In ultimii ani, popularitatea nucii de cocos si in special a uleiului de nuca de cocos a crescut datorita beneficiilor aduse sanatatii. De altfel, recomandarile celebritatilor au sustinut ingredientul pentru a ajuta la eliminarea grasimii de pe burta, la reducerea poftei de mancare, la intarirea sistemului imunitar, la prevenirea bolilor de inima si la evitarea dementei si a bolii Alzheimer.
Un sondaj a constatat ca 72% dintre europeni au spus ca uleiul de cocos este „sanatos”, desi doar 37% dintre expertii in nutritie au fost de acord. Totusi, uleiul de cocos ramane un ingredient important in mai multe diete populare, inclusiv dietele keto si paleo.
Pe masura ce cererea consumatorilor de alimente pe baza de plante creste, uleiul de cocos a devenit un ingredient din ce in ce mai cautat in marketuri datorita aromei sale bogate.
Uleiul de cocos este 100% grasime, dintre care 80-90% sunt grasimi saturate. Acest lucru ii confera o textura ferma la temperaturi scazute sau la temperatura camerei. Grasimea este alcatuita din molecule mai mici numite acizi grasi, insa exista mai multe tipuri de acizi grasi saturati in uleiul de cocos. Tipul predominant de acid este acidul lauric (47%), cu acizi miristici si palmitici prezenti in cantitati mai mici, care s-au dovedit in cercetare ca pot creste nivelurile nocive de LDL. De asemenea, prezente in urme sunt grasimile mononesaturate si polinesaturate.
Uleiul de cocos nu contine colesterol, nu are fibre, ci doar cateva urme de vitamine, minerale si steroli vegetali. Sterolii vegetali au o structura chimica ce imita colesterolul din sange si poate ajuta la blocarea absorbtiei colesterolului in organism. Cu toate acestea, cantitatea gasita in cateva linguri de ulei de cocos este prea mica pentru a produce un efect benefic.
Multe dintre mentiunile stiintifice pentru uleiului de cocos se refera la cercetari care au folosit o formula speciala de ulei fabricata din trigliceride cu lant mediu 100% (MCT), nu uleiul de nuca de cocos comercial, cel mai disponibil pe rafturile supermarketurilor. MCT-urile au o structura chimica mai scurta decat alte grasimi si, prin urmare, sunt absorbite rapid si utilizate de organism.
Dupa digestie, MCT-urile se deplaseaza catre ficat unde sunt utilizate imediat pentru energie. Teoria este ca aceasta forma absorbita rapid promoveaza satietatea si previne depozitarea grasimilor. Uleiul de cocos contine in principal acid lauric, care nu este un MCT. Acidul lauric este absorbit mai lent si metabolizat ca alti acizi grasi cu lant lung. Asadar, beneficiile pentru sanatate ale uleiuilui de cocos MCT special creat, care contine trigliceride cu lant mediu, altele decat acidul lauric, nu pot fi aplicate direct pe uleiurile de cocos din comert.
Desi studiile epidemiologice constata ca grupurile de persoane care includ nuca de cocos ca parte a dietelor lor native (de exemplu, India sau Filipine) au rate scazute de boli cardiovasculare si este important de retinut ca multe alte caracteristici, dietetice si altele, ar putea fi explicative . De asemenea, tipul de nuca de cocos pe care il consuma este diferit de ceea ce este folosit intr-o dieta tipica occidentala. Aceste grupuri nu mananca ulei de nuca de cocos procesat, ci intreaga nuca de cocos sau nuca de cocos presata.