De ce sunt importante spatiile verzi?

In ultimele luni, am invatat sa ne schimbam rutinele si sa ne adaptam la noile norme pe masura ce ne impartasim cu o noua realitate. Acest timp prelungit in interiorul caselor noastre a adus unele efecte secundare pozitive, inclusiv recunoasterea multor lucruri pe care le-am luat de bune, cum ar fi petrecerea timpului in aer liber. Pe miculmester.ro poti gasi tot ce ai nevoie astfel incat sa iti faci propriul spatiu verde.

Unele dintre putinele locuri care raman sigure pentru a fi explorate in timp ce distantarea sociala in timpul COVID-19 sunt parcurile orasului si spatiile verzi. In aceste vremuri fara precedent, exista o mare dorinta de a fi in aer liber si de a conecta cu natura, mai ales pe masura ce vremea se incalzeste. Am vazut oameni care se inghesuie cu nerabdare in gradinile comunitare, parcurile de cartier si spatiile verzi in timpul pandemiei.

Si acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere numeroasele beneficii pentru sanatatea fizica si mintala ale conectarii cu natura, inclusiv reducerea stresului, oboseala mentala, depresia, anxietatea si imbunatatirea dispozitiei generale.

Spatiile verzi sunt bune pentru sanatatea umana si sunt cruciale pentru sanatatea comunitatii. Cercetarile arata ca orasele cu paduri comunitare sanatoase sunt mai rezistente. Au aer si apa mai curate, insule de caldura reduse, consum mai redus de energie si chiar se confrunta cu mai putine infractiuni. Orasele castiga din beneficiile de mediu, sociale si economice ale arborilor urbani si ale spatiilor verzi atunci cand acestea fac parte din planificarea si infrastructura generala.

A face spatiile verzi accesibile pentru toata lumea din comunitate poate fi o provocare. Am asistat la asta direct in timpul pandemiei, deoarece cei care traiesc in zonele urbane si aglomerate nu au acces la parcuri sau spatii verzi.

Investitia in infrastructura verde si programele forestiere comunitare este o solutie accesibila, care abordeaza atat de multe probleme globale cu care ne confruntam astazi. Accesul restrictionat la exterior in aceste vremuri dificile a evidentiat cat de mult pretuiesc oamenii aceste spatii in aer liber si importanta de a face spatiul verde accesibil tuturor.

Cercetarile continua sa arate ca orasele cu paduri urbane sanatoase sunt mai sanatoase si mai fericite. A sosit momentul sa incepem sa tratam silvicultura urbana ca problema de sanatate publica care este si sa investim intr-un maine mai bun.

Copacii sunt vitali. Fiind cele mai mari plante de pe planeta, ele ne ofera oxigen, stocheaza carbon, stabilizeaza solul si dau viata vietii salbatice din lume. De asemenea, ne ofera materiale pentru unelte si adapost.

