In ce consta vopsirea  electrostatica?

Vopsirea electrostatica este o metoda inovatoare utilizata pentru vopsirea metalelor si a anumitor tipuri de materiale plastice. Acesta utilizeaza pulberi incarcate electric pentru a crea un finisaj neted si alte efecte dorite. Un camp electrostatic este responsabil pentru a face posibila acoperirea cu pulbere.

Un camp electrostatic este un fenomen care seamana cu un camp magnetic tipic. De exemplu, atunci cand un anumit obiect devine incarcat electric, acesta creeaza automat un camp electrostatic.

Daca acel obiect are un exces in numarul sau de electroni, atunci se considera ca poseda o sarcina negativa. Cu toate acestea, daca obiectul are mai putini electroni decat mediul sau extern, este considerat un obiect incarcat pozitiv.

Ca si in cazul campurilor magnetice, doua obiecte electrostatice cu particule incarcate opus se vor atrage automat reciproc. Aceasta este ideea centrala a vopsirii electrostatice, care valorifica aceste campuri electrostatice pentru a picta obiecte metalice mai rapid si mai eficient din punct de vedere al costurilor. Curatarea este, de asemenea, foarte simpla.

Sunt necesare unelte speciale pentru vopsirea electrostatica. Instrumentele ar trebui sa fie utilizate pentru a profita de atractia campurilor incarcate opus. Configuratia pentru vopsirea electrostatica este, prin urmare, putin mai complexa decat configuratia pentru pictura standard, dar procesul este simplu. Vezi aici detalii despre vopsirea in camp electrostatic pe vopsitoria Electrostatica.ro.

Primul pas al procesului implica amestecarea vopselei formulate cu un catalizator chimic pentru a produce o sarcina pozitiva. Obiectul metalic care urmeaza sa fie vopsit va fi impamantat prin cablajul atasat. Deoarece obiectul metalic si vopseaua formulata au sarcini opuse, vopseaua este pozitiva in timp ce metalul este negativ, vopseaua este usor atrasa de obiectul metalic.

Odata ce incarcarea si configuratia sunt terminate, vopsirea se poate face. Vopseaua incarcata pozitiv este pulverizata pe obiectul metalic si adera cu usurinta la suprafata metalului. Atractia sarcinilor opuse este atat de puternica incat, chiar daca se pulverizeaza doar o parte a unui stalp metalic, sarcina va atrage automat vopseaua in jurul metalului, acoperind intreaga sa suprafata.

Metalul este apoi ars in cuptoare cu temperaturi de pana la 500 ° F, pentru a obtine un finisaj greu.

Vopsea electrostatica ofera un sistem de vopsea de acoperire foarte durabil pentru aluminiu, otel arhitectural, rame auto de curse, mobilier terasa, dulapuri de depozitare, rame de usi si ferestre. De obicei, metoda poate obtine un finisaj neted asemanator oglinzii fara alergari, deformari, bule si picaturi care apar de obicei cu metode traditionale de vopsire lichida.

Vopseaua, de asemenea, in general, se dovedeste a fi mai durabil decat alte lichid plus vopsele. In plus, procesul este un proces ecologic, deoarece nu utilizeaza solventi care se pot evapora sau contamina apa de drenaj. Cu toate acestea, vopsirea electrostatica poate produce mirosuri neplacute, astfel incat se recomanda ca vopsirea sa se faca in aer liber.

Este mult mai durabil decat vopselele lichide si este un proces ecologic, deoarece nu exista solventi care se evapora in aer sau coboara scurgerea. Diferitele formulari (epoxidice, poliuretanice, poliester sau hibrizi a) sunt determinate de destinatia lotului.

Ce este campul electrostatic?

Acum, luati in considerare atingerea butonului electroscopului cu un deget in timp ce tija incarcata este in apropiere. Electronii vor fi respinsi si vor curge din electroscop prin mana. Daca mana este indepartata in timp ce tija incarcata este inca aproape , electroscopul va pastra o incarcare. Aceasta metoda de incarcare se numeste incarcare prin inductie.

Cand un obiect este frecat cu o tija incarcata, obiectul imparte sarcina, astfel incat ambele sa aiba o sarcina de acelasi semn. In schimb, incarcarea prin inductie confera unui obiect sarcina opusa celei a tijei incarcate.

Chiar daca incarcarile nu sunt libere sa se deplaseze pe tot materialul, izolatoarele pot fi incarcate prin inductie. O sarcina mare in apropiere – fara atingere – va induce o sarcina opusa pe suprafata izolatorului. Sarcinile negative si pozitive ale moleculelor sunt usor deplasate. Aceasta realiniere a sarcinilor in izolator produce o sarcina indusa eficienta.

Legea lui Coulomb da marimea fortei electrostatice ( F ) intre doua sarcini: unde q 1 si q 2 sunt sarcinile, r este distanta dintre ele si k este constanta de proportionalitate. Unitatea SI pentru sarcina este coulombul. Daca sarcina este in coulombi si separarea in metri, urmatoarea valoare aproximativa pentru k va da forta in newtoni: k = 9,0 × 10 9 N · m 2 /C 2 . Directia fortei electrostatice depinde de semnele sarcinilor. Incarcaturile asemanatoare se resping, iar sarcinile asemanatoare se atrag.

Legea lui Coulomb poate fi exprimata si in termenii unei alte constante (ε 0 ), cunoscuta sub numele de permisivitatea spatiului liber:

Cand se utilizeaza constanta de permitivitate, legea lui Coulomb este

Cea mai fundamentala sarcina electrica este sarcina unui proton sau a unui electron. Aceasta valoare (e) este e = 1,602 × 10 −19 coulombi. Este nevoie de aproximativ 6,24 × 10 18 electroni in exces pentru a egala sarcina unui coulomb; astfel, este o sarcina statica foarte mare.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This