În prezent, permisul de conducere este un must-have. La un moment dat, indiferent de vârstă, cu toții ne dăm seama că ne-ar fi de mare folos să deținem permisul auto. După înscrierea la școala auto, următorul pas este învățarea legislației rutiere, în cadrul cursurilor teoretice, precum și învățarea condusului propriu-zis, în cadrul orelor de condus.
Abia după promovarea examenului teoretic, poți fi programat pentru proba practică a examenului auto. Majoritatea persoanelor care urmează o școală auto consideră că cea mai grea parte a examenului pentru permis o reprezintă proba practică. Deși nimeni nu își dorește, câteodată este nevoie de mai multe încercări pentru a promova această probă. Iată ce strategii poți folosi, pentru a evita această situație și a obține permisul de conducere de la prima încercare.
Sumar articol:
Top 10 strategii pentru obținerea permisului auto
Învață dinainte legislația rutieră
Legislația rutieră te ghidează, pentru a conduce corect un autoturism în trafic. O strategie bună de a-ți fixa mai bine informațiile privind legislația rutieră este să te familiarizezi cu noțiunile și regulile de circulație rutieră, dinainte de a te înscrie la școala auto. Găsești noțiunile teoretice pe internet sau poți achiziționa Codul Rutier actualizat.
Alege instructorul potrivit
Instructorul auto are un rol foarte important. El te învață toate informațiile necesare cu privire la autovehicul și te învață cum să îl conduci corect. Modul în care explică și răbdarea de care dă dovadă influențează modul în care tu înveți să conduci.
Participă la cursurile teoretice
Dacă participi la cursurile teoretice, ai șanse mai mari să reții informații legislative, reguli de circulație sau noțiuni de mecanică, decât dacă le citești singur acasă. În plus, poți pune întrebări, dacă nu înțelegi o anumită informație.
Cere lămuriri instructorului
Atunci când începi orele de condus, nu trebuie să îți fie jenă să îl întrebi pe instructor diferite lucruri care necesită lămuriri. Răspunsurile te ajută să îți fixezi mai bine cunoștințele și să fii mai încrezător la volan.
Optează pentru ore suplimentare de condus
Dacă după finalizarea orelor de condus încă te simți nesigur, este indicat să mai plătești câteva ore suplimentare. Exersarea te va ajuta să deprinzi mai bine acțiunea de a conduce, te va face mai îndemânatic și va minimiza greșelile în timpul examenului.
Exersează în afara orelor de condus
Așa cum înaintea unui examen repeți teoria de câte ori poți, așa și înainte de proba practică este indicat să exersezi cât mai mult. Dacă nu mai poți plăti ore de condus, poți conduce în poligon mașina unui prieten sau unui membru al familiei, sub supravegherea acestuia.
Rămâi calm și atent
În timpul examenului practic auto, trebuie să încerci să te stăpânești cât mai mult. Emoțiile și stresul te pot face neîndemânatic. Ai încredere în tine și rămâi concentrat!
Pregătește-te pentru orice situație
Este important să te pregătești din punct de vedere psihic pentru orice situație neprevăzută care ar putea reprezenta o sursă de stres. Apariția unei ambulanțe, o ploaie torențială, gheața sau zăpada te pot face să intri în panică, dacă apar când nu te aștepți.
Recapitulează teoria
Chiar dacă ai trecut de proba teoretică, nu înseamnă că teoria nu mai are de-a face cu partea practică. Nu uita că examenul se desfășoară în trafic. Recapitularea teoriei cu privire la regulile de circulație este o strategie bună pentru a evita cât mai mult greșelile în trafic.
Nu uita de regulile de bază
Bineînțeles că trebuie să ai mare grijă la regulile de circulație, însă concentrarea pe detalii te poate face să uiți de lucruri esențiale. Nu neglija regulile de bază, cum ar fi fixarea și verificarea oglinzilor retrovizoare. Nu uita că trebuie să fii atent și la ce vine din spate.
Detalii importante cu privire la permisul auto
Ce informații trebuie să știi cu privire la obținerea permisului auto:
- Dacă pici proba teoretică, nu te califici pentru proba practică. În această situație, trebuie să repeți examenul teoretic peste minim 15 zile.
- Pentru obținerea permisului de categorie B, trebuie să ai minim 18 ani. Poți obține permis de conducere încă de la 16 ani doar pentru categoria B1, adică pentru autovehicule cu o masă de sub 400 kg și cu un motor cu puterea de maxim 15kW.
- Pentru a obține permisul auto, trebuie să deții acte doveditoare cu privire la faptul că ai domiciliul sau reședința în orașul respectiv.
- Dacă ai obținut un permis auto în străinătate, nu este necesar să te înscrii din nou la școala de șoferi, ci poți opta pentru preschimbarea acestuia. Acte necesare: cerere, dovada achitării taxei, permisul în original și traducere legalizată, actul de identitate, dovada domiciliului în România, fișă medicală pentru preschimbarea permisului auto.
Așadar, folosește cu încredere aceste strategii și vei avea șanse mari să obții permisul auto de la prima încercare.