Bradul de Craciun: origine si importanta sa intr-o casa

Cand te gandesti la sezonul de sarbatori, te gandesti imediat la bradul ridicat frumos in sufrageria ta, cu toate decoratiunile sale care sclipesc. Cu toate acestea, multi dintre noi nu stiu neaparat originea exacta a acestei traditii.

De unde vine obiceiul pomului de Craciun?

Luna decembrie este chiar dupa colt si tu cu intreaga familie va ganditi deja la bradul de Craciun pe care il gasiti pe BraziCraciun.net. Vei opta pentru unul natural sau unul artificial? In ce parte a casei va fi amplasat bradul de Craciun anul acesta? Unele familii chiar scot deja globurile, ghirlande si altele decoratiuni din depozit sa le vada in ce stare sunt. De ce nu?!

Intr-adevar, din primele saptamani din decembrie, poti incepe deja sa iti decorezi treptat bradul. O activitate creativa si prietenoasa care incanta atat adultii, cat si copiii.

Dar astazi, daca aceasta practica este atat de adanc inradacinata in obiceiuri si stiluri de viata, este pentru ca era deja obisnuita in tarile germanice din secolul al XVI-lea. Din pacate, nu exista o data precisa pentru momentul in care bradul a fost introdus pentru prima data in case.

Cu toate acestea, potrivit unor istorici, acest obicei este si mai vechi, deoarece ar fi existat in randul celtilor cu multe sute de ani inainte de Iisus Hristos.

Intr-adevar, la sosirea solstitiului de iarna, familiile celtice au adus un molid acasa pe care l-au impodobit cu fructe si flori in cinstea revenirii iminente a soarelui. Si in calendarul lunar, acea zi era 24 decembrie. Spre secolul al VII-lea, realizand entuziasmul familiilor pentru aceasta traditie, Sfantul Bonifaciu a decis sa asocieze acest copac cu religia catolica, in special cu nasterea lui Hristos, datorita formei sale triunghiulare care aminteste de trinitate.

Evolutia traditiei bradului de-a lungul secolelor

Ar fi necesar sa asteptam pana in secolul al XII-lea pentru ca primii pomi de Craciun sa apara in Alsacia, regiunea din care aceasta traditie a venit la noi. In Evul Mediu, merele rosii si trandafirii erau folositi ca decor. Bradul a simbolizat apoi Edenul, paradisul. Cu toate acestea, abia dupa sute de ani coniferele vesnic verzi vor fi expuse in case. Pe de alta parte, fructele au lasat loc cofetariei si dulciurilor alsaciene.

In ceea ce priveste steaua care va fi asezata pe varful copacului, aceasta initiativa vine de la protestanti. Intr-adevar, pentru a se distinge de catolici, fanii protestantismului decid sa-si puna una in varful pomului ca o incuviintare catre Steaua Betleemului, steaua legendara care i-a indrumat pe cei Trei Intelepti.

In secolul al XVIII-lea, practica a inceput sa se raspandeasca in Austria si pe teritoriul francez. Si regina Victoria a impus aceasta practica in ​​Marea Britanie.

Tot in aceasta perioada au aparut primii pomi de Craciun luminati. Initial am agatat lampi pe ramuri si apoi lumanari. Nebunia pentru arborii de conifere a revenit in Statele Unite in secolul al XIX-lea, in special in randul burghezilor din statul Pennsylvania. Si, desigur, pentru a se distinge de europeni, americanii isi aleg brazii inalti si ii pun in evidenta cu delicii tipice americane, cum ar fi fursecurile si floricelele.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This