Cumpararea unei masini second hand este mult mai simpla atunci cand folosesti toate instrumentele pe care le ai la dispozitie, precum ghiduri de preturi, listari online si rapoartele privind istoricul masinii.
Cautarea masinii second hand ideale este ca si cum ai pleca intr-o cautare de comori. Exista o multime de business-uri foarte bune pe piata, iar odata cu evolutia internetului ca instrument de mare ajutor la cumparaturi, ai toate sansele sa gasesti o afacere foarte buna intr-o masina care iti intruneste toate conditiile si se potriveste pe bugetul tau.
Exista foarte multe avantaje atunci cand cumperi o masina la mana a doua: economisesti bani pentru vehiculul in sine, platesti mai putin pentru asigurare, inscriere, taxe si in plus deprecierea – rata de pierdere a valorii unei masini in timp – este mult mai mica in cazul unei masini second hand.
De asemenea, nu mai este deloc o problema sa iti cumperi astazi o masina second hand, daca ne gandim ca masinile nu au fost nicicand mai fiabile decat acum. Astfel, nu este deloc neobisnuit pentru unele vehicule sa fie complet lipsite de probleme chiar si cand au peste 160.000 de km la bord.
Inainte sa intram in detalii, ai mai jos un overview cu toti pasii pe care trebuie sa ii parcurgi atunci cand alegi o masina second hand, astfel incat totul sa mearga perfect.
- Stabileste-ti bugetul. Vei decide acum cat de mult iti permiti sa cheltui pentru masina si cum vei plati.
- Alege masina potrivita. Va trebui sa alegi un model adecvat necesitatilor tale.
- Verifica gradul de fiabilitate al masinii si care sunt costurile sale. Alege o masina care este mai putin probabil sa se strice si care atunci cand totusi are probleme sa nu iti faca o gaura in buget.
- Localizeaza cateva dealuri bune online. Uita-te pe site-uri cu anunturi online sau cauta la modul traditional, mergand la targuri auto renumite sau fii atent la masinile de prin parcari care au anunturi lipite in geam. Nu neglija nici ofertele dealerilor.
- Evalueaza masina. Foloseste ghidurile de preturi si afla cat spun expertii ca valoreaza masina pe care ai ales-o.
- Verifica rapoartele privind istoricul masinii. Poti face asta folosind numarul de identificare al masinii.
- Contacteaza vanzatorul. Economiseste ceva timp sunand vanzatorul si punandu-i cateva intrebari, inainte de a vedea masina care ti-a atras atentia intr-un anunt.
- Mergi la un drive test. Vei decide astfel daca este masina potrivita pentru tine si daca este intr-o stare buna.
- Negociaza cel mai bun pret. Foloseste informatiile pe care le-ai acumulat in timpul cautarii pentru a cadea de comun acord asupra unui pret corect.
- Bate palma. Indiferent ca esti la un targ, ca ai gasit masina pe un site cu anunturi online sau ca o cumperi de la un vecin, trebuie sa ai grija sa te ocupi cu atentie de actele pentru vanzare cumparare.
In linii mari cam asta ar fi. Acum putem incepe sa detaliem.
Sumar articol:
1. Stabileste-ti bugetul
Exista doua moduri majore in care poti cumpara o masina: sa platesti cash sau sa iei un credit. Daca platesti cash e usor sa iti faci bugetul, insa nu iti cheltui toate economiile! Nu uita sa pui deoparte bani pentru inscriere si impozit, plus taxele pentru contractul de vanzare-cumparare. Si poate si pentru eventuale reparatii de care vei avea nevoie.
Majoritatea celor care cumpara o masina apeleaza la un credit, astfel incat sa isi protejeze economiile si sa cumpere un model mai scump. Este o alegere inteligenta sa ai un credit preaprobat cand iti cauti o masina, pentru a simplifica procesul de cumparare. In plus, un credit preaprobat te pune intr-o pozitie mai buna atunci cand discuti cu proprietarul sau cand negociezi.
Foloseste un calculator de rate pentru a vedea care este cel mai bun credit pentru tine. Planuieste-ti ratele in asa fel incat sa iti poti plati masina in 3 ani si sa iti ramana bani si pentru cheltuielile lunare auto.
2. Alege masina potrivita
Acum incepe distractia reala – alegerea masinii. Acorda-ti ceva timp pentru a te gandi cum anume intentionezi sa utilizezi masina pe care ti-o doresti. De exemplu, daca ai familie, vei dori suficient spatiu pentru toata lumea, plus un spatiu generos in portbagaj. Daca siguranta reprezinta o prioritate de top, informeaza-te cu privire la crash teste pentru cateva modele care te intereseaza.
