Ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara un motocultor? Foarte multe, dar nu va faceti griji pentru ca vorbim despre asta in articolul nostru, astfel incat sa va puteti perfectiona achizitia cu idei mai clare. Obosit sa folositi sapa pentru a lucra pamantul, v-ati hotarat in sfarsit sa cumparati cel mai bun motocultor. Grozav!
Problema este ca stiti foarte putin sau nimic despre acest subiect si cautati, pe buna dreptate, sfaturi, sugestii si ponturi. Ca intotdeauna, vom incerca sa va ajutam sa faceti cea mai buna alegere posibila. In acest scop, va aducem la cunostinta o serie de informatii care suntem siguri ca va vor fi foarte utile si va vor clarifica orice dubii pe care le aveti.
Tineti cont de urmatoarele si veti vedea ca nu riscati sa faceti o achizitie gresita sau chiar inutila. Motocultorul poate fi definit ca un mic tractor manual. De fapt, are aceleasi principii de functionare, deoarece este echipat cu roti si cu o priza de putere.
Cu toate acestea, dimensiunile sale sunt putin mai mari decat cele ale unui motocultor. Tractiunea este asigurata de rotile mari, laterale. La priza de putere pot fi atasate diverse accesorii.
Chiar aveti nevoie de un motocultor?
Primul sfat pe care am dori sa vi-l dam este sa va ganditi daca aveti nevoie cu adevarat de un motocultor. Trebuie sa va ganditi bine la asta, si pentru ca nu este o masina care costa putin si ati putea obtine rezultate bune cu o investitie mai mica.
Alternativa la motocultor este sapa cu motor. Prima intrebare care trebuie clarificata este cat de intins este terenul care urmeaza sa fie lucrat. Daca vorbim despre o gradina de legume care, teoretic, ar putea fi lucrata cu usurinta cu mana, este de preferat motocoasa, si pentru ca, fiind de dimensiuni mai mici, este mai usor de deplasat si poate fi folosita si in zone mai inguste.
In plus, daca gradina este foarte mica, puteti opta pentru un model cu motor electric in locul unui motor cu ardere interna. Pe de alta parte, o motocultoare este mai versatila, permitandu-va sa efectuati o varietate mai mare de sarcini decat motocultorul, care, in principiu, se limiteaza doar la afanarea solului.
Este adevarat ca unele modele pot fi echipate cu accesorii care permit efectuarea altor lucrari, dar acest lucru este foarte putin in comparatie cu tractorul de mers pe jos.
Lucrari recomandate pentru tractorul de mers pe jos
Acum sa vedem ce lucrari va putem recomanda sa faceti cu o motocultoare. Sa incepem cu cea mai evidenta, care poate fi realizata si cu o motocultoare: lucrarea solului. Daca problema este reprezentata de buruieni, echiparea motocultorului cu o bara de taiere va va scapa de ele.
Aceste buruieni pot fi folosite ca fan, dar daca nu aveti animale, poate ca o motocultoare este mai utila pentru tine, deoarece pulverizeaza iarba si o transforma intr-un ingrasamant natural. Puteti ara pamantul cu un plug. Cu un plug pentru brazde puteti face brazde pentru semanat sau trasee pentru irigare. Cand vine iarna si poate chiar zapada, motocultoarea poate fi folosita si ca plug de zapada.
Atentie la motocultoarele folosite
Nu toata lumea isi poate permite un motocultor nou, costul nu este la indemana tuturor buzunarelor si multi oameni decid sa cumpere unul la mana a doua pentru ca oricum au nevoie de el. Alegerea este departe de a fi criticabila, dar necesita un pic mai multa atentie. Daca o motocultoare este bine intretinuta, acesta poate functiona perfect timp de zeci de ani.
Problema este ca, daca cumparati unul destul de vechi, chiar daca este in perfecta stare de functionare si porneste din prima, este posibil sa nu aiba dispozitivele de siguranta necesare pentru a preveni accidentele neplacute. Deci, sa vedem ce trebuie sa verificam in acest caz.
Motocultorul trebuie sa fie echipat cu un dispozitiv care sa impiedice functionarea motocultorului atunci cand este cuplat marsarierul. Orice miscare a motocultoarei, inclusiv actionarea uneltelor, trebuie sa fie posibila numai prin actionarea comenzilor cu actiune sustinuta.
In cazul in care tractorul de mers pe jos are o treapta de mers inapoi, nu trebuie sa existe nicio modalitate de a trece direct de la mers inainte la mers inapoi. Teava de esapament trebuie orientata astfel incat sa nu loveasca cu gazele sale persoana care manevreaza masina. Acesta contine informatii valoroase despre masina, functionarea acesteia si masurile de precautie care trebuie luate pentru a preveni accidentele.
Evaluati puterea
In functie de volumul de munca pe care trebuie sa il efectuati, este posibil sa aveti nevoie de un motocultor mai mult sau mai putin puternic. Luati in considerare acest aspect cu atentie inainte de a cumpara un aparat, deoarece cumpararea unui aparat mai puternic decat aveti nevoie este adesea o pierdere de bani.
Pe de alta parte, un motocultor cu motor cu putere insuficienta este o achizitie nepotrivita pentru a va satisface nevoile.