E mult mai usor sa economisesti bani pentru o masina cand ai la indemana strategiile si instrumentele adecvate.
Cumpararea unei masini este o investitie importanta, care necesita adesea luni de planificare si economii. Insa inainte de a incepe planificarea bugetara, ti-ar putea fi util sa intelegi procesul de cumparare a unei masini si optiunile de finantare a unui vehicul pe care le ai la indemana.
In cele ce urmeaza te vom ajuta sa iti construiesti unele strategii de economisire pentru o masina, astfel incat sa iti poti permite fara probleme o masina noua. Daca esti gata sa cumperi o masina, un credit auto poate fi si el o optiune excelenta pentru tine.
Sumar articol:
1. Stabileste-ti bugetul
In primul rand, trebuie sa stii exact cati bani urmeaza sa economisesti. Pentru a afla suma, va trebui sa iei in considerare ce masina vrei, cat timp trebuie sa economisesti, suma de bani pe care o poti economisi in mod realist si ce costuri suplimentare ai putea avea de platit.
Decide ce masina iti doresti
Cand incepi sa iti creezi bugetul, gandeste-te la tipul de masina pe care vrei sa il cumperi. Aceasta decizie te poate ajuta sa stii daca urmeaza sa economisesti pentru un avans sau pentru intregul pret al masinii. Iata care sunt principalele optiuni pe care le ai atunci cand cumperi o masina.
Masina noua
Poate fi costisitor sa cumperi o masina noua, chiar si pentru modelele cu un pret scazut. Majoritatea reprezentantelor cer un avans de cel putin cateva mii de euro, iar ratele lunare pot varia semnificativ in functie de durata imprumutului, de credit si de avansul pe care il platesti.
Daca vrei sa cumperi o masina noua si sa finantezi achizitia, va trebui sa te gandesti serios cat iti poti permite sa cheltui pentru rata lunara . Daca ramai doar cu 200 de euro in plus la sfarsitul fiecarei luni, de exemplu, va trebui sa iei in calcul exact aceasta suma atunci cand vrei sa iti cumperi o masina sau sa faci un credit.
Masina second hand
Masinile second hand sunt, in general, mai accesibile decat masinile noi si poti gasi chiar una in stare buna. O masina second hand poate fi o optiune buna daca nu ai timp sa economisesti o suma importanta de bani sau daca ai nevoie rapid de o masina.
Daca vrei sa cumperi o masina cu cash, una second hand va fi de obicei o alegere mai buna. Nu trebuie sa economisesti atat de multi bani si poti detine masina fara datorii si fara sa fii nevoit sa platesti o rata lunara.
Leasing
Poti lua in calcul si un leasing, mai ales daca vrei o masina complet noua sau una aproape noua. Contractele de leasing necesita un avans si plati lunare, exact ca si in cazul masinilor noi, dar vei pastra masina doar cativa ani. Chiar daca nu vei detine masina definitiv, leasingul are marele avantaj de a face vehiculele de ultima generatie mai accesibile pentru persoanele cu buget redus.
Cu toate acestea, contractele de leasing vin la pachet cu limitari pe care masinile noi si cele second hand nu le au. De pilda, in cazul unei masini in leasing poti conduce doar un numar limitat de kilometri in perioada detinerii. De asemenea, va trebui sa mentii masina in stare aproape perfecta, pentru ca in caz contrar e posibil sa platesti penalizari pentru uzura excesiva atunci cand returnezi vehiculul.
Cat de mult timp trebuie sa economisesti?
Gandeste-te bine cat timp poti economisi pentru un vehicul nou. Daca ai nevoie de o masina noua luna viitoare, probabil va trebui sa te descurci cu un buget relativ mic. Insa daca poti economisi constant pentru anul urmator, probabil ca iti vei mari in mod semnificativ bugetul.
Creditul
Daca te gandesti la un credit auto, scorul tau de credit va influenta termenii imprumutului si rata dobanzii. Deoarece rata dobanzii afecteaza direct ratele lunare ale creditului, ar trebui sa tii cont de ea atunci cand iti stabilesti bugetul. Pentru a avea o idee cu privire la rata dobanzii pentru care te poti califica, incearca sa cauti diverse credite si ia in calcul si obtinerea pre-aprobarii.
Costuri aditionale
Atunci cand cumperi un vehicul nu va trebui sa te gandesti doar la avans sau la rata lunara a imprumutului. Ar trebui sa iei in calcul si impozitul, primele de asigurare, costurile de reparatii si alte taxe si cheltuieli care vin la pachet cu detinerea unei masini.
2. Analizeaza optiunile de finantare
Exista cateva modalitati de finantare a achizitiei unui vehicul. Inainte de a incepe sa te uiti dupa o masina care sa raspunda cerintelor tale, nu ar strica sa iti dai seama cum vei cumpara masina.
Fara finantare
Prima optiune este sa cumperi masina fara finantare, adica sa o achizitionezi direct. Suma pe care o poti cheltui pentru masina va fi suma pe care poti sa o economisesti. Cu aceasta optiune, nu vei fi legat de o plata lunara, iar din punct de vedere legal masina ta va fi doar a ta. Retine insa ca atunci cand cumperi o masina cu cash limitezi, in general, alegerile.
Finantarea prin reprezentanta sau dealer
Multi dealeri sau reprezentante au parteneriate cu creditori locali si nationali pentru a oferi clientilor credite auto. Acest aranjament poate fi convenabil, deoarece totul trece prin reprezentanta. In plus, ai la indemana persoane care iti pot raspunde la intrebari si te pot ajuta cu documentele. Singura problema poate fi, insa, ca dealerii nu te pot ajuta intotdeauna cu cei mai buni termeni de imprumut pentru situatia ta. Asigura-te ca cercetezi bine piata inainte, pentru a gasi cele mai bune preturi si oferte inainte de a accepta o oferta de creditare.