Restrange apoi campul de cautari, facand o lista a caracteristicilor must-have ale masinii tale ideale. Apoi, cauta modele care sa intruneasca aceste caracteristici utilizand filtrele de pe site-uri cu anunturi de vanzari masini. Pe masura ce avansezi in cautari fa un short list cu trei modele de masini pe care sa le studiezi mai detaliat.
3. Verifica fiabilitatea si costurile de proprietate
Fiecare masina second hand este diferita. Unele au la bord mai multi kilometri si au un grad mai mare de uzura. In general, este recomandabil sa alegi modele renumite pentru fiabilitatea lor.
Un aspect important de care sa tii cont este costul total al unei noi achizitii. Unele masini sunt ieftin de achizitionat, insa vor costa mult pe termen lung, din cauza asigurarilor, intretinerii, reparatiilor si deprecierii. Sigur ca nu poti sti exact, insa exista suficiente resurse online care te pot ajuta, in timpul procesului de research, sa afli macar estimativ o cifra a acestor cheltuieli.
4. Gaseste masini second hand bune
Exista o multime de site-uri pe care sunt listate anunturi cu masini second hand, si fiecare site pare sa aiba propriile sale caracteristici. Desigur ca stii deja de AutoVit, insa nu neglija nici anunturile puse pe OLX, Okazii, Lajumate.ro si alte site-uri de anunturi in care ai incredere. Nu uita, de asemenea, nici de paginile de web ale diversilor dealeri auto care vand si masini second hand.
Cele mai multe targuri auto au si site-uri unde poti gasi masinile participante, insa sunt si proprietari care nu isi listeaza anunturile online. In plus, daca esti genul de persoana careia ii place sa vada si sa atinga masinile care i se par interesante, exista numeroase targuri in tara unde poti merge si testa pe viu.
5. Evalueaza masina
Odata ce ai gasit mai multe oferte interesante de masini de vanzare in zona ta, inainte de a trece la inspectia fizica, cauta acest model intr-un ghid al preturilor, asa cum este Kelley Blue Book. Poti utiliza ghidul pentru a estima valoarea de piata a masinii pe care o cauti, evaluandu-i starea in functie de cativa factori importanti precum varsta, kilometrajul si optiunile. Dupa ce ai deja o estimare, poti folosi informatiile pentru a negocia intr-un mod cat mai eficient.
Cand vrei sa obtii o estimare include si informatiile de mai jos:
- Anul, marca si modelul. Caracteristici definitorii pentru pretul oricarui vehicul
- Optiunile. Caracteristicile speciale instalate atunci cand masina a fost construita, asa cum ar fi un sistem de navigatie.
- Kilometrajul. Kilometrajul tipic anual pentru o masina este de aproximativ 19.000 de km. Daca o masina are un kilometraj care depaseste aceasta cifra, pretul ar trebui ajustat corespunzator
- Starea masinii. Citeste cu atentie descrierile starii masinilor care te intereseaza. Fa diferenta clara intre masinile descrise ca fiind „curate” si cele „in stare exceptionala” si ai grija la pret in acest sens.
Majoritatea ghidurilor iti ofera atat pretul pe care masina il poate avea la un dealer auto, cat si pretul pe care aceasta il poate avea cand o cumperi de la o persoana fizica sau de la cineva apropiat chiar.
6. Verifica istoricul masinii
Inainte de a te deplasa in cealalta parte a orasului pentru a vedea masina de care esti interesat, cere un raport privind istoricul masinii. Exista in prezent destule site-uri unde poti verifica istoricul unei masini de care esti interest, in functie de numarul de identificare al vehiculului (VIN). Acesta este un mod foarte rapid si de incredere prin care vei sti daca e cazul sau nu sa te gandesti serios sa cumperi respectiva masina. Astfel de rapoarte de obicei costa, insa suma nu este foarte mare si cu siguranta merita. Un astfel de document iti poate da, de asemenea, si date de identificare sumara a masinii dupa acelasi numar VIN, un raport de verificare inregistrari kilometri (conform inspectiilor tehnice periodice), un raport de verificare al ultimei revizii, un raport verificare furt si un raport privind eventualele incidente in trafic sau accidente pe care masina le-ar fi putut avea de-a lungul timpului.
Vei sti astfel tot ce trebuie sa stii si poate nu ti se spune de catre proprietar, despre masina pe care intentionezi sa o cumperi.
Astfel de informatii vor reusi sa te tina la distanta de eventuale “tepe” pe care le poti lua de la proprietari care vor sa iti ascunda un accident cu “dauna totala” dupa care masina a putut fi reparata dar care comporta riscuri foarte mari, sau un kilometraj dat inapoi fraudulos, astfel incat sa te convinga ca este o masina mai buna decat este ea de fapt.
