Se poate schimba acordul de leasing in mijlocul perioadei contractuale?

Schimbarea este un element constant pentru toata lumea, inclusiv pentru chiriasii proprietatilor de inchiriat. Uneori apar situatii care determina un chirias sa solicite modificari ale contractului de leasing, chiar daca aceste contracte sunt, de obicei, concepute pentru a fi mentinute fara modificari pe toata durata contractual.

Cu toate acestea, se pot aplica modificari contractului de leasing, daca se poate ajunge la un acord intre chirias si proprietar.

Ce este un acord de leasing?

Contractele de leasing, in general puse la punct la inceputul unei perioade alese de comun acord, stabilesc regulile ce vor guverna relatia dintre chirias si proprietar. Este important de remarcat diferenta dintre un contract de leasing si un contract de inchiriere periodic.

Contractele periodice de inchiriere se semneaza de la o luna la alta, fara o perioada de sedere stabilita, astfel ca termenii pot fi modificati la sfarsitul fiecarei luni. Un contract de leasing, in schimb, prevede numarul de luni pentru care va fi in vigoare contractul, iar in acest interval de timp, acordul nu trebuie sa fie modificat.

In cazul in care contractul de leasing este desfacut sau modificat de catre oricare dintre parti fara un acord reciproc, partea care incalca acordul ar putea suporta penalitati, conform prevederilor contractului de leasing. In cazul in care chiriasul este cel care incalca acest contract, el poate fi obligat – conform contractului – sa plateasca in continuare chiria pana cand proprietarul gaseste un nou chirias sau pana la expirarea termenului de leasing. Atentie, insa: fiecare contract de leasing trebuie sa specifice clauzele de penalizare.

De ce sa ceri o schimbare in acordul de leasing?

Chiriasii pot solicita o modificare a contractului de leasing daca exista anumite clauze care nu le mai fac bine, sau daca o eventuala schimbare le-ar putea aduce beneficii, cum ar fi invitarea in spatiu a unui coleg de camera, care sa faca mai usoara acoperirea costului chiriei.

Deoarece un contract de leasing este mai strict decat un contract de inchiriere periodic, care se innoieste de la o luna la alta, va fi mai dificil sa modifici contractul de leasing, mai ales ca nu exista nicio obligatie in acest sens din partea proprietarului.
Cu toate acestea, se poate obtine o schimbare daca proprietarul si chiriasul ajung la un acord intre parti.

Prezentarea propunerii de schimbare catre proprietar

Daca apare o situatie care te determina sa soliciti o modificare a contractului de leasing, primul pas este sa contactezi proprietarul. Nu uita ca decizia finala revine in cele din urma proprietarului, asa ca este in interesul tau sa scoti in evidenta si modalitatile prin care schimbarea ii va aduce si lui beneficii.

Prezinta propunerea de schimbare in asa fel incat sa ii arati proprietarului ca ai luat in considerare ambele parti si, mai ales, fii deschis la negocieri. E mai probabil ca proprietarul sa ia in considerare solicitarea ta daca esti un chirias bun.

Finalizarea schimbarilor

Cand reusesti sa ajungi la un acord cu proprietarul, asigura-te ca primesti noul contract in varianta scrisa si ca pastrezi o copie a acordului actualizat. In acest fel vei preintampina orice dezacorduri viitoare cu privire la modificarile contractului de leasing.

Fa modificarile necesare acordului original si asigura-te ca ambele parti semneaza si dateaza copia actualizata. Dupa ce parcurgi acesti pasi modificarile vor fi in vigoare pentru restul termenului de leasing.

Sura: https://homeguides.sfgate.com/can-renter-change-lease-agreement-middle-lease-89907.html

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This