Informatii despre glanda tiroida si tensiunea arteriala

Glanda tiroida este un organ in forma de fluture situat la baza gatului. Elibereaza hormoni care controleaza metabolismul – modul in care corpul tau foloseste energia. Hormonii tiroidieni regleaza functiile vitale ale corpului, inclusiv:/60 mmHg sau mai mica.diastolica de 90 mmHg. In continuare iti vom prezenta si alte informatii despre glanda tiroida si tensiunea arteriala.

Hormonii tiroidieni regleaza functiile vitale ale corpului, inclusiv:

  • Respiratia
  • Ritm cardiac
  • Sistemul nervos central și periferic
  • Greutate corporala
  • Putere musculara
  • Cicluri menstruale
  • Temperatura corpului
  • Nivelul de colesterol

Glanda tiroida are aproximativ 5 centimetri lungime si se afla in fata gatului sub proeminenta cartilajului tiroidian numit uneori marul lui Adam. Tiroida are doua parti numite lobi care se afla de fiecare parte a traheei si este de obicei conectata printr-o fasie de tesut tiroidian cunoscut sub numele de istm. Unii oameni nu au un istm si, in schimb, au doi lobi tiroidieni separati avansata) prezinta un risc ridicat de deces.

Tensiunea arteriala (TA) este presiunea sangelui circulant impotriva peretilor vaselor de sange. Cea mai mare parte a acestei presiuni rezulta din inima care pompeaza sange prin sistemul circulator. Cand este folosit fara calificare, termenul „tensiune arteriala” se refera la presiunea din arterele mari.

Tensiunea arteriala este de obicei exprimata in termeni de presiune sistolica (presiunea maxima in timpul unei batai a inimii) peste presiunea diastolica (presiunea minima intre doua batai ale inimii) in ciclul cardiac.

Tulburari tiroidiene și hipertensiune arteriala

Tulbularile tiroidiene pot duce la hipertensiune arteriala. Hipertiroidismul creste ritmul cardiac si face ca inima sa lucreze mai mult, in timp ce hipotiroidismul slabeste muschiul inimii si il face mai putin eficient.

Aproximativ 3% dintre persoanele cu hipertensiune arteriala au tulburari tiroidiene si se numeste hipertensiune arteriala secundara. In aceste cazuri, medicamentele obisnuite pentru tratarea tensiunii arteriale nu ajuta la scaderea acesteia. Cu toate acestea, tratarea afectiunii tiroidiene de baza impreuna cu tratamente antihipertensive poate ajuta.

Cine este expus riscului problemelor tiroidiene?

Urmatorii factori va cresc sansele de a avea o problema cu tiroida:

  • Istoric familial. Persoanele ale caror rude de gradul I (parinti sau frati) au tiroida subactiva sau hiperactiva se confrunta cu un risc mai mare de a avea o problema similara.mente antihipertensive poate ajuta.
  • Femeile au sanse de cinci pana la opt ori mai mari de a avea probleme cu tiroida decat barbatii.
  • Prevalenta hipotiroidismului creste odata cu varsta, mai ales dupa varsta de 60 de ani.
  • Albii au rate mai mari de hipotiroidism decat hispano-americanii si afro-americanii.
  • Istoric medical. Problemele tiroidiene sunt mai probabile in randul persoanelor cu antecedente personale sau familiale de anumite afectiuni, inclusiv diabet de tip 1, boala Addison, anemie pernicioasa, artrita reumatoida, par carunt prematur, tratamente cu radiatii la nivelul capului si gatului.

Cum apare tensiunea arteriala?

Atunci cand glanda tiroida nu produce suficient hormon tiroidian (hipotiroidism) sau produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism), poate aparea hipertensiune arteriala. Hiperparatiroidism. Glandele paratiroide controleaza nivelurile de calciu si fosfor din corpul dumneavoastra.

Ce este hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala este tensiunea arteriala crescuta. Poate fi cauzata de afectiuni care va afecteaza rinichii, arterele, inima sau sistemul endocrin. Hipertensiunea secundara poate aparea si in timpul sarcinii.

Cum se masoara tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala este masurata in milimetri de mercur (mmHg) si este data sub forma de 2 cifre:

  • presiunea sistolica – presiunea cand inima ta impinge sangele afara
  • presiunea diastolica – presiunea cand inima se odihneste intre batai

De exemplu, daca tensiunea arteriala este „140 peste 90” sau 140/90 mmHg, inseamna ca aveti o presiune sistoica de 140 mmHg si o presiune diastolica de 90 mmHg.

Ca ghid general:

Tensiunea arteriala ideala este considerata a fi intre 90/60 mmHg si 120/80 mmHg. Hipertensiunea arteriala este considerata a fi de 140/90 mmHg sau mai mare iar tensiunea arteriala scazuta este considerata a fi de 90/60 mmHg sau mai mica.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This