Leasingul este mai bun decat achizitia?

Alegerea intre inchirierea pe termen lung a unui vehicul nou sau cumpararea acestuia se rezuma in mare parte la prioritati. Pentru unii conducatori auto, leasingul sau cumpararea este pur si simplu o chestiune de bani pana la ultimul leu, in timp ce pentru altii este vorba despre construirea unei conexiuni emotionale cu masina. Inainte de a alege pe ce drum sa o iei, este important sa intelegi diferentele cheie dintre leasing si cumparare.

Cumparare versus leasing

Atunci cand inchei un contract de leasing pentru un vehicul, il inchiriezi practic de la dealer pentru o durata anume de timp, cuprinsa in general intre 36 si 48 de luni. La incheierea perioadei contractuale, ai optiunea de a returna vehiculul la dealer sau de a-l cumpara pentru suma dinainte stabilita, care este mentionata in contractul de leasing.
Intregul proces este foarte diferit de cumpararea unei masini. Atunci cand cumperi direct, inseamna ca vei detine masina dupa ce platesti imprumutul.

Ratele pentru leasing

Ratele pentru leasing sunt in general mai mici decat ratele lunare ale unui credit pentru un vehicul nou.
Ratele lunare pentru credite sunt calculate in functie de pretul de vanzare, de rata dobanzii si de numarul de luni in care vei achita creditul.

Ratele pentru leasing depind de factori precum:

  •  Pretul de vanzare – negociat cu dealerul, la fel ca si in cazul unei achizitii.
  •  Durata contractului de leasing – numarul de luni pentru care vei inchiria masina.
  •  Kilometrajul estimat. Leasingul stabileste un numar de kilometri pe care ii poti parcurge anual cu masina. Majoritatea contractelor de leasing vin cu o cifra anuala de 20.000 de km. Rata lunara va creste usor daca alegi un kilometraj anual mai mare. Daca depasesti limita de kilometri din contract, vei datora dealerului o suma in plus pentru fiecare kilometru suplimentar la finalul leasingului.
  •  Valoarea reziduala – valoarea vehiculului la finalul leasingului, cu deprecierea calculata. Daca decizi sa cumperi masina la finele contractului de leasing, valoarea reziduala este suma pe care o vei plati.
  •  Cheltuielile de inchiriere – aceasta taxa este exprimata ca suma fixa si nu ca procent, dar este echivalentul unei dobanzi.
  •  Taxe si comisioane – se adauga la leasing si influenteaza costul lunar.

Unii dealeri sau producatorii pe care ii reprezinta solicita un avans pentru leasing. Cu cat suma platita ca avans este mai mare, cu atat va fi mai mica rata leasingului. Tine cont, insa, ca e posibil sa nu aiba sens sa platesti un avans prea mare pentru un vehicul pe care il vei returna in final catre dealer. Daca esti sigur ca vei cumpara masina la final de leasing, avansul se reduce costurile la final.

Avantajele si dezavantajele leasingului

Dezavantajul major al leasingului este acela ca nu vei dobandi niciun capital propriu in vehicul. Este oarecum similar cu inchirierea unui apartament: faci plati lunare, dar nu ai niciun drept de proprietate asupra locuintei respective, la finalul contractului de inchiriere.
Astfel, nu vei putea vinde masina sau sa o schimbi pentru a reduce costul urmatorului tau vehicul. Insa leasingul are si avantaje.
Iata care sunt cateva dintre acestea.

Rate lunare mai mici

Daca iti faci griji cu privire la costurile lunare, un contract de leasing va mai reduce putin din povara. In general, rata lunara este considerabil mai mica decat ar fi pentru un imprumut auto. Unele persoane opteaza chiar pentru o masina mai luxoasa decat si-ar putea permite in mod normal.
Asigura-te ca asigurarea acopera orice fel de taxe ce ar putea aparea, chiar daca masina este dauna toatala inainte de incheierea contractului de leasing.

O masina noua o data la cativa ani

Pentru multe persoane, nimic nu se compara cu sentimentul de a pleca din reprezentanta cu o masina nou nouta. Daca faci parte din aceasta categorie, leasingul poate fi varianta ideala pentru tine. La finalul contractului poti returna masina si sa ti-o iei pe urmatoarea, tot noua evident.

