No longer Human – o opera de arta intunecata si tulburatoare

Astazi vorbim despre o carte pe care foarte multi o iubesc si au reusit sa o inteleaga pana in profunzimile ei – carte de ficțiune No longer human by Osamu Dazai. Cartea incepe cu un narator fara nume care gaseste trei fotografii si trei caiete scrise de Oba Yozo, in care se poate vedea declinul sau de la student la dependent de morfina.

Povestea ne prezinta degradarea sa morala, fizica si emotionala si caderea in viata crimei, prostituatelor, sinuciderii, alcoolului si morfinei. Romanul este scris la persoana intai, ceea ce ii confera o profunzime psihologica si o stare de spirit intima. Yozo ne spune toate gandurile, temerile si ideile sale si tot ceea ce se ascunde lumii purtand o masca de clovn, de  veselie si de om spiritual.

Povestea aduce aminte de Dostoievski si de Agayev pentru ca este povestita la persoana I si prezinta teme similare. Personajele principale sunt cuprinse de propriile ganduri intunecate si se simt izolate de societate si de sinele lor reala, fara sa gaseasca nimic valoros si nimic de care sa se agate intr-o lume a strainilor, in care este mult mai usor sa devii corupt decat sa incerci sa faci ceva din viata ta.

Acesta este genul de literatura pe care foarte multi il iubesc – cu personaje slabe, defecte, izolate, care se prezinta intr-un mod original si profund.

Un alt lucru gasit fascinant este cantitatea masiva de elemente autobiografice ale lui Dazai. La fel ca si Yozo, Dazai si-a neglijat studiile si s-a interesat de marxism, de prostituate si de alcool. Ambii s-au nascut in familii privilegiate si s-au simtit vinovati pentru asta. Ambii au incercat sa se sinucida, inecandu-se pe o plaja din Kamalura, alaturi de tinerele gazde de la bar. Atat Yozo cat si Dazai au supravietuit si cele doua femei au murit.

Ambii au devenit dependenti de analgezice pe baza de morfina. La final Dazai se sinucide prin inec, in timp ce locatia lui Yozo ramane necunoscuta.

Cei care sunt inclinati sa judece personajele precum Yozo, ar trebui sa se aobtina pentru ca in aceasta viata este usor sa mori, dar este greu sa construiesti. Daca Yozo a fost slab si a cedat tuturor viciilor inseamna ca el doar a pierdut lupta si a facut ce era cel mai usor. Este greu sa fii bun si sa creezi o viata cu adevarat implinita. Nu putem sti niciodata care este modul corect de a trai pentru ca avem o singura viata.

Cei mai multi cititori nu se pot raporta la acest aspect specific decandent al vietii lui Yozo insa pot sa empatizeze cu el. Desigur, cei mai multi nu vor cadea, din fericire, niciodata in distrugere asa cum face personajul, dar asta nu inseamna ca nu sunt si alte persoane care trec prin aceleasi framantari cu Yozo.

Daca esti interesat de astfel de lecturi, iti recomandam aceasta carte, care este scrisa superb si care merita toata atentia cu siguranta datorita continutului sau.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This