Un ajutor de bucatar este acea persoana pentru care bucataria devine un mod de a fi, de a trai, un mod de a castiga niste bani prin realizarea unor sarcini de lucru care ii plac si pentru care ii place sa munceasca. Fisa postului unui ajutor de bucatar contine mai mult decat caracteristici tehnice si se indreapta mai degraba spre calitati pe care trebuie sa le aiba acesta pentru a avea succes in meseria pe care o practica.
Probabil ca cea mai importanta trasatura de personalitate pentru un ajutor de bucatar se intampla sa fie dexteritatea. Bucatarii-sefi si ajutoarele de bucatari au nevoie de o abilitate excelenta, inclusiv de tehnici adecvate de manuire a cutitului pentru taiere, tocare, taiere in cuburi. Un ajutor de bucatar poate folosi dexteritatea pentru a obtine experienta practica in domeniul artelor culinare, lucrand cu bucatari profesionisti si invatand din experienta lor.
Desi poate nu este cea mai importanta abilitate, este esential ca un ajutor de bucatar sa aiba simtului gustului si pe cel al mirosului. Bucatarii-sefi si ajutoarele de bucatari trebuie sa aiba un simt al gustului si mirosului dezvoltat pentru a inspecta calitatea alimentelor si pentru a proiecta mese de care clientii lor se vor bucura.
Acest exemplu este doar unul dintre multele moduri in care ajutoarele de bucatari sunt capabile sa foloseasca simtul gustului si mirosului.
Bucatarii-asistenti sunt, de asemenea, cunoscuti pentru rezistenta fizica, care poate fi critica atunci cand vine vorba de indeplinirea sarcinilor lor. Ajutoarele de bucatari si bucatarii sefi lucreaza adesea in schimburi lungi si uneori petrec seri intregi in picioare, supraveghind pregatirea si servirea meselor. Un exemplu al modului in care aceasta competenta este pusa la incercare este „structura fizica de lucru dezvoltata pentru operatiuni zilnice”.
Este esential ca un ajutor de bucatar sa aiba abilitati de conducere. Ajutoarele de bucatari si bucatarii-sefi trebuie sa aiba capacitatea de a motiva personalul din bucatarie si de a dezvolta relatii de lucru constructive si de cooperare cu acestia.
Abilitatile de conducere sunt extrem de importante pentru ajutoarele de bucatari. De exemplu, acest fragment a fost preluat direct dintr-un CV despre modul in care se aplica aceasta abilitate: „recrutat pentru a ajuta la deschiderea noului restaurant cu ani de experienta anterior si leadership”.
O alta abilitate obisnuita pentru ca un asistent bucatar sa poata practica aceasta meserie cu succes este creativitatea. Ajutoarele de bucatari si bucatarii sefi trebuie sa fie creativi pentru a dezvolta si pregati retete interesante si inovatoare. In acest sens, un asistent de bucatar a demonstrat necesitatea acestei abilitati punand acest aspect in CV: „asistat la pregatirea meselor si mentinut inventar de pregatire a meniului zilnic”.
In timp ce abilitatile de comunicare sunt listate ca fiind ultimele in fisa postului ajutor bucatar, acest aspect nu trebuie deloc subestimat. Ba din contra, ajutoarele de bucatari trebuie sa isi comunice personal instructiunile in mod clar si eficient, astfel incat comenzile clientilor sa fie pregatite corect.
Iata un exemplu al modului in care este utilizat acest lucru: „dezvoltarea unor abilitati de comunicare in serviciul pentru clienti care gestioneaza toate tipurile diferite de personalitati”.