7. Contacteaza vanzatorul
O scurta discutie cu proprietarul masinii iti va oferi raspunsurile la cateva intrebari esentiale si iti va economisi si timp pretios. Asadar, verifica prima data informatiile din anunt. Iata cateva intrebari basic pe care sa le pui in cadrul discutiei:
- Sunteti primul proprietar?
- Inregistrarile de la service sunt disponibile?
- Aveti un istoric al masinii disponibil?
- Cum ati stabilit pretul cerut?
- Mai sunt si alte informatii importante care nu erau trecute in anunt?
- Pot duce masina la un test la mecanicul meu?
8. Fa un drive test
Pana la acest moment nu ai condus in mod cert masina de care esti interesat. Acesta este momentul in care vei vedea exact daca iti place acest model, dar si daca masina anume la care te-ai oprit merita investitia.
Daca nu esti mecanic, nu poti avea asteptari sa faci o inspectie tehnica adecvata. Si totusi, poti face o inspectie primara decenta. Daca arata bine, poti trece apoi pe la service-ul tau pentru o inspectie completa, care te va costa, dar care te va ajuta sa fii sigur ca ai ales masina potrivita.
Pentru drive test alege un traseu care are cate putin din toate: si dealuri si pavaje brute si curbe si chiar o bucata de autostrada. Condu cu radioul oprit, ca sa auzi orice zgomot. Radioul il poti testa si mai tarziu, nu este o prioritate.
Iata cateva lucruri la care sa fii atent:
- Vizibilitatea – exista unghiuri moarte?
- Acceleratia si virajele: are destula putere? Cum se simte volanul?
- Franele: raspund bine?
- Ergonomia: poti ajunge usor la toate indicatoarele si butoanele?
- Starea mecanica: atentie la sunete sau vibratii neobisnuite, care ar putea indica probleme la suspensie sau la cauciucuri.
Dupa drive test verifica spatiul pentru calatorii de pe bancheta din spate si capacitatea portbagajului. Abia acum este momentul sa verifici si sistemul de sunet si eventual sa vezi daca telefonul tau se poate conecta usor.
Chiar daca ti-a placut cum se conduce masina si pare sa fi fost in stare buna, nu omite in niciun caz si vizita la mecanic. Nu te lasa in baza dealerilor de masini, daca iti cumperi masina de la un dealer care iti spune ca s-a facut inspectia masinii si ca totul este in regula.
9. Negociaza cel mai bun pret
Partea de care toata lumea este ingrozita este, desigur, negocierea. Insa nu este ceva ce ar trebui sa fie stresant, mai ales daca ti-ai facut cercetarile necesare si ai deja o idee cat valoreaza masina pe care ti-o doresti. Compara pretul pe care il cere vanzatorul cu pretul mediu al pietei. Exista in mod cert sanse ca vanzatorul sa ceara mai mult decat pretul pietei, pentru ca asa se intampla in general.
Sa spunem ca vanzatorul iti cere 8500 de euro pe masina pe care ti-o doresti si tu ai cercetat piata si stii ca ar valora aproximativ 7000. Incepe prin a-ti arata ingrijorarile cu privire la o parte anume a masinii dar nu uita sa spui si despre partile bune. Iata un exemplu: “Mi-a placut masina la drive test, dar are nevoie de cauciucuri noi si in plus valoarea sa reala este de numai 7000. Eu pot oferi 6500”. In acest moment vanzatorul va decide daca accepta oferta sau daca iti va face si el o contraoferta. Daca tot ti se pare mare si aceasta contraoferta, fie ramai pe pozitii, fie propui sa va intalniti la jumatate.
Daca iti iei masina de la un delear si faci un leasing la respectivul dealer, atentie la ce anume negociezi. Multi dealeri vor incerca sa te atraga cu oferte privind rata lunara pentru masina, insa ceea ce te intereseaza pe tine este pretul total al masinii, nu rata lunara.
Atentie la cat de abrupt incepi negocierea: ideal ar fi sa nu faci o oferta foarte mica, pentru ca atunci nu vei fi luat in serios. Ofera, desigur, mai putin decat pretul cerut initial de vanzator, insa ramai relativ aproape de suma ceruta si poti creste apoi treptat.
10. Incheie vanzarea
Fie ca iti cumperi masina de la o persoana fizica, fie ca o cumperi de la un dealer care vinde masini second hand este extrem de important sa fii atent la acte, sa ai in ordine totul, sa primesti toate actele masinii si sa semnezi documentele in mod corect.
Citeste si: Leasing auto rulate