Leasingul auto: tot ce trebuie sa stii despre el si greselile de evitat

Leasingul auto iti da sansa de conduce o masina noua un numar fix de kilometri si un numar fix de luni. Este similara inchirierii unui apartament in loc de a-l cumpara. Leasingul implica un angajament mai mic pe termen lung, insa tot va trebui sa platesti pentru vehiculul pe care il conduci.
Costul lunar al leasingului unei masini este adesea mai mic decat daca ai cumpara masina respectiva cu un credit auto, insa exista si cateva dezavantaje ale leasingului.

Cum inchei un leasing auto?

Daca esti gata sa iei o masina in leasing, nu ai decat sa urmezi pasii de mai jos:

  •  Fa o cercetare de piata. Daca te-ai gandit la un leasing auto, optiunile pe care le ai la indemana sunt aproape nelimitate. In primul rand restrange cautarea la tipul de masina si brandul de care esti interesat, dar tine cont de felul in care pretul se va incadra in bugetul tau.
  •  Mergi la dealeri. Mergi la cativa dealeri si fa cateva teste, pentru a intelege exact ce cauti. Inainte de vizita poti suna la dealeri pentru a-ti face o idee despre masinile disponibile si pe care le poti scoate la un drive test.
  •  Negociaza termenii contractului de leasing. Nu vorbi doar despre pretul masinii atunci cand mergi la dealeri sau la o reprezentanta. Poti negocia aproape totul, iar faza de negociere este singura sansa pe care o vei avea de a obtine in scris beneficiile pe care ti le doresti. Pentru a negocia la sange, verifica preturile actuale inainte de a merge la discutii.
  •  Compara ofertele. Profita de resursele online si compara ofertele pe care le ai pentru a o gasi pe cea mai buna.
  •  Ai grija de masina pe toata durata contractului de leasing. Nu uita ca la final va trebui sa predai masina, iar daca nu e in stare buna, risti sa platesti taxe suplimentare.
    La sfarsitul contractului de leasing, vei avea in fata cateva optiuni: fie sa predai masina la dealer, fie sa o cumperi, fie sa inchiriezi o masina noua.

Greseli de evitat cand inchei un contract de leasing

Leasingul iti poate reduce ratele lunare, insa poate fi foarte costisitor daca nu esti atent la paragrafele scrise cu litere mici in contract. Evita cele cinci greseli de mai jos daca decizi sa iei in leasing un vehicul.

1. Plata unui avans prea mare

Dealerii auto se lauda cu rate lunare mici la leasingul pentru vehicule noi, insa e posibil sa fii nevoit sa platesti un avans de cateva mii de euro pentru a obtine acele rate accesibile din oferte. Acesti bani acopera o parte din contractul de leasing in avans.
Daca masina este distrusa sau furata in primele luni, compania de asigurari va rambursa companiei de leasing contravaloarea masinii, dar cel mai probabil nu iti vei primi inapoi avansul. Cu alte cuvinte, vei ramane si fara masina si fara avansul platit companiei de leasing.
Nu plati un avans mai mare de 2000 de euro atunci cand inchiriezi o masina, desi in unele cazuri se poate sa nu platesti deloc avans si sa incluzi toate costurile in rata lunara pentru leasing. Daca se intampla ceva cu vehiculul inainte de sfarsitul termenului, cel putin compania de leasing nu va ramane cu o mare parte din banii tai.

2. Nu iti faci asigurare gap

Daca iei o masina in leasing, neaparat incheie si o asigurare gap! Asigurarea gap reprezinta diferenta dintre suma pe care o mai datorezi inca pentru leasing si valoarea masinii.
Daca in contractul tau de leasing se prevede ca la finalul termenului ai optiunea de a cumpara masina pentru 13.000 dolari, iar masina este dauna totala in urma unui accident produs inainte de finalizarea contractului, compania de asigurari va stabili valoarea de piata curenta a masinii si va plati aceasta suma dealerului care detine vehiculul.
Daca asiguratorul va stabili ca valoarea de piata este de numai 9000 de euro, cel mai probabil va trebui sa platesti personal cei 4000 de euro, pentru a acoperi diferenta dintre valoarea reziduala a contractului de inchiriere si valoarea de piata reala. Ei bine, aici intervine asigurarea gap! Cu aceasta asigurare, va fi acoperit decalajul dintre suma din contract si valoarea reala.
Multe contracte de leasing includ asigurarea gap, insa nu te grabi sa alegi polita gap de la dealerul auto inainte de a cauta o eventuala polita mai ieftina la o companie de asigurari obisnuita. Indiferent unde vei incheia asigurarea gap, investitia este perfect justificata!

3. Subestimarea numarului de km pe care ii vei parcurge

Pentru a evita costurile suplimentare, e bine ca inainte de a incheia un contract de leasing sa iti cunosti bine obiceiurile de condus. Ia in calcul naveta zilnica si cat de des te deplasezi pe distante mari. Daca stii ca e posibil sa depasesti numarul de kilometri permisi de contract, poti cere o limita mai mare de kilometraj. Insa e bine sa stii ca o limita superioara va creste si rata lunara, pentru ca se va traduce intr-o amortizare mai mare.