Finantarea prin banca sau institutii financiare
Multe banci si institutii financiare iti pot oferi si ele credite auto. Daca ai in plan sa cumperi masina de la un vanzator privat si nu de la dealer sau reprezentanta, creditul bancar va fi in general cea mai buna optiune. Inainte de a cumpara masina, obtine o pre-aprobare a creditului, pentru a sti exact cat iti permiti sa dai pe masina.
Finantarea de la un creditor privat
Finantarea prin intermediul unui creditor privat – de pilda parintii tai sau un prieten bun – poate fi si ea o optiune viabila. Desi nu toata lumea are la dispozitie aceasta optiune, obtinerea unui imprumut de la cineva cunoscut pentru achizitionarea unei masini inseamna in general o dobanda mai mica sau chiar zero dobanda. Atentie insa: cand imprumuti bani de la cei dragi poti crea o presiune asupra acestor relatii, asa ca inainte de a cere bani sau de a accepta o astfel de oferta, asigura-te ca poti restitui imprumutul.
3. Stabileste valoarea de trade-in a masinii tale actuale
Daca ai deja o masina, revanzarea acesteia te va ajuta sa ai la dispozitie mai multi bani pentru achizitionarea unui vehicul nou. Unele reprezentante au chiar oferte de schimb prin care iti vor cumpara masina veche si vor folosi pretul de achizitie drept plata in avans pentru o masina noua sau second hand.
In general dealerii sau reprezentantele ofera mai putini bani pentru vehicule folosite decat ai putea obtine de la un cumparator privat, insa daca intentionezi sa cumperi o masina noua de la reprezentanta, acest lucru poate simplifica procesul si iti poate economisi timp pretios.
Pentru a determina valoarea vehiculului tau actual, te poti folsi de site-urile de vanzari masini de pe internet, sau poti folosi un calculator online pentru a afla cat valoreaza masina ta in functie de an, marca, model si de starea sa actuala.
4. Creaza-ti o strategie personala de economisire
Dupa ce stii exact care este bugetul disponibil pentru achizitionarea unei masinii, planul de achizitie si valoarea de trade-in a masinii actuale, poti incepe sa economisesti. Urmeaza pasii de mai jos pentru a configura o strategie personala de economisire.
Stabileste un buget lunar
Primul pas este sa iti stabilesti un buget realist si sa il respecti. Uita-te la extrasele lunare ale cardurilor de credit si vezi unde poti face reduceri, fie ca este vorba de abonamente diverse, abonamentul la sala de sport, restaurante sau divertisment lunar. Cu cat poti pune mai mult deoparte in fiecare luna, cu atat mai repede iti vei putea permite un vehicul nou.
Creaza un cont separat de economii
Daca iti deschizi un cont separat de economii, vei putea vedea mai usor cat de repede se inmultesc banii pe care ii pui deoparte. De asemenea, nu vei mai fi tentat sa folosesti banii pentru altceva. Angajeaza-te sa economisesti o anumita suma de bani in fiecare saptamana sau in fiecare luna si transfera banii in contul de economii.
Gandeste-te cat de mult vrei sa economisesti si pe ce interval de timp, pentru a sti cat vei avea de pus deoparte. De exemplu, daca vrei sa strangi bani pentru un avans de 6.000 de euro pentru un vehicul nou, ar fi indicat sa pui 500 de euro pe luna in contul de economii timp de un an.
Ia in calcul un job paralel
Un job paralel temporar te poate ajuta sa iti maresti venitul, permitandu-ti sa pui deoparte mai multi bani pentru masina dorita. Desigur, nu este o optiune valabila pentru toata lumea, dar este un artificiu pe care il poti lua in calcul, mai ales daca iti doresti o masina noua curand.
Poti gasi optiuni de a castiga bani online, sau poti incepe un job part-time pentru a strange mai rapid banii de care ai nevoie.
5. Obtine o pre-aprobare de credit
Daca ai decis sa iei un credit pentru a cumpara un vehicul, gaseste creditorul la care vrei sa apelezi si obtine pre-aprobarea. Obtinerea pre-aprobarii pentru un imprumut te ajuta sa stii exact cati bani poti imprumuta si ce rata a dobanzii va trebui sa platesti.
Pentru pre-aprobare, creditorul iti va cere informatii despre venit si scorul de credit. De asemenea, poate fi necesar sa prezinti si o dovada a venitului, cum ar fi un fluturas de salariu de la serviciu sau cea mai recenta declaratie de impozit.
6. Cumpara vehiculul
Daca ai reusit sa economisesti suficienti bani, e timpul sa iti cumperi vehiculul dorit. Vanzatorii privati si unii dealeri ar putea fi dispusi sa negocieze pretul masinii. Cand ai ajuns la suma finala care iti convine, poti finaliza tranzactia si vei pleca acasa cu masina cea noua.
Daca alegi sa iti finantezi vehiculul sau sa inchei un contract de leasing, asigura-te ca respecti angajamentele de plata. Fa-ti o prioritate din a plati la timp in fiecare luna si anunta intotdeauna creditorul daca ai probleme financiare. E mai bine sa comunici deschis cu creditorul decat sa sari peste plati, afectandu-ti astfel scorul de credit.
Sursa: https://www.caranddriver.com/auto-loans/a42414266/how-to-save-money-for-car/