Sansevieria  – Cum se planteaza si cum se intretine?

Aceasta este o planta de apartament foarte comuna, adesea asezata intr-un ghiveci sau suport de ghiveci atractiv pentru a o transforma intr-o piesa de mobilier atractiva. Deoarece nu este foarte voluminoasa si necesita putina ingrijire, este perfecta pentru utilizarea in birouri si locuri publice, cum ar fi magazine, baruri, restaurante etc.

Clasificare botanica

Sansevieria (limba soacrei) Laurentii, 80 cm apartine familiei Liliaceae, iar genul include aproximativ 50 de specii originare din Africa tropicala si subtropicala si din Asia de sud-est. Este o planta perena cu radacini rizomatoase. Frunzele, dispuse in rozeta, sunt substantiale si fibroase, de forma mai mult sau mai putin alungita, lanceolata sau cilindrica.

Culoarea este verde stralucitor, cu pestrite de culoare verde deschis sau verde inchis si benzi laterale deschise.

Caracteristici generale

Genul Sansevieria (limba soacrei) Laurentii, 80 cm (denumit in general Sanseveria) include plante erbacee perene care se gasesc adesea in casele si birourile noastre, atat pentru ca sunt foarte usor de cultivat, cat si pentru frumusetea lor incontestabila.

Este o planta care se potriveste foarte bine cu viata de apartament: frumoasa la vedere, practica si robusta, mobila si are si o semnificatie frumoasa. Este o planta care purifica aerul de substante chimice, asa ca, pe langa faptul ca ne imbraca elegant, are si aceasta proprietate importanta pentru bunastarea noastra.

Sanseviera poate fi impartita, in principiu, in doua tipuri: cele cu frunze drepte, in forma de lance si cele cu frunze in forma de rozeta. La ambele specii, frunzele sunt mari si carnoase si cresc dintr-o tulpina mare, care este de obicei subterana si serveste ca organ de rezerva.

Udare

Sansevieria (limba soacrei) Laurentii, 80 cm trebuie tratata ca o planta suculenta in ceea ce priveste cerintele de apa, adica trebuie udata doar atunci cand solul se usuca, altfel rizomul va putrezi. In special in timpul iernii, udarea nu trebuie sa depaseasca o data pe luna.

Solul

Cel mai potrivit sol pentru Sansevieria este un amestec de pamant de gazon bine cernut, pamant de frunze si nisip in parti egale. Replantarea se efectueaza intre februarie si martie, in timp ce inmultirea se realizeaza prin divizarea capetelor intre februarie si martie sau prin taierea frunzelor, in sera, prin ingroparea unor fragmente de aproximativ 8 cm in sol foarte nisipos.

Sanseveria ar trebui replantata in martie-aprilie, moment in care ghiveciul devine prea mic pentru radacini. Ar trebui sa se foloseasca un sol fertil. In partea de jos a ghiveciului, puteti pune bucati de lut pentru a asigura un drenaj optim. In cazul in care nu se efectueaza replantarea, solul superior (aproximativ 3 cm) trebuie indepartat si inlocuit cu pamant nou.

Fertilizare

In timpul verii si primaverii, Sanseveria trebuie fertilizata o data pe luna cu un ingrasamant lichid bun. Fertilizarea trebuie oprita toamna si iarna. Ingrasamantul optim este cel care contine o cantitate mai mare de azot (N) pentru a favoriza dezvoltarea partilor verzi.

Alte elemente importante sunt fosforul (P), potasiul (K), fierul (Fe), manganul (Mn), cuprul (Cu), zincul (Zn), borul (B) si molibdenul (Mo). Frunzele trebuie pulverizate o data pe saptamana cu apa si un stimulent hormonal pentru a face frunzele mai frumoase si mai viguroase;

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This