3 metode de evaluare a deciziei de leasing

Exista trei metode utilizate in evaluarea deciziei de leasing, dupa cum urmeaza:

1. Metoda valorii actuale
2. Metoda costului de capital
3. Metoda Bower-Herringer-Williamson.

1. Metoda valorii actuale:

Conform acestei metode, valoarea curenta a obiectelor luate in leasing este comparata cu valoarea curenta a costului unui activ achizitionat prin cumparare directa prin utilizarea unui credit. In cazul leasingului, avantajul fiscal la plata ratelor leasingului va reduce iesirile de numerar.

In cazul in care un bun este cumparat printr-un credit, rambursarea creditului principal si cheltuielile cu dobanzile sunt considerate iesiri de numerar si sunt reduse de avantajul fiscal al clauzei de depreciere si de dobanda.
Valoarea curenta a iesirilor nete de numerar in perioada contractului de leasing este considerata a stabili valoarea curenta in perioada contractului de leasing/imprumut. Va fi aleasa, desigur, varianta cu o valoare curenta totala mai mica a iesirilor de numerar.

2. Metoda costului de capital

Conform acestei metode, rata costului de capital este calculata pentru platile ratelor si apoi este comparata cu costul de capital al celorlalte surse de finantare disponibile, cum ar fi emiterea noua de capitaluri proprii, rezultatele reportate, obligatiunile, imprumuturile la termen etc. Optiunea de leasing este aleasa in cazul in care pretul sau este mai mic decat costul acestora. Aceasta metoda nu necesita selectarea prealabila a unei rate de actualizare.

3. Metoda Bower-Herringer-Williamson

In cadrul acestei metode, aspectele financiare si fiscale ale finantarii leasingului sunt luate in discutie separat.
Iata pasii implicati in evaluarea deciziei de leasing.

Pasul 1

Fa o comparatie intre valoarea curenta a costului indatorarii si valoarea redusa a sumei brute a leasingului. Rata discountului aplicabil este costul brut al capitalului imprumutat. Apoi obtii valoarea actuala totala a avantajului/dezavantajului financiar al leasingului.

Pasul 2

Calculeaza din nou beneficiile fiscale comparative in perioada de leasing si actualizeaza la un cost adecvat de capital. Valoarea actuala totala este avantajul/dezavantajul operational al leasingului.

Pasul 3

Cand valoarea actuala a avantajului operational al leasingului este mai mare decat dezavantajul sau financiar, atunci alege leasingul. Cand valoarea actuala a avantajului financiar este mai mare decat dezavantajele operationale alege leasingul.

Sursa: https://www.accountingnotes.net/financial-management/lease/evaluation-of-lease-decision-3-methods-with-formula/10973

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This