Cum sa alegi un motor electric?

Motoarele electrice sunt utilizate pe scara larga in sectorul industrial. Datorita succesului lor, exista diverse tipuri de motoare si uneori este dificil sa alegi dintre toate modelele oferite. Iata cateva sfaturi pentru alegerea motorului electric potrivit.

Motoare electrice monofazate sau trifazate?

In primul rand, trebuie sa te asiguri ce tip de sursa de alimentare iti este furnizata: trifazata sau monofazata. Curentul trifazat este utilizat pe scara larga in sectorul industrial (puterea furnizata este mai mare decat in ​​cazul monofazelor).

Cu ajutorul anumitor instalatii (condensator, convertor de frecventa etc.), este posibila utilizarea unui motor trifazat pe un circuit monofazat si invers. Cu toate acestea, este recomandat sa alegi un motor electric potrivit pentru sursa de alimentare de care dispui, daca este posibil.

Motor sincron sau asincron?

Motoarele asincrone (motoare electrice monofazate si motoare electrice trifazate) sunt cele mai utilizate motoare electrice din industrie: sunt robuste, usor de intretinut si mai putin costisitoare decat motoarele sincrone.

Motoarele sincrone sunt motoare a caror viteza este intotdeauna constanta (indiferent de sarcina), dar care nu pot porni direct (este nevoie de un regulator de viteza sau de motoare de lansare pentru pornire).

Un motor bine dimensionat pentru o eficienta mai buna

Pentru a obtine cele mai bune performante, trebuie sa alegi dimensiunea motorului electric (putere, turatia motorului etc.). Dimensiunea corecta va economisi costurile energetice (cauzate de supradimensionare) sau uzura prematura a motorului (cauzata de reducerea dimensiunii).

Un alt punct de mare importanta: consumul. Motoarele electrice consuma multa energie electrica. Daca vrei sa economisesti energie, este mai bine sa apelezi la motoare cu randament ridicat (cel putin un motor cu clasificare I3) pentru a reduce factura de energie.

Alegerea optiunilor de constructie potrivite

Un motor electric are diferite optiuni de constructie, care variaza in functie de producator si de conditiile de utilizare ale motorului:

  • protectii specifice: verifica daca indicele de protectie IP si clasa de izolatie corespund utilizarii pe care vrei sa o faci. Intr-adevar, unele zone sunt mai umede sau contin mai mult praf. Indicii IP permit cunoasterea rezistentei unui motor la apa si praf, iar clasa de izolatie ofera temperaturile maxime la care poate fi supus motorul: un motor IP 55 este de exemplu protejat impotriva prafului fara depuneri daunatoare si jeturi de apa, iar un motor cu izolatie de clasa F poate rezista la temperaturi de pana la 155 ° C.
  • prezenta unei frane: un motor electric asociat cu o unitate de frana se numeste motor de frana. Motorul de frana poate fi utilizat pentru dispozitive de ridicare si deplasare sau pe masini-unelte.
  • adaugarea unei unitati de viteza variabila: motoarele asincrone sunt proiectate sa functioneze la o viteza definita. Daca trebuie sa modifici viteza motorului, este recomandat convertorul de frecventa (de exemplu, in cazul unei pompe sau a unui ventilator).

Cuplajul motorului monofazat

Cuplarea motorului monofazat la o retea monofazata este simpla. Trebuie doar sa verifici daca tensiunea de alimentare corespunde tensiunii nominale. Conexiunea difera putin daca motorul monofazat este utilizat, de exemplu, cu un comutator centrifugal.

Definitie : Motorul electric este masina electromecanica care transforma energia electrica in energie mecanica. Cu alte cuvinte, dispozitivele care produc forta de rotatie sunt cunoscute sub numele de motor. Principiul de functionare al motorului electric depinde in principal de interactiunea campului magnetic si electric . Motorul electric este clasificat in principal in doua tipuri. Acestea sunt motorul de curent alternativ si motorul de curent continuu. Motorul de curent alternativ ia curent alternativ ca intrare, in timp ce motorul de curent continuu ia curent continuu.

Tipuri de motoare electrice

Motor AC

Motorul de curent alternativ transforma curentul alternativ in putere mecanica. Este clasificat in trei tipuri; sunt motorul de inductie, motorul sincron, motorul liniar. Explicatia detaliata a motorului este exprimata mai jos.

Motor de inductie

Masina care nu functioneaza niciodata la viteza sincrona se numeste motor cu inductie sau asincron. Acest motor foloseste fenomenul de inductie electromagnetica pentru transformarea puterii electrice in putere mecanica. Conform constructiei rotorului, exista doua tipuri de motor cu inductie. Anume motorul cu inductie in cusca de veverita si motorul cu inductie infasurat in faza.

Motorul care consta din rotor cu colivie de veverita este cunoscut sub numele de motor cu inductie cu colivie. Rotorul  scade sunetul de functionare si blocarea magnetica a rotorului.

Rotor infasurat in faza

Acest rotor este, de asemenea, cunoscut sub numele de rotor cu inel de alunecare, iar motorul care utilizeaza acest tip de rotor este cunoscut sub numele de rotor infasurat in faza.

Dupa faze, motorul de inductie este clasificat in doua tipuri. Acestea sunt motorul cu inductie monofazata si motorul cu inductie trifazat.

Motor cu inductie monofazata – Masina care transforma puterea electrica AC monofazata in putere mecanica prin utilizarea unui fenomen de inductie electromagnetica este cunoscuta sub numele de motor cu inductie monofazata.

Motorul care converteste 3 faze de curent alternativ de energie electrica in energie mecanica, acest tip de motor este cunoscut ca un motor de inductie cu trei faze.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This