Suieratul unei turbosuflante: cauze si solutii

Daca turbocompresorul tau incepe sa suiere, este timpul sa ii in calcul serviciul de reparatii turbosuflante Romania! In acest articol, iti explicam tot ce trebuie sa stii despre un turbo care suiera, cum sa ii previi suieratul si cum sa il inlocuiesti daca este deteriorat!

Ce este un Turbo?

Turbo (turbocompresorul) este o parte a motorului tau alcatuita dintr-o turbina si un compresor. Astfel, pentru a spune simplu, gazele de evacuare fac posibila rotirea turbinei care va antrena ea insasi compresorul, astfel incat aerul sa fie comprimat si trimis la admisia motorului. Se urmareste asadar cresterea presiunii gazelor admise de motor pentru a obtine o mai buna optimizare a umplerii cu aer a cilindrilor.

Pentru ca aerul trimis la motor sa fie optim, trebuie sa fie rece. Dar atunci cand turbo-ul il comprima tinde sa-l incalzeasca. Acesta este motivul pentru care exista si o parte a motorului tau numita „intercooler” care raceste aerul comprimat de turbo.

De ce iti suiera turbosuflanta?

Retine ca un turbo usor suierator este adesea normal, turbo-ul tinde sa faca putin zgomot. Va trebui sa iti faci griji doar daca suieratul devine persistent. Exista doua cauze principale ale suieratului unei turbo:

  • Suieratul turbo la accelerare: in acest caz este perforat furtunul de alimentare sau schimbator. Problema este cu una dintre aceste parti doar daca auzi suieratul cand accelerezi, atunci zgomotul pe care il auzi va suna ca o suieratura (provine din aerul care iese din zona perforata). Daca te afli in acest caz, va trebui sa mergi la un mecanic pentru ca acesta sa verifice vizual furtunul si astfel sa verifice originea scurgerii. In cele mai multe cazuri, aceasta verificare va fi completata de un test de scurgere pentru a preveni alte riscuri de scurgeri.
  • Turbocompresorul este deteriorat: in acest caz vei auzi suieratul la presurizare sau decelerare. Daca turbocompresorul este deteriorat, acest lucru se datoreaza probabil lubrifierii slabe a rulmentilor. Prin urmare, este necesar sa fii atent si sa repari turbocompresorul cat mai curand posibil deoarece acest lucru poate duce in cel mai rau caz la defectiunea motorului.

Cum poti impiedica turbo-ul tau sa suiere?

Iata cateva sfaturi si recomandari pentru a-ti mentine cel mai bine turbo si pentru a preveni spargerea sau deteriorarea acestuia prea repede. Aceste recomandari vor fi grupate in doua categorii.

Pasul 1: Mentine-ti turbo

Urmeaza cu scrupulozitate programul de scurgere recomandat de producator. Toate aceste informatii le vei gasi in brosura de intretinere a vehiculului. De asemenea, este recomandat sa folosesti uleiul de motor recomandat de producator, daca optezi pentru un ulei mai putin scump, dar de proasta calitate, este aproape sigur ca motorul tau risca sa fie deteriorat.

Pasul 2: adapteaza-ti conducerea

Este important sa iti adaptezi corect conducerea si sa adopti obiceiurile potrivite. Cand pornesti, asteapta ca uleiul sa creasca in presiune, daca pornesti cu acceleratie directa turbo va fi incarcat fara sa fi fost lubrifiat si asta il va deteriora. Cand iti opresti masina, este acelasi principiu, nu opri motorul imediat, ci asteapta sa incetineasca.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This