Intretinere fara batai de cap

Multe masini noi ofera o garantie de cel putin trei ani. Asadar, atunci cand inchei un contract de leasing pe trei ani, majoritatea reparatiilor ar trebui sa fie acoperite. Aranjamentele de leasing elimina in mare masura pericolele unei cheltuieli neprevazute importante.

Scapi de grijile revanzarii

Esti genul de persoana care uraste sa se tocmeasca? Daca da, probabil ca nu esti deloc incantat de ideea de a-ti vinde vechea masina unui dealer sau unui cumparator privat. Daca optezi pentru un leasing, singurul lucru pe care il vei avea de facut va fi sa returnezi masina. Vei plati doar taxele de incheiere a contractului, inclusiv cele pentru uzura anormala sau kilometrajul suplimentar.

Maximizarea deducerilor fiscale

Daca folosesti masina in scopuri comerciale, un leasing iti va permite adesea mai multe reduceri de taxe decat un credit. Vei putea sa iti deduci atat deprecierea cat si costurile de finantare care se regasesc in fiecare plata lunara. Daca inchiriezi un automobil de lux, reducerile vor fi limitate.

Consideratii pe termen mai lung

Daca te gandesti la efectele financiare pe termen lung ale leasingului, acest gen de contract va parea mai putin atractiv. Pentru ca nu acumulezi capital propriu si trebuie sa platesti anumite taxe pe care nu le vei avea de platit la un credit (inclusiv o taxa de achizitie, numita si taxa de initiere a leasingului), expertii spun ca, in general, e mai ieftin sa cumperi o masina si sa o pastrezi cat mai mult posibil.

Contractele de leasing ofera, de asemenea, mai putina flexibilitate decat cumpararea, contractul descurajand orice tip de personalizare. Mai mult, societatea de finantare iti poate cere sa anulezi orice modificari inainte de a returna masina, ceea ce poate fi atat deranjant cat si costisitor.

De asemenea, daca masina are un accident cu dauna totala inainte de finalizarea contractului de leasing, e posibil sa ti se impute unele costuri care nu sunt acoperite de asigurarea auto, cu exceptia situatiei in care leasingul include asigurarea GAP pentru dauna totala. Acest tip de asigurare acopera orice costuri ce ar putea aparea inainte de expirarea contractului de inchiriere, chiar si daca masina este casata.
Daca decizi ca preferi sa iei un credit decat sa inchei un contact de leasing, e bine sa folosesti calculatorul pentru credite pentru a stabili din timp ce termen si ce rata a dobanzii s-ar potrivi cel mai bine nevoilor tale.

Care este diferenta intre cumparare si leasing

Atunci cand cumperi o masina, fie platesti cash, fie apelezi la un credit auto si obtii titlul de proprietate asupra vehiculului. Daca finantezi masina, vei acumula capital propriu in aceasta in timp. Cu toate acestea, masinile sunt bunuri care se depreciaza, iar uneori se pot deprecia mai repede decat apuci sa construiesti capitalul propriu prin plati.
In cazul unui contract de leasing, platesti rate, dar nu obtii niciodata titlul de proprietate asupra vehiculului si nu creezi capital propriu. Cand expira termenul de leasing, pur si simplu predai masina inapoi la dealer.

Care sunt dezavantajele leasingului?

Principalul dezavantaj al leasingului este ca nu construiesti capital propriu in vehicul, ci platesti rate de leasing. Termenele de inchiriere pot fi cuprinse intre 2 si 5 ani, dar pot fi incheiate anticipat, desi rezilierea anticipata implica de obicei o taxa de anulare.

Care sunt avantajele leasingului?

Leasingul iti permite sa te bucuri de o masina noua o data la cativa ani, iar daca vrei sa mentii plati relativ stabile, poti inchiria aceeasi marca si model de masina. De asemenea, leasingul te scapa de necesitatea de a vinde masina sau de a o da la schimb, atunci cand nu o mai vrei.

Sursa: https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/012715/when-leasing-car-better-buying.asp#:~:text=The%20major%20drawback%20of%20leasing,cost%20of%20your%20next%20vehicle.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This