10 sfaturi utile pentru cumpararea unei masini noi sau second-hand in 2016

Daca in 2016 te-ai decis sa-ti cumperi o masina, noua sau second hand, asigura-te, mai intai, ca ai studiat atent piata. Aceasta deoarece cumpararea  unui automobil reprezinta o a doua achizitie importanta in viata, dupa o locuinta. Sa te grabesti si sa decizi doar in cateva zile ce masina sa-ti iei inseamna, pe termen lung, o optiune neinspirata. Insa, daca vei urma aceste sfaturi utile inainte de a investi intr-un vehicul, vei avea sansa de a fi un sofer fericit vreme indelungata.

  1. Calculeaza-ti bugetul

Desi pe piata ofertele sunt foarte variate in materie de preturi, totusi, o masina reprezinta o investitie destul de costisitoare. Asa ca ai face bine sa-ti calculezi bugetul si sa vezi daca iti poti permite una. O regula importanta, care merita retinuta, este ca bugetul pus deoparte pentru un automobil sa nu depaseasca 25% din venitul lunar al familiei. Printre calculele tale, ar trebui sa se regaseasca, totodata, atat rata lunara auto, cat si cheltuieile pe combustibil si asigurarea auto.

  1. Restrange lista la cateva masini

Cu siguranta cateva dintre masinile pe care le-ai vazut te-au fermecat, nemaistiind, in acel moment, pentru care sa optezi. Este indicat sa vezi in ce masura ele se incadreaza in bugetul pe care il ai la dispozitie si sa restrangi lista la acele masini pe care ti le poti permite. Recomandarea este sa faci un mic research pe site-urile de automobile si pe cele care-ti ofera informatii in cumpararea sau vinderea de automobile. In felul acesta, vei avea ocazia de a afla mai multe informatii despre caracteristicile masinilor, stiind cum anume sa le evaluezi pe cele din lista ta.

Retine pretul de vanzare si amanuntele pe care dealer-ul ti le da! Prudent ar fi sa iei in calcul o masina care sa coste cu 5% mai putin decat ceea ce-ti permite bugetul tau, pentru ca, pana la urma, vei avea de platit si pentru intretinerea ei. Acest din urma lucru presupune asigurarea auto, combustibilul, dar si eventualele reparatii.

masina-noua-sau-masina-rulata

  1. Decide tipul de masina pentru care optezi: noua sau second-hand, in leasing

Indiferent de buget, ai la dispozitie mai multe variante. Iti poti achizitona o masina cu banii jos sau prin leasing. Pe de-o parte, aceasta ultima varianta pare foarte avantajoasa, insa problema este, de fapt si de drept, ca masina nu va fi niciodata proprietate personala. Ceea ce presupune sa fii foarte atent in privinta intretinerii ei, pentru a evita eventualele penalizari. Pe de alta parte, o masina noua nu se deosebeste foarte mult de una luata in leasing, avand aproape aceleasi caracteristici. Totusi, principalul avantaj este ca ai parte de garantie si de dobanzi mai mici, carora li se adauga si o intretinere auto gratuita, in cele mai multe cazuri.

Varianta ideala pentru cei mai multi este ceea se numeste certified preowned car. Este vorba de achizitionarea unei masini second-hand, primind garantie chiar de la reprezentanta. O astfel de masina este mai ieftina decat varianta sa noua si, desi implica garantie de la reprezentanta, ea trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a garanta fiabilitate.

  1. Calculeaza costurile totale ale viitoarei proprietati auto

Odata ce ai facut o lista scurta cu masini, indicat ar fi sa calculezi pentru fiecare in parte  cheltuielile lunare, pentru a sti in ce masura se incadreaza in propriul buget. Recomandarea mea este sa-ti faci propriile calcule pentru consumul de combustibil, aceasta pe baza numarului de kilometri parcurs anual. Totodata, contacteaza agentul de asigurari pentru a afla mai multe despre asigurarile RCA si CASCO pentru masina pe care ai decis sa o cumperi. Asigura-te ca ii dai agentului toate detaliile necesare pentru a primi un raspuns cat mai precis din partea lui.

  1. Nu vizita dealer-ul inainte de a alege modul de plata

Adevarul este ca dealer-ul nu vrea sa-ti vanda o masina. El doreste sa-ti dea, mai degraba, un imprumut pentru a achizitiona o masina, deoarece astfel are mai mult de castigat, deseori primind comision pe fiecare astfel de imprumut. Ai grija la promisiunile vanzatorului si cere mai multe oferte de leasing pentru aceeasi masina. Daca optezi pentru un credit de la banca, un leasing financiar sau unul operational si le compari, apoi, cu oferta dealer-ului, ai mai multe de castigat, alegand in cunostinta de cauza.

Leasing Financiar

  1. Masinile la promotii nu au neaparat cea mai buna rata a dobanzii

Deseori vezi reclame care promit un credit de 0% dobanda pentru cumpararea unei masini si crezi ca bugetul tau indeplineste toate criteriile necesare pentru aceasta promotie. Adevarul este, insa, ca doar 10% dintre cumparatori se califica pentru o rata a dobanzii atat de mica. Chiar daca, totusi, esti si tu printre ei, cel mai bine ar fi sa vezi si ce presupune un credit de la banca. Iti poti calcula rata dobanzii si, ulterior, poti decide care este varianta cea mai buna pentru tine.

  1. Trebuie sa cunoști valoarea masini rulate

Desi cautarile facute pe diversele site-uri in domeniu nu-ti pot da o valoare precisa a valorii masinii second-hand dorite, totusi ele reprezinta un bun indicator. Este indicat sa tii minte aceasta valoare pentru ca, in functie de ea, negociezi pretul automobilului.

  1. Cauta toate reducerile posibile in avans

Este bine cunoscut faptul ca dealerii de masini promoveaza, in general, reducerile prin sistemul cashback. Putini stiu, insa, ca exista anumite reduceri, destul de mari, care se aplica unor grupuri restranse. Astfel, daca esti student sau lucrezi, de pilda, in cadrul militar, poti avea unele reduceri ce se adauga celorlalte avantaje de care profita cumparatorii, indiferent de grup sau categorie.

  1. Nu grabi test drive-ul

Odata ce research-ul a fost facut cu atentie si esti in posesia informatiilor necesare pentru achizitionarea unui automobil, mai ramane de facut un test-drive. Contacteaza dealer-ul cu mai mult timp inainte pentru a stabili de comun acord o intalnire.

Daca  doresti sa-ti cumperi masina pentru o perioada indelungata, de  minim 5 ani, roaga dealer-ul sa te lase de mai multe ori la volan pentru a avea o garantie in ceea ce priveste bunastarea masinii. De asemenea, ofera-ti timp pentru a o cunoaste mai bine si pentru a te obisnui cu toate setarile ei.

  1. Foloseste-te de cateva strategii inteligente atunci cand negociezi pretul

Odata ce ai decis ce masina sa cumperi, asigura-te ca stii toate reducerile  pe care sa i le ceri dealer-ului. Trebuie sa stii cat anume ar trebui sa valoreze masina pe care doresti sa o cumperi, pentru a nu fi pacalit. In acelasti timp, asigura-te ca nu trebuie sa platesti alte taxe inutile, pe lange cele clasice privind intretinerea masinii. Dupa ce ai stabilit pretul final, spune NU la orice altceva ti se ofera contra-cost. La urma urmei, iti poti lua tu separat, mai tarziu, ce-ti doresti pentru propria masina, dupa ce ai studiat ofertele din piata.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This