Cum se va comporta piata de rent a car dupa pandemie?

Din anul 2020, piata de rent a car a fost aproape decimata de contextul pandemic din intreaga lume. Cu toate acestea, par sa existe anumite sperante, ce pot duce domeniul de inchirieri auto intr-o stare de normalitate. Veti vedea in randurile urmatoare, cum se va comporta piata de rent a car dupa aceasta criza mondiala. Aflam pe baza datelor celor mai mari experti din domeniu, care vor fi previziunile din urmatorii ani. Veti vedea in randurile urmatoare, cat de optimiste sunt aceste statistici si cat de repede isi poare reveni acest domeniu de activitate…

Dupa cum stiati deja, piata de rent a car depinde foarte mult de evolutia turismului. In zonele unde turismul nu este pus la punct si unde nu exista calatorii pentru afaceri, nu putem discuta de inchirieri auto. Pandemia a avut grija sa distruga sistemul horeca, in prima situatie. Imediat dupa, zborurile au fost anulate si din ce in ce mai putina lume ar fi putut sa calatoreasca. Astfel, fara cele doua elemente, piata de rent a car din intreaga lume s-a dus la pamant. 

In Romania, cifra de afaceri a companiilor de inchirieri auto a scazut sub jumatate. Astfel, firme care aveau venituri de milioane de euro, nu mai erau capabile nici sa isi plateasca angajatii. Cu toate acestea, exista o speranta! Cele mai mari site-uri de business, par sa promita cifre destul de bune pentru urmatorii ani.

In randurile urmatoare, vom vedea care sunt mai exact aceste cifre si la ce ar trebui sa ne asteptam pe viitor…

Care sunt previziunile pentru piata de rent a car dupa contextul pandemic?

In anul 2019, piata de rent a car a fost calculata la aproximativ 89 de miliarde de euro. Din aceasta piata, 80 de milioane de euro ii reprezinta valoarea pietei de inchirieri auto din Romania. O data cu dezastrul economic, cauzat de pandemie, valoarea nationala a acestui domeniu de activitate, a ajuns sub 36 de milioane de euro.

Cu toate acestea, a inceput anul 2021, unde restrictiile au scazut destul de mult. Conform spuselor managerilor de rent a car, domeniul de inchirieri auto a avut o revenire destul de buna. In momentul de fata, zona de inchirieri masini si-a revenit cu pana la 60%, fata de anul 2019.

La ce va trebui sa se astepte piata de rent a car in anul 2022?

Previziunile analistilor de business mizeaza pe o crestere in randul acestei piete. Cu toate acestea, restabilizarea de care vorbim in acest context, nu se va finaliza la sfarsitul anului 2021. Chiar daca domeniul si-a revenit pana aproape de 60% din incasarile normale, va trebui asteptat mai mult de un an pentru a se stabiliza cu totul.

Totul va creste treptat. Se preconizeaza o crestere de 12 procente pe fiecare trimestru in parte. Astfel, pana la sfarsitul anului 2022, piata globala de inchirieri masini va ajunge la cifra de afaceri din anul 2019.

Cum vor arata cifrele din Romania pentru piata de inchirieri auto din anul 2022?

In prezent, zona de rent a car din Romania primeste aceleasi procente ca piata de inchirieri globala. Acum, la fel ca si in afara tarii, domeniul de inchirieri masini din Romania este la 60% din capacitate. Astfel, valoarea ei in acest moment este de 48 de milioane de euro. Din aceasta suma, mai mult de 40%, sunt serviciile de inchirieri auto din localitatile Otopeni si Bucuresti.

Cu toate acestea, datele statistice arata ca serviciul de inchirieri masini din Romania va ajunge mai repede la pragul anului 2019, fata de cea globala. Preconizarile din aceasta afacere arata un trimestru in plus, fata de cea globala.

Cum va arata domeniul de inchirieri auto in urmatorii ani de activitate?

Daca este sa discutam despre valoarea pietei globale din urmatorii ani, vedem foarte clar o evolutie. Desigur, putem sa ne incredem in aceste previziuni, doar in situatia in care nu apare o alta pandemie. In acel context, toate calculele noastre nu mai au nici o valoare.

Totusi, in conditii normale, anul 2024 promite o crestere uriasa. Piata globala de rent a car va ajunge la valoarea de 103 miliarde de dolari. Acest prag nu a fost atins niciodata in istoria inchirierilor auto. Cresterea va fi 6,5% in fiecare an, incepand din anul 2022 pana la sfarsitul anului 2024.

Cu toate acestea, fenomenul de inchrieri auto se va schimba si vom descoperi cu aceasta ocazie noi elemente. Tehnologia va evolua si se vor dezvolta noi trenduri in domeniul de inchirieri auto.

Ce elemente noi vor aparea in domeniul de inchirieri masini?

Dupa toata carantina ce a fost pana in prezent, fiecare companie de inchirieri auto va dori sa aduca ceva nou pe piata de rent a car. Cu toate ca in acest domeniu este foarte greu de inovat, se gasesc tot timpul portite, care sa impresioneze clientul. Aproape toate companiile de rent a car vor avea propria lor aplicatia pana la sfarsitul anului 2025.

De asemeni, vor aparea platforme unde se pot integra si persoanele fizice in serviciul de rent a car clasic. Chiar si in prezent, sunt dezvoltate aplicatii, ce le permite persoanelor care detin o masina in plus sa o plaseze pe o platforma de inchririeri.

Se va face o distinctie foarte mare intre sistemul normal de inchirieri masini si modulul de rent a car pe termen scurt. In momentul de fata, sunt companii care inchiriaza autovehicule, cu posibilitatea de a fi conduse doar in zona orasului. Este un mod foarte bun de a congestiona traficul din tara si devine mai putin costisitor decat serviciile clasice de car sharing.

Pe langa toate acestea, sistemul de rent a car din intreaga lume se indreapta cu pasi marunti catre masinile electrice. Acum, aceasta piata ocupa 4,8% din totalul inchirierilor auto. Pe viitor, va ajunge fara indoiala o categorie extrem de importanta. Datele statistice arata ca acest trend va ajunge in anul 2024 la 7% din valoarea pietei de inchirieri auto. Directia de ecologizare exista si se accentueaza pe zi ce trece. Singurele probleme care apar in momentul de fata sunt: durata bateriilor si infrastructura pentru a sustine autovehiculele.

Ati citit in acest articol, viitorul pietei de rent a car in perioada post-pandemica. Va multumim ca ati ramas cu noi pana la sfarsit!

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This