Ce este important sa stiti atunci cand alegeti unde sa faceti schimb de valuta straina

Pentru a judeca cat de scump sau ieftin este serviciul de schimb valutar furnizat de o anumita entitate, trebuie sa analizati doua aspecte: ratele lor si cursul de schimb pe care il utilizeaza.

Cursul de schimb este valoarea valutei straine pe care o obtineti pentru fiecare euro (sau invers). Exista un curs de schimb oficial, pe care il puteti verifica pe Google, dar aproape nicio entitate nu va face schimbul valutar in functie de acest lucru. In schimb, ei folosesc propriile cursuri de schimb, care rezulta din adaugarea unei suprataxe la cursul de schimb real.

Acest lucru inseamna ca va dau mai putini bani straini pentru fiecare euro decat aveti dreptul. Chiar daca nu recunosc, aceasta este o comisie sub acoperire pe care o percep pentru operatiune.

In plus, multe entitati va vor percepe, de asemenea, o taxa pentru modificare. Deci, atunci cand comparati furnizorii, ar trebui sa o alegeti pe cea care ofera un curs de schimb cel mai apropiat de cel oficial si cel care ofera cea mai mica rata.

Fiti atenti, deoarece multe banci isi promoveaza schimburile valutare ca fiind „gratuite” sau „fara comision„. Chiar daca nu va percep o taxa declarata in mod specific, ei vor aplica un curs de schimb cu o suprataxa, asa cum tocmai ati vazut si operatiunea nu vine gratuit. Vezi aici schimb valutar AGS.

Schimb valutar online

Schimbul valutar online este probabil cel mai ieftin si mai convenabil mod de a face schimb valutar astazi.

Wise este o companie online cu mai mult de 10 ani de experienta si 7 milioane de utilizatori care va permite sa schimbati valuta straina rapid, ieftin si in siguranta

Schimba moneda

Exista multe alte companii din care poti alege, cum ar fi PayPal, Revolut sau Xoom, care iti permit sa schimbi valuta straina in siguranta si online, dar retine ca nu toate ofera aceleasi avantaje, unele dintre ele fiind aproape la fel de scumpe ca bancile.

Aceste servicii online va permit sa schimbati bani si sa ii trimiteti intr-un cont bancar dintr-o tara straina sau sa convertiti automat valuta folosind un card asociat cu un cont online pentru care nu percep de obicei taxe de deschidere sau intretinere.

Pentru a face schimb de valuta straina online, de obicei, trebuie sa depuneti bani intr-un cont furnizat, efectuand o plata cu cardul sau prin transfer bancar din contul vostru obisnuit. Apoi, veti indica moneda straina in care doriti sa schimbati euro, iar conversia va fi finalizata in doar cateva minute. Procesul de schimb este la fel de simplu ca selectarea monedei si apasarea unui buton.

Banci traditionale

Bancile sunt una dintre cele mai putin interesante optiuni in cazul in care pentru a face schimb de valuta straina. Desi multi oameni le folosesc pentru comoditate. Banca de-a lungul vietii este un mediu familiar care ofera utilizatorului un sentiment de securitate.

Dar primul dezavantaj apare atunci cand se consulta ratele de schimb: acestea sunt cu suprataxa.

Istoria euro

O uniune economica si monetara (UEM) a fost o ambitie recurenta pentru Uniunea Europeana de la sfarsitul anilor 1960 incoace. UEM presupune coordonarea politicilor economice si fiscale, o politica monetara comuna si o moneda comuna, euro. O moneda unica ofera multe avantaje: faciliteaza companiilor sa efectueze comert transfrontalier, economia devine mai stabila, iar consumatorii au mai multe optiuni si oportunitati.

Cu toate acestea, o varietate de obstacole politice si economice au blocat calea: angajament politic slab, diviziuni asupra prioritatilor economice si turbulente pe pietele internationale. Toate acestea si-au jucat rolul in frustrarea progresului catre Uniunea Economica si Monetara.

Stabilitatea valutara internationala care a domnit in perioada imediat postbelica nu a durat. Turbulentele de pe pietele valutare internationale amenintau sistemul comun de preturi al politicii agricole comune, un pilon principal a ceea ce era atunci Comunitatea Economica Europeana. Incercarile ulterioare de a atinge rate de schimb stabile au fost lovite de crizele petroliere si de alte socuri pana cand, in 1979, a fost lansat Sistemul Monetar European (SME).

EMS a fost construit pe un sistem de rate de schimb utilizate pentru a mentine monedele participante intr-o banda ingusta. Aceasta abordare complet noua a reprezentat o coordonare fara precedent a politicilor monetare intre tarile UE si a functionat cu succes timp de peste un deceniu.

Cu toate acestea, a fost sub presedintia lui Jacques Delors cand guvernatorii bancilor centrale din tarile UE au elaborat „Raportul Delors” despre cum ar putea fi realizata UEM.

Raportul Delors a propus o perioada pregatitoare in trei etape pentru uniunea economica si monetara si zona euro, care acopera perioada 1990-1999. Liderii europeni au acceptat recomandarile din Raportul Delors.

Noul Tratat privind Uniunea Europeana, care continea dispozitiile necesare implementarii uniunii monetare, a fost convenit la Consiliul European de la Maastricht, Tarile de Jos, in decembrie 1991.

Dupa un deceniu de pregatiri, euro a fost lansat la 1 ianuarie 1999: in primii trei ani a fost o moneda „invizibila”, folosita doar in scopuri contabile si plati electronice. Monedele si bancnotele au fost lansate la 1 ianuarie 2002, iar in 12 tari UE a avut loc cea mai mare schimbare de numerar din istorie.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This