Umbrire. Cum poti proteja gradina de soare?

Plasele de umbra sunt folosite vara in livezi sau plantatii pomicole unde se ating temperaturi foarte ridicate vara si nu prea exista precipitatii, cum ar fi livezile de pe acoperis sau plantatiile deschise situate in plin soare.

In aceste conditii de soare extrem si umiditate scazuta, culturile sunt expuse riscului sau arsurilor pe frunze care reduc recolta si pot chiar sa o strice.

Pentru a proteja culturile de soare si caldura excesiva, pot fi utilizate plase de umbra de diferite materiale, dimensiuni si culori. In plus, asa cum vom vedea in ultima sectiune a postului, putem opta si pentru alte tipuri de umbrire pentru livada si gradina, cum ar fi pergolele cu plante cataratoare.

  1. Ce este o plasa de umbra?

O plasa de umbra este o tesatura din polietilena, poliester, rafie sau alte fire de materiale care, datorita diferitelor pigmentari, absorb sau reflecta o parte din radiatia soarelui, protejand culturile de temperaturi ridicate.

Plasa de umbra inseamna ca aerul din jurul culturilor nu se incalzeste la fel de mult ca si cum soarele direct ar fi inciding. Umiditatea solului este mai bine mentinuta dupa irigare si evaporare si evapotraspiratie sunt reduse. Toate acestea se traduc intr-o recolta mai buna si o economie de apa pentru irigatii. Cumpara folie microporoasa Agril pentru graidna ta si vei vedea cat de usor se monteaza.

In functie de densitatea si tipul plasei de umbra, lumina este redusa cu 30 pana la 90%. Este important sa se determine mai intai nevoile de lumina ale fiecarei culturi pentru a alege plasa de umbra potrivita.

  1. Beneficiile utilizarii plaselor de umbra

Instalarea unei plase de umbra este deosebit de benefica in culturile delicate, cum ar fi culturile horticole, in special in cele mai sensibile la soare (rosii, ardei, dovlecei…) sau atacuri de pasari, cum ar fi garduri vii si tufisuri de fructe salbatice.

Conform mai multor studii, umbrirea creste productia si calitatea recoltei in horticultura si arbusti, cum ar fi afinele.

Cu tehnica de umbrire, nu numai ca daunele daunatorilor si fiziopatiile sunt reduse in culturile cele mai sensibile la soarele direct (fisuri in tomate sau ingalbenire, cresterea neregulata a dovleceilor…), dar, de asemenea, creste cantitatea si calitatea fructelor.

2.1. Alte avantaje ale ochiurilor de plasa

Pe langa protectia impotriva soarelui si a caldurii, plasele de umbra au si alte avantaje:

  • Protejati culturile de vant, grindina sau alte agresiuni.
  • Limitati impactul climatelor aride si desertice si diferentele de temperatura netede intre zi si noapte.
  • Reduce daunele cauzate de daunatori, buruieni, pasari si alti pradatori.
  • Reduce evaporarea si promoveaza retentia de umiditate in sol, ceea ce implica nevoi mai mici de irigare.
  • Modifica usor ciclurile de cultivare, avansand recolta sau favorizand productia in afara sezonului.

Tipuri de plase de umbra pentru gradina

Iata cateva idei pentru umbrirea livezii si a gradinii folosind ochiuri de umbra. In functie de extensie si de tipul de culturi, o plasa de umbrire sau alta va fi mai potrivita.

 Plasa de umbrire pentru masa de crestere

Structura mica de stalpi de lemn, bastoane de bambus sau alte meteriale care, ca o pergola, serveste ca o fixare pentru o plasa de umbra.

Cum functioneaza radacinile plantelor

Radacinile sunt o tinta principala pentru imbunatatirea culturilor catre o agricultura mai frugala si mai prietenoasa cu mediul. Cu toate acestea, trasaturile radacinilor au fost de mult neglijate in programele de reproducere, mai ales ca prima revolutie verde s-a bazat pe utilizarea masiva a apei si a ingrasamintelor.

Schimbarile globale incurajeaza acum o utilizare mai rationala a inputurilor agricole pentru a reduce degradarea solului, poluarea apei si a aerului si epuizarea resurselor. Satisfacerea nevoilor de productie limitand in acelasi timp utilizarea apei si a elementelor minerale este o provocare majora. Ce rol pot juca radacinile, organele nutritive ale plantei, in dezvoltarea unei agriculturi mai durabile si mai rezistente in fata climatelor actuale si viitoare?

Un rol esential, asa cum arata cercetarile recente, care ne permite sa intelegem mai bine dezvoltarea sistemului radicular, functiile,

Radacinile sunt organe ale plantelor superioare care sunt specializate in explorarea solului si in preluarea apei si a ionilor minerali. Ele joaca un rol esential in supravietuirea si dezvoltarea plantelor.

Fiecare planta are mai multe categorii de radacini organizate intr-un  sistem radicular . Acest set de radacini ancoreaza planta in sol si comunica cu tulpina (tulpinile), care poarta frunzele, florile si fructele.

Sistemul radicular se dezvolta prin formarea repetata a radacinilor noi si cresterea lor in lungime. Radacinile se formeaza si cresc in relatie stransa cu mediul plantei. Procedand astfel, radacinile permit adaptarea plantelor la resursele eterogene si variabile ale solului si la constrangerile mediului sau de viata.

Sistemul radicular are o arhitectura ramificata si o anatomie specializata care ii influenteaza explorarea solului si proprietatile de schimb. In timpul germinarii, primele asa-numitele radacini seminale se dezvolta din embrionul situat in samanta. Mai tarziu, si pe tot parcursul vietii plantei, din radacini sau tulpini existente se dezvolta si alte asa-numite radacini postembrionare.

Exista o mare variatie in proportiile diferitelor categorii de radacini care contribuie la sistemul radicular, precum si in rata lor de crestere si ramificare. Astfel, exista o mare diversitate de sisteme radiculare.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This