Poti face un leasing auto daca ai un rating slab de credit?

Leasingul poate fi o modalitate excelenta de a conduce o masina noua, fara a fi nevoie sa strangi un teanc de bani pentru a o cumpara definitiv. Insa ce se intampla daca ai un rating de credit prost?
Ei bine, aici ar putea fi o problema. Pentru a face un leasing trebuie intai sa treci printr-o verificare in Biroul de Credit, iar un scor de credit prost poate duce fie la un refuz total, fie la plata unei dobanzi mari.

Insa nu e totul pierdut! Persoanele cu un istoric de creditare negativ pot totusi sa incheie un contract de leasing sau sa faca eforturi pentru a-si imbunatati scorul de credit, astfel incat sa poata face posibil in viitor un astfel de contract. Iata in continuare cum se poate face asta.

Cum iei in leasing o masina cand ai un rating de credit slab?

Furnizorii de oferte de leasing pun in balanta rata lunara si riscul de a nu plati o rata – cu cat acest risc este mai mare, cu atat vei plati mai mult.
Acest cost suplimentar s-ar putea traduce fie intr-un avans mai mare – o optiune mai buna daca vrei sa ai rate lunare mai mici – fie intr-o rata lunara mai mare, care iti permite sa repartizezi costul mai uniform. In orice caz, vei plati mai mult decat ai fi platit avand un scor bun de credit.
Insa nu trebuie sa te opresti la prima oferta. Doar pentru ca o companie nu iti poate oferi credit la un pret accesibil nu inseamna ca nu vei obtine o oferta mai buna in alta parte.

Mai mult, exista companii specializate pe leasinguri pentru persoane cu scoruri proaste de credit, cunoscute in general drept creditori „subprime” – institutii de creditare care acorda credite celor cu rating slab, considerate in principiu credite “high risk”. Acestea te-ar putea ajuta si pe tine sa inchei un contract de leasing acolo unde alte institutii nu pot.
De asemenea, e posibil ca un scor slab de credit sa nu reflecte situatia ta financiara sanatoasa. Sa presupunem ca ai 17 ani, ca locuiesti cu parintii, nu ai un card de credit si nu platesti debite directe lunare – practic, te afli in jungla financiara.
Insa exista ceva loc de negocieri. Un venit stabil va face ca un contract de leasing sa fie usor accesibil – creditorul va dori sa vada fluturasii de salariu care sa confirme acest venit – si va fi util, de asemenea, si sa dovedesti ca locuiesti la aceeasi adresa de cel putin doi ani. Astfel, ei vor fi siguri ca iti pot trimite notificari si ca te vor gasi daca nu vei face platile la timp.

Poti folosi un girant sau un co-debitor pentru un contract de leasing?

Folosirea unui girant sau unui co-debitor este o alta optiune. In esenta, girantul tau va fi responsabil pentru datorie, iar daca nu respecti contractul de leasing, va fi obligat legal sa o faca el.
Desi este un pas clasic in procedura standard pentru achizitia de locuinte, e posibil ca nu toate companiile de leasing auto sa ofere aceasta optiune, asa ca cel mai indicat este sa cauti pana o gasesti pe cea care iti ofera si varianta aceasta. Evident, pentru ca un girant sa se califice va trebui sa aiba si el un rating bun de credit.

Leasingul comun

Un alt mod de a lua o masina in leasing este sa obtii un leasing comun. Un leasing comun este exact cum indica si numele sau: tu si partenerul tau sau un membru al familiei impartasiti responsabilitatea platii si puneti la comun scorurile de credit pentru a obtine masina.

Ce este un scor de credit?

Cunoasterea scorului de credit te ajuta sa intelegi de ce ti se refuza un contract de leasing sau de ce ti se percepe o rata mai mare pentru credit.
Scorul de credit este un numar intre 300 (minim) si 850 (maxim) ce clasifica bonitatea unei persoane pentru un credit. Astfel, daca ai un scor de credit de 403 vei plati mai mult pentru credit decat daca ai avea un scor de 803.
Scorul se bazeaza pe istoricul de creditare si va lua in considerare absolut tot, de la datoriile curente, salariu, cheltuieli si capacitatea de a-ti plati facturile la timp.
Deci, daca ai o limita mica de creditare, faci plati intarziate si ai un salariu sub medie, vei obtine un scor mic. Cu siguranta mai mic decat cineva care are un salariu peste medie, o limita mare de credit si care nu are nicio problema sa-si achite datoriile la timp.

Cum iti poti imbunatati scorul de credit?

Imbunatatirea scorului de credit inseamna ca va fi mai putin probabil sa ti se refuze un contract de leasing si ca acesta va fi si la un pret competitiv.
Exista diverse aplicatii si site-uri web care iti pot spune ce scor de credit ai si te pot ajuta sa-l imbunatatesti, insa poti incepe prin folosirea cardului de credit si plata la timp a platii minime. Acelasi lucru este valabil si pentru plata facturii de telefon, a ipotecii, a facturilor de utilitati, a chiriei, a ratelor bancare, a abonamentelor… si restul.

Alternative la leasing cand ai un rating de credit slab: PCP

Dezavantajul imbunatatirii semnificative a scorului tau de credit este ca necesita timp, ceea ce probabil ca nu ai, din moment ce iti doresti chiar acum o masina buna.
Caz in care poti incerca PCP – Personal Contract Payment. Pe hartie, un PCP arata foarte similar cu leasingul – platesti un depozit mare ca avans, urmat de plati lunare mai mici pentru o perioada cuprinsa de obicei intre 2 si 5 ani.
Insa cu un contract PCP poti alege sa cumperi masina la sfarsitul contractului – doar ca banii pe care ii platesti acopera costul deprecierii masinii, nu valoarea totala. Este un risc mai mic pentru creditori.
Incheie un PCP, plateste totul la timp si scorul tau de credit se va imbunatati, ceea ce inseamna ca va fi mai usor ca data viitoare sa iei o masina in leasing.

Sursa: https://www.autoexpress.co.uk/tips-advice/358570/bad-credit-car-leasing-how-lease-poor-credit-rating

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This