4. Neintretinerea masinii

Daca se intampla sa predai masina cu daune ce depasesc uzura normala, te poti astepta la taxe suplimentare in momentul returnarii masinii.
Multe companii considera ca o zgarietura mai mica decat latimea permisului de conducere sau a unei cartii de vizita se incadreaza la utilizare normala si probabil nu vor percepe penalizari. Daca societatea de leasing considera ca dauna este excesiva, poate percepe taxe suplimentare.
Definitia utilizarii normale variaza in general de la dealer la dealer. La returnare masina va fi inspectata pentru a depista eventuale urme si zgarieturi pe caroserie si pe roti, daune la parbriz si geamuri, uzura excesiva a anvelopelor si rupturi sau pete ale tapiteriei. Evident, inspectia nu va fi una indulgenta!
Inainte de a incheia un contract de leasing, afla exact care sunt conditiile cu privire la starea masinii la final de contract. Daca masina este avariata semnificativ, te poti astepta chiar la pretul intreg de piata pentru reparatii.

5. Leasingul pe un termen prea indelungat

Inainte de a incheia un contract de leasing, ai grija ca perioada de leasing sa fie mai scurta sau egala cu perioada de garantie a masinii. Garantiile variaza de la producator la producator, dar in general sunt de 3 ani sau 58.000 de km, oricare dintre acestea survine prima.
Daca pastrezi masina mai mult decat perioada de garantie, poti lua in calcul si o garantie extinsa. In caz contrar, e posibil sa fii responsabil pentru costuri de intretinere si reparatii pentru o masina pe care nu o detii si sa platesti in acelasi timp si ratele lunare pentru leasing.

Termeni comuni in contractele de leasing

Exista cativa termeni pe care ii vei intalni frecvent intr-un contract de leasing si pe care e bine sa ii cunosti.

  •  Cost capitalizat: suma pe care o vei plati pentru a inchiria o masina.
  •  Leasing closed-end: numit si leasing walkaway, este acel tip de leasing in care creditorul este responsabil pentru orice reducere a valorii reziduale a masinii la finalul contractului.
  •  Depreciere: rata cu care masina isi pierde din valoare pe durata contractului de leasing.
  •  Acoperire gap: asigurarea de protectie garantata a activelor (polita gap), ce acopera diferenta dintre valoarea masinii si suma pe care o datorezi pentru leasing.
  •  Factorul bani: echivalentul ratei dobanzii in leasing, de obicei exprimat ca o zecimala mica, precum 0,0015.
  •  MSRP/RRP: pretul de retail recomandat de producator (RRP)
  •  Leasing open-end: la final vei fi responsabil pentru orice modificare a valorii reziduale a masinii. Daca exista un kilometraj suplimentar, daune, uzura care afecteaza negativ valoarea masinii, vei fi responsabil pentru diferenta dintre valoarea reziduala a masinii si suma proiectata la semnarea contractului.
  •  Valoare reziduala: valoarea masinii la sfarsitul contractului de leasing.

Leasing versus cumparare

Comparand leasingul auto cu achizitionarea unei masini, fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje.

Avantajele leasingului:
  •  Pentru ca nu platesti intreaga valoare a masinii, rata lunara va fi in general mai mica.
  •  Daca este important pentru tine sa conduci o masina mai noua sau de ultima generatie, platile lunare pentru leasing vor fi mai accesibile decat sa platesti un avans mare pentru a o cumpara.
  •  Cand inchei un leasing, de obicei primesti o masina noua, ceea ce te poate ajuta sa economisesti costurile de intretinere curente.
Dezavantajele leasingului:
  •  La finalul contractului de inchiriere, masina nu va fi a ta, situatie in care va trebui sa gasesti o masina noua sau sa cumperi vehiculul pe care l-ai avut in leasing.
  •  E posibil sa fii nevoit sa platesti o taxa de predare a vehiculului la sfarsitul contractului, daca nu iei o alta masina de la acelasi dealer.
  •  Majoritatea contractelor de leasing vin cu o limita de kilometri, pe care daca o depasesti vei plati o taxa per km.

Ce intrebari sa iti pui inainte de a incheia un contract de leasing

  •  Iti doresti o masina noua sau una folosita? Platile lunare pentru o masina noua vor fi probabil mai mici daca alegi sa faci un leasing.
  •  Cati kilometri parcurgi anual? Daca ai nevoie sa conduci mult, leasingul poate deveni costisitor.
  •  Poti avea grija de interiorul si exteriorul masinii? Daca returnezi masina in stare proasta, vei avea de platit taxe suplimentare.

Consideratii finale

Un leasing auto este practic o modalitate de a „imprumuta” o masina, in loc de a cumpara una, fie ea noua sau uzata.
Un leasing presupune de obicei cu un contract pe 3 sau 4 ani, astfel ca va trebui sa iei in calcul mai multi factori inainte de a semna. Insa e clar ca alegerea de a inchiria in loc de a cumpara o masina poate fi o modalitate excelenta de a conduce o masina noua, dotata cu tehnologie si caracteristici de ultima generatie pentru o suma lunara mai mica.

Pasii urmatori

Daca ai stabilit deja ca leasingul este varianta ideala pentru tine, fa-ti temele, cauta masina potrivita si acorda o atentie deosebita termenilor si conditiilor pentru a te asigura ca obtii un contract de leasing adecvat stilului tau de condus si bugetului de care dispui.

Sursa: https://www.bankrate.com/loans/auto-loans/car-leasing-mistakes-to-avoid/

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This