daca in contractul de leasing pe care il vei semna va fi inclus si un pachet de intretinere a masinii.
Pasul 2 – Alegerea masinii
A doua etapa din procesul de leasing al unei masini este sa alegi firma si modelul de masina de care esti interesat. De asemenea, tot acum va trebui sa te gandesti la alte extra-optiuni sau dotari pe care iti doresti sa le adaugi vehiculului si sa ceri cotatii de pret de la doi sau trei brokeri sau dealeri de masini. Poti sa comanzi absolut orice specificatie pe care ti-o doresti, exact ca la o comanda de masina, astfel incat sa stii pretul exact pe care il vei avea de platit. E foarte posibil ca daca faci un leasing la producator direct, comanda ta sa plece exact in forma respectiva catre fabrica si sa fie construita dupa cerintele tale.
In ciuda credintei generale, majoritatea masinilor nu sunt disponibile in stoc, asa ca va trebui sa astepti cateva luni pana cand masina dorita ti se va livra.
Pasul 3 – Aprobarea creditului
Odata ce ai primit cateva cotatii de pret de care esti multumit, si ai ales-o pe cea care te face cel mai fericit, anunta compania de leasing si ei iti vor spune tot ce trebuie sa stii despre documentele pe care le ai de adus la dosar si iti vor da de asemenea cererea de credit pe care trebuie sa o completezi si sa o returnezi alaturi de restul documentelor solicitate. Urmeaza verificarile care se fac atat in biroul de credite cat si la locul de munca sau la directia de taxe si impozite, si apoi vei primi raspunsul care poate fi pozitiv sau negativ.
Pasul 4 – Comanda masinii
Daca ti-a fost aprobat creditul solicitat, va trebui sa completezi formularul de comanda pentru masina. Acesta este pasul in care trebuie sa verifici cu atentie detaliile, sa semnezi formularul si sa il returnezi cat de curand posibil. Daca intarzii acest pas, e posibil sa afli ca pretul a crescut, deoarece cotatiile pe care le primesti sunt valaile pentru o perioada limitata de timp. De asemenea, exista riscul sa afli ca masina pe care o soliciti nu mai este disponibila. Pe baza comenzii tale, compania de leasing plaseaza mai departe comanda catre dealerul furnizor si in urma acestei solicitari este posibil sa iti ofere o data a livrarii, cel putin aproximativa.
In aceasta etapa, vei fi intrebat cel mai probabil daca doresti sa iti faci un anumit tip de asigurare. Este bine sa te gandesti si sa analizezi cu atentie toate tipurile de asigurari pe care le ai la dispozitie si sa o alegi pe cea mai potrivita si cea care acopera cele mai multe evenimente in trafic sau nu.
Pasul 5 – Acordul de Leasing
Pe masura ce data livrarii masinii se apropie, vei primi contractul oficial, impreuna cu un desfasurator pentru credit, care trebuie in egala masura completate, semnate si retrimise. Daca ai stabilit un avans, acesta este momentul in care avansul la care ati convenit cu compania de leasing va trebui platit, desi exista si companii care incaseaza avansul doar la livrarea masinii. De asemenea, daca mai sunt alte taxe care trebuie platite, tot acum vor trebui achitate si ele.
Pasul 6 – Livrarea masinii
In majoritatea cazurilor, noua masina pentru care ai incheiat un contract de leasing iti va fi livrata acasa sau la firma, in functie de adresa pe care ai specificat-o pentru livrare, gata sa fie condusa. Inainte de a semna formularul de acceptare a masinii, e bine sa ii faci o mica verificare, astfel incat sa te asiguri ca totul este in ordine si ca ceea ce ai primit este exact ceea ce ai cerut si ai platit. Daca lipseste ceva sau ceva nu functioneaza cum ar trebui, e bine sa faci un proces verbal de constatare.