Ce inveti la Facultatea de Drept?

Cu siguranta cunosteti cel putin o persoana care a studiat dreptul, acest lucru se intampla pentru ca este una dintre cele mai populare profesii, dar v-ati intrebat vreodata motivele popularitatii sale?

Fiecare om care o studiaza este particulara, precum si motivele lor, dar daca trebuie sa enumeram cateva cauze care explica motivul popularitatii acestei cariere, putem lua in considerare unele dintre urmatoarele:

  • Salarii bune;
  • Univers de lucru larg;
  • Recunoasterea societatii;
  • Posibilitatea de a ajuta oamenii sa rezolve problemele juridice care ii afecteaza in viata lor.

In plus fata de aceste motive care ii confera popularitatea sa, gradul de drept in sine reprezinta o oportunitate de a afla despre multe subiecte interesante pentru persoanele care o studiaza.

Dreptul reprezinta, din punct de vedere academic, o mare aventura pentru cei care decid sa o studieze. Daca ai nevoie de ajutor cu lucrarea de licenta intra pe Lucrare de licenta 0758.222.247.

  1. Conceptul de drept

Cand studiati dreptul, unul dintre primele lucruri pe care le veti invata va fi conceptul sau. Acest lucru poate parea evident, dar daca exista o profesie care are o mare varietate de termeni si semnificatii asociate cu studiul si exercitiul sau, este aceasta.

Acest lucru se intampla deoarece de-a lungul anilor termenul „Lege” a primit multe concepte diferite.

Cu toate acestea, din punct de vedere general, putem spune ca Legea este un set de norme sau reguli care sunt dictate pentru a da un sens rational societatii, cu scopul de a rezolva orice situatie care poate fi importanta din punct de vedere juridic.

Desigur, atunci cand studiati cariera, veti vedea ca conceptul de Drept se adapteaza la diferite contexte, dar veti sti acest lucru in detaliu atunci cand sunteti la universitate.

  1. Legile naturale

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le veti invata atunci cand studiati dreptul este dreptul natural.

Practic, legile naturale sunt o doctrina etica si juridica care ridica existenta unor drepturi pentru oameni, care sunt fondate sau determinate de insasi natura fiintelor umane. Adica oamenii creeaza legi pentru a proteja aceiasi oameni.

Unul dintre primii avocati si autori care au aparat aceasta idee a fost Marcus Tullius Cyseron, care a fost, de asemenea, unul dintre cei mai importanti juristi si poeti ai Romei antice.

  1. Clasificarea legii

Da, legea are o clasificare si veti afla acest lucru in detaliu atunci cand studiati cariera.

Oricum, mai jos voi explica, dintr-un punct de vedere foarte general, despre ce este vorba.

Legea este impartita in doua clasificari principale:

  • Drept public;
  • Drept privat.

Dreptul public, la randul sau, este alcatuit din:

  • Drept constitutional;
  • Drept administrativ
  • Drept procedural;
  • Drept penal;
  • Dreptul Muncii;
  • Drept fiscal.
  1. Istoria dreptului

Cand studiati dreptul, veti invata si despre istoria sa, dar pentru a vorbi despre istoria sa trebuie sa ne intoarcem la existenta societatilor insele.

Cu toate acestea, a clasifica regulile acestor societati atipice drept „Lege sau legi” ar fi un pic simplist, deoarece aceste reglementari sociale nu au fost convenite, ci impuse de liderii acestor societati, care au folosit violenta pentru a se stabili ca „autoritate” pentru restul populatiei.

Lista celor mai vechi universitati

Universitatile incluse pe aceasta lista au fost infiintate inainte de 1500 — inainte de raspandirea modelului occidental de invatamant superior in restul lumii. Aceste universitati si-au pastrat, de asemenea, structura institutionala de la momentul infiintarii si sunt inca in functiune si astazi. Am folosit  The Times Higher Education (THE) World University Rankings 2020 ca referinta pentru a cita clasamentele globale ale fiecarei institutii enumerate mai jos. THE include aproape 1.400 de universitati din 92 de tari si este considerata cel mai mare si mai divers clasament universitar de pana acum.

Mentinandu-si in mare parte arhitectura originala, aceste institutii sunt, de asemenea, cunoscute ca au unele dintre cele mai frumoase campusuri universitare din lume .

Universitatea din Bologna

Universitatea din Bologna a fost fondata de juristul italian, Irnerius, in 1088. Situata in Bologna, Italia, aceasta institutie detine recordul pentru a fi cea mai veche universitate care nu a suferit nici macar o scurta suspendare a operatiunilor sale de la infiintare.

In 2019, Universitatea din Bologna s-a clasat ca fiind cea mai importanta universitate publica din Italia (Statista, 2020) si a avut 81.220 de studenti pentru anul universitar 2017/18. Exista 6.293 de studenti internationali inscrisi in institutie si este una dintre universitatile de top care participa la programul de schimb Erasmus+. Ocupa locul 168 in clasamentul universitar mondial The Times Higher Education 2020.

Universitatea din Oxford

Universitatea din Oxford a fost infiintata in 1096 si este cea mai veche universitate din lumea vorbitoare de limba engleza. Situat in Regatul Unit, a cunoscut o expansiune rapida in 1167, cand Henric al II-lea a interzis studentilor englezi sa frecventeze Universitatea din Paris. Conduce cea mai mare presa universitara din lume, cel mai mare sistem de biblioteci academice din tara si cel mai vechi muzeu universitar. Mai mult, institutia a stabilit o tendinta de consolidare a colegiilor de la inceput cu structura orasului universitar.

Universitatea a primit peste 23.000 de cereri pentru programe de licenta, in timp ce peste 30.000 de studenti au aplicat pentru diplome postuniversitare in 2019. Intampina aproximativ 3.300 de studenti si aproximativ 5.500 de locuri de absolvire in fiecare an. Prin programul sau Opportunity Oxford, universitatea isi propune sa-si mareasca aportul de studenti britanici din medii cu venituri mici la 25% pana in 2023. Ocupa locul 1 in The Times Higher Education World University Rankings 2020.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This