Care sunt preocuparile oamenilor legate de freon?

Cand vine vorba despre freon, oamenii se gandesc in mod automat la agentul de racire pe care il folosesc aparatele de aer conditionat de acasa, sau la freonul de la masina. Daca te intereseaza sa acumulezi mai multe informatii despre freon, citeste mai multe detalii aici, insa poti arunca o privire si pe Magazin-Virtual.net.

Revenind la freon, termenul „Freon” de fapt este o marca comerciala care a fost folosita pentru a face referire la mai multi agenti de racire, cum ar fi printre altele clorofluorocarburi (CFC), cum ar fi de-asemenea si CFC-12 si hidroclorofluorocarburi (HCFC), cum ar fi HCFC-22 care este denumit si R-22.

CFC-urile au fost eliminate deja de catre Statele Unite ale Americii, dat fiind faptul ca epuizeaza stratul de ozon din atmosfera. Acest lucru are consecinte grave. De aceea a avut loc Protocolul de la Montreal, unde s-a stabilit eliminarea CFC-urilor, iar in prezent se lucreaza la eliminarea HCFC-urilor.

In acest fel, doar in SUA vor fi evitate peste 45 de milioane de cazuri de cataracta, 1.6 milioane de cazuri de decese cauzate de cancerul de piele, si in jur de 280 milioane de cancer de piele. La asemenea cifre doar in Statele Unite ale Americii, este mai mult decat ingrijorator de facut un calcul la nivel mondial.

Probabil va intrebati ce inseamna eliminarea HCFC-urilor. Sau mai bine spus, ce inseamna eliminarea HCFC-urilor pentru persoanele care au aparate de aer conditionat care folosesc acest agent de racire.

Ei bine, oamenii pot utiliza in continuare aceste aparate de aer conditionat. Nu li s-a cerut sa renunte la aparatele respective si sa le inlocuiasca cu altele noi. Atat doar ca, de la data de 1 ianuarie 2020, s-a oprit fabricarea si importarea HCFC-urilor.

De precizat este insa faptul ca se recupereaza HCFC-urile, si se recicleaza, astfel incat sa nu mai fie daunatoare pentru mediul inconjurator.

Modificarea sistemului meu va afecta consumul meu de energie?

Echipamentele de aer conditionat functioneaza, fara doar si poate cel mai eficient atunci cand folosec tipul de agent de racire pentru care au fost concepute, dar in momentul in care vine timpul pentru inlocuirea sau modernizarea sistemului dvs. HVAC, vestea buna este ca exista multe alternative disponibile pe care le puteti alege, sicare nu epuizeaza ozonul.

Pot sa cumpar in continuare un aparat de aer conditionat precum cel pe care il detin deja, si care contine HCFC-22?

Nu mai puteti achizitiona un aparat de aer conditionat care utilizeaza HCFC-22. Cu toate acestea, ar mai fi doua solutii, astfel ca fie continuati sa deserviti sistemul dvs. HCFC-22 existent; fie puteti achizitiona un sistem similar dar care este second-hand, si / sau a fost produs inainte de anul 2010.

Va fi suficient HCFC-22 disponibil pentru a continua sa-mi deservesc sistemul?

HCFC-22 care este recuperat, impreuna cu HCFC-22 produs inainte de 2020, va contribui la satisfacerea nevoilor proprietarilor de sisteme HCFC-22 existente mult peste data de eliminare. In perioada 2000-2018, recuperatorii de agent frigorific au raportat recuperarea a peste 140 de galoane de HCFC-22.

Sunt disponibili agentii frigorifici pentru aparatele de aer conditionat de acasa, care nu dauneaza stratului de ozon?

Da, un numar de agenti frigorifici prietenosi cu ozonul sunt disponibili si utilizati pe scara larga astazi. Cea mai obisnuita alternativa la noile sisteme de curent alternativ este R-410A, cunoscut sub nume comerciale precum GENETRON AZ-20®, SUVA 410A®, Forane® 410A si Puron®.

Este R-22a sau 22a de agent frigorific la fel ca si HCFC-22?

Nr. Agentul frigorific R-22a sau 22a a fost comercializat in mod fals ca HCFC-22 sau inlocuitor HCFC-22, dar este un amestec de agent frigorific cu hidrocarburi ale carui componente principale includ substante inflamabile precum propanul si butanul. In unele cazuri poate contine de asemenea, cantitati mici de alte hidrocarburi sau un parfum aromat de pin.

Acest agent frigorific este foarte inflamabil si nu este o alternativa acceptabila pentru sistemul dvs. rezidential de HVAC. Deoarece R-22a este inflamabil si un sistem AC HCFC-22 nu are caracteristici de siguranta pentru a aborda inflamabilitatea, poate arde sau exploda daca exista suficient produs concentrat intr-un spatiu, iar agentul frigorific vine in contact cu o sursa de aprindere.

Pot inlocui unitatea de condensare (adica unitatea exterioara) cu un aparat de aer conditionat de uz casnic care contine HCFC-22?

Depinde. Reglementarile EPA permit proprietarilor aparatelor de aer conditionat HCFC-22 existente sa-si inlocuiasca unitatea de condensare cu una noua, daca se rupe sau este deteriorata. Cu toate acestea, unitatile de condensare HCFC-22 trebuie sa indeplineasca standardele de eficienta atunci cand sunt testate in conformitate cu procedura de testare DOE.

Detin un aparat de aer conditionat acasa care contine HCFC-22. Cum pot minimaliza impactul acestuia asupra stratului de ozon si asupra sistemului climatic?

Cel mai important pas pe care il puteti face este sa va intretineti unitatea in mod corespunzator. Scurgerile majore de freon, rareori au loc in unitatile instalate corespunzator si intretinute in mod regulat.

Daca aparatul dvs. de aer conditionat pierde freon, solicitati tehnicienilor de service sa localizeze si sa repare scurgerea in loc sa „completeze” nivelul freonului. Repararea scurgerilor va face ca sistemul dvs. sa functioneze la maxim, reducand in acelasi timp emisiile de agent frigorific si consumul de energie. De asemenea, puteti economisi bani evitand reparatii suplimentare in viitor.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This