Tipuri de imprimante. Ce este o imprimanta?

Un super post cu tot ce trebuie sa stiti despre imprimanta.

Aici veti gasi: Definitia a ceea ce este o imprimanta. Toate tipurile de imprimante care exista. Cele mai utilizate imprimante.

Ce este o imprimanta?

O imprimanta sau un dispozitiv de imprimare este un periferic care, atunci cand este conectat la un computer sau la o retea de computere prin cablare sau conexiune wireless, ofera posibilitatea de a imprima pe hartie sau alte tipuri de substrat textele sau graficele produse de o aplicatie.

Mostenind tehnologia masinii de scris, imprimantele au suferit modificari majore de-a lungul timpului. Acest lucru a avut mult de-a face cu evolutia interfetelor grafice cu utilizatorul, mana in mana cu sisteme de operare precum Windows si Mac. In acest post vom cunoaste cele mai importante tehnologii de imprimare de astazi.

Dupa ce utilizatorii au inceput sa schimbe modul in care si-au folosit computerele, iar munca pe care au facut-o cu ei a devenit mai complexa, tehnologia din imprimante a trebuit sa fie modificata si adaptata la nevoile specifice ale utilizatorilor, pana la atingerea unui grad de specializare in care putem gasi imprimante optimizate pentru desenul vectorial, imprimante pentru imprimarea imaginilor si alte imprimante optimizate pentru text.

Putem gasi chiar si imprimante 3D cu laser si cerneala. Un exemplu in acest sens este ZPrinter 650, o imprimanta 3D.

In prezent, cea mai mare parte a ponderii imprimantelor vandute pe piata sunt modele ale asa-numitelor imprimante multifunctionale, care ne ofera, pe langa posibilitatea de a imprima, fotocopiator si capacitati de scaner sau de captare a imaginilor.

Acest tip de imprimante incorporeaza o tehnologie abia visata acum cativa ani, cand imprimantele dot matrix au domnit si care ofera utilizatorului o flexibilitate foarte importanta, deoarece pot efectua multe sarcini, chiar si fara a fi conectate fizic la un COMPUTER.

Tipuri de imprimante

Imprimantele sunt de obicei clasificate luand in considerare caracteristici precum scara de culoare pe care este capabila sa o imprime, adica in culori sau alb-negru, tipul de conexiune, numarul de pagini pe minut pe care le pot procesa si imprima si tipul specific de tehnologie utilizat pentru aceasta.

In ceea ce priveste tipul de conexiune, exista mai multe protocoale de imprimat, cum ar fi Ethernet, Wi-Fi wireless, port paralel si USB, acesta din urma fiind cel mai modern si utilizat astazi.

In urmatoarele paragrafe vom cunoaste diferitele tipuri de imprimante pe care le putem gasi pe piata si principalele lor caracteristici:

  • Dot Matrix Imprimante
  • Imprimante cu jet de cerneala
  • Imprimante laser
  • Imprimante termice
  • Imprimante cu cerneala solida
  • Plottere

Stiind cum functioneaza si tipul de functionalitati pe care le ofera, putem avea o panorama mai buna si, in acest fel, putem face o achizitie inteligenta care sa se potriveasca nevoilor noastre reale.

Dot Matrix Imprimante

Unul dintre cele mai cunoscute exemple de imprimanta matrice punct este cel al EPSON LX-300 si este o tehnologie de imprimare care se bazeaza pe principiul decalcarii, adica imprimarea are loc atunci cand loviti un ac sau o roata de caractere pe o panglica cu cerneala. Rezultatul conturului este imprimarea unui punct sau a unui caracter pe hartia din spatele benzii. Practic, nimeni nu le mai foloseste astazi, deoarece au fost depasite in tehnologie si capacitate de imprimantele cu jet de cerneala.

Cele mai frecvente utilizari pentru imprimantele dot matrix sunt comertul si biroul, in principal datorita utilizarii economice a acestora.

Imprimante cu jet de cerneala

Una dintre cele mai utilizate si raspandite tehnologii de imprimare, deoarece acestea sunt ieftine de intretinut si usor de operat. Aceste imprimante imprima folosind unul sau mai multe cartuse de cerneala diferite, care sunt de obicei Cyan, Magenta, Galben si Negrupigmenti utilizati de obicei in imprimarea offset si care ne garanteaza o calitate excelenta in imprimari. Uneori avand o calitate similara cu printurile laser color.

Cele mai frecvente utilizari ale imprimantei cu jet de cerneala sau cu jet de cerneala, asa cum este, de asemenea, cunoscut sunt comertul, biroul mic, casa, industria si designul grafic, printre multe alte domenii.

Lexmark, Oki, Samsung sunt doar cateva branduri de cartuse pe care le poti cumpara.

Imprimanta laser

Una dintre cele mai importante caracteristici atunci cand vorbim despre imprimante laser, estefara indoiala, calitatea obtinuta in printuri, calitate care in ultimii ani a fost utilizata pe scara larga pentru prepress in imprimantele mici. In prezent, putem gasi pe piata imprimante laser cu adevarat economice si cu caracteristici care surprind.

Cele mai frecvente utilizari ale imprimantei laser sunt comertul, biroul mic, imprimarea, designul grafic si toate acele locuri in care sunt necesare volume mari de imprimare de mare viteza.

Baza functionarii sale este tehnologia laser, dar intr-un fel este foarte asemanatoare cu principiul de functionare a fotocopiatoarelor. Aceasta imprimanta utilizeaza fasciculul laser modulat pentru a trimite informatiile pe care doriti sa le imprimati la un tambur fotosensibil. Prin intermediul fasciculelor laser, se creeaza o imagine electrostatica completa a paginii care urmeaza sa fie imprimata.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This