Istoria jucariei: originea si evolutia

Istoria jucariei este povestea omului. A juca inseamna a trai un mic fruct al imaginatiei, desi omul nu este singurul animal care joaca. In acest articol , explicam originea jucariilor, cum au fost in Antichitate si care a fost evolutia lor. https://www.piciolino.ro/ este locul de unde poti cumpara jucarii pentru cel mic.

Istoria jucariei in Antichitate

Omul antic a avut joc de invatare si de pregatire pentru viata de adult. Era o activitate culturala, educativa, didactica in slujba careia se afla chiar si arta. In jurul jucariei a existat un comert important acum trei mii de ani.

Fenicienii le-au purtat in burtile acelor corabii antice care au traversat Mediterana de la Est la Vest. In Babilon si mai ales in Egipt, a existat o mare varietate de jucarii. Printre multe altele, ramasitele au supravietuit pana in ziua de azi a:

  • Topuri de filare, cunoscute in Babilon acum 5000 de ani si sculptate sub forma de animale sau vopsite in rosu, culoare sacra.
  • Jucarii sub forma de pisica si crocodil.
  • Bucati de marmura gasite in mormintele copiilor care au murit in urma cu cinci mii de ani. Marmura divinatorie, din osicule de oaie sau de caine. Marmura de pietre pretioase precum cele gasite langa mormantul egipteanal unui copil din Nagada, din anul 3000 i.Hr.
  • Bile de lut, cum ar fi cele gasite in Anglia crestina din secolul I.
  • Gropi de maslin sau branhii de stejar cu care copiii iberici s-au jucat inainte de romanizarea Spaniei.
  • Sfere de sticla precum cele folosite la Roma, unde a existat un joc atat de popular incat cezar Augustus insusi nu a putut rezista atunci cand a trecut pe strazile capitalei imperiale si a vazut copii jucandu-se cu… mingi.

Domino

Dominoul s-a jucat in urma cu cinci mii de ani, iar tic-tac-toe a fost in voga si acum patru mii de ani. Baietii si fetele au fost dedicati acestor jocuri  si se jucau ore lungi pe malurile Nilului.

Spartanii si-au inclinat copiii sa se joace cu arcuri si sageti, scuturi si sabii, care au reprodus cele o mie de trucuri existente pentru a reusi. In Grecia, copiii din secolul al V-lea i.Hr. au rulat cercul, pe care l-au folosit si ca cerc hula modernHipocrate, parintele medicinei occidentale, a recomandat acest joc fecioarelor care doreau sa-si pastreze silueta.

Putine jocuri au fost la fel de populare ca papusile pe care fetele grecesti si romane le foloseau ca si rol pentru atunci cand aveau sa devina mame.

Dar cea mai apreciata jucarie din antichitate a fost cea care cerea ingeniozitate. Romanii erau dependenti de soldatii de tinichea pe care ii mosteneau din Grecia.

Evolutia jucariilor

Jucariile au evoluat mult in ultima vreme si asta datorita tehnologiei. Copiii din ziua de astazi prefera jocurile tv dar si jocurile care capteaza atentia intr-un mod diferit. Nimic rau am spune, insa este indicat ca un copil, in principal de varsta mica, sa aiba in dotare jocuri care initiaza catre creativitate. Alegerea unui joc pentru copil trebuie ales cu grija , in principal din punct de vedere al securitatii.

Cum au aparut jucariile?

Majoritatea copiilor au fost spuse [ de catre cine? ] sa se joace cu orice pot gasi, cum ar fi bete si pietre. Jucariile si jocurile au fost preluate din siturile civilizatiilor antice si au fost mentionate in literatura antica. Jucariile excavate din civilizatia din valea Indusului (3010–1500 i.Hr.) includ carucioare mici, fluiere in forma de pasari si maimute de jucarie care ar putea aluneca pe o sfoara.  (sursa nesigura? )

Cele mai vechi jucarii au fost facute din materiale naturale, cum ar fi pietre, bete si lut . Cu mii de ani in urma, copiii egipteni se jucau cu papusi care aveau peruci si membre mobile, care erau facute din piatra, ceramica si lemn.

Cu toate acestea, dovezile jucariilor din Egiptul antic sunt exceptional de dificil de identificat cu certitudine in evidenta arheologica. Figurinele si modelele mici gasite in morminte sunt de obicei interpretate ca obiecte rituale; cei din locurile de asezare sunt mai usor etichetati drept jucarii. Acestea includ topuri, bile de primavara si modele din lemn de animale cu parti mobile.

In Grecia antica si Roma antica , copiii se jucau cu papusi din ceara sau teracota : bete, arcuri si sageti si yo-yo . Cand copiii greci, in special fetele, ajungeau la majoritate, era obiceiul ca ei sa sacrifice zeilor jucariile copilariei . In ajunul nuntii lor, fete tinere in jur de paisprezece ani si-au oferit papusile intr-un templu ca un ritual de trecere la varsta adulta.

Cel mai vechi puzzle mecanic cunoscut provine tot din Grecia antica si a aparut in secolul al III-lea i.Hr. Jocul a constat dintr-un patrat impartit in 14 parti, iar scopul a fost de a crea diferite forme din piese. In Iran, „incuietori-puzzle” au fost facute inca din secolul al XVII-lea (CE).

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This