Americanii nu mai fac leasinguri, iar asta distruge piata de vehicule second hand

Milioane de americani renunta la leasinguri si isi cumpara masinile direct, iar asta afecteaza optiunile de pe piata de masini second hand.

Din ce in ce mai multi clienti pentru piata auto din SUA par sa renunte la incheierea unui contract de leasing pentru urmatoarea masina, in favoarea cumpararii directe sau a creditelor auto, potrivit Business Insider.
Sursa arata ca leasingurile au reprezentat doar 17% din piata auto in luna iulie 2022, o scadere importanta comparativ cu cota de 31% pe care au avut-o leasingurile in ianuarie 2022, potrivit TransUnion.
Se pare ca dintre cele 3.8 milioane de persoane carora le-a expirat contractul de leasing in perioada iulie 2021 – iunie 2022, doar aproximativ un sfert au decis sa incheie din nou un leasing, ceea ce inseamna o scadere de 40% fata de ianuarie 2020. In aceeasi perioada iulie 2021 – iunie 2022, 26% dintre detinatorii de leasinguri au decis sa isi rezilieze contractele cu sase luni inainte de data asteptata de expirare. Ceea ce inseamna o crestere de 63% fata de anul 2019.

Informatiile Business Insider arata ca exista o serie de motive pentru care oamenii nu se mai indreapta catre leasinguri in aceeasi masura in care o faceau odata. Unul dintre aceste motive, asa cum probabil te asteptai, sunt banii. Leasingul unui vehicul nou devine din ce in ce mai scump. Rata lunara medie pentru un leasing in SUA ajungea in decembrie 2022 la 661 de dolari, ceea ce inseamna o crestere de 33% fata de martie 2020, potrivit Cox Automotive.

Limitarile din industrie sunt si ele partial responsabile pentru aceasta scadere. Problemele legate de inventar si problemele cu dealerii ii fac pe cumparatori sa nu isi mai doreasca sa aiba de-a face cu piata auto la fiecare doi sau trei ani. Pur si simplu pentru multi soferi nu merita bataia de cap. BI spune ca, in general, oamenii au tendinta sa isi pastreze mai mult timp masinile. Potrivit publicatiei, S&P Global Mobility a constatat ca varsta medie a unui vehicul care circula pe drumurile din SUA era de 12,2 ani in 2022.
Articolul admite, insa, ca scaderea poate avea o legatura si cu impactul deficitului de cipuri asupra numarului de vehicule noi si second hand care au putut fi cumparate din parcarile dealerilor de la inceputul pandemiei.
Un ultim factor care contribuie la acest nou trend ce dezavantajeaza leasingurile, este faptul ca oamenii sunt mai dispusi sa investeasca bani in intretinerea vehiculelor lor, a caror valoare a crescut cu rapiditate (in cea mai mare parte) in ultimii doi ani.
„Parcul de vehicule este acum cu sute de miliarde de dolari mai valoros”, a declarat pentru Business Insider Charlie Chesbrough, economist senior la Cox Automotive. „Ar trebui sa inlocuiesc motorul? Sa repar transmisia si sa cheltui mii de dolari pentru acest vehicul? Economia s-a schimbat cu adevarat si sugereaza astazi ca da, este mai logic sa investesti in acel vehicul” a mai adaugat el.
Toti acesti factori laolalta fac piata masinilor folosite destul de imposibila in aceasta perioada. Practic, exista tot mai putine vehicule post-leasing (mai noi si cu kilometraj redus, dar totusi folosite) care ajung pe piata second hand. Cu toate acestea, lipsa vehiculelor din aceasta categorie nu a redus apetitul pietei pentru ele.
Nu ai nevoie decat de o matematica simpla pentru a realiza ca mai putine optiuni in parcurile auto ale dealerilor, dar cu aceeasi cerere, va mentine un stoc scazut si preturi ridicate. Este o realitate nefericita pentru cei care nu isi pot permite sa cumpere o masina noua.

Preturile ridicate ale masinilor rulate au inceput recent sa scada, chiar daca scaderea este una mica. Business Insider spune ca informatiile de la Cox Automotive arata ca pretul mediu al unei masini second hand in SUA a fost de 27.143 de dolari in decembrie 2022.

Sursa: https://jalopnik.com/people-aren-t-leasing-cars-and-it-s-killing-the-used-m-1850018655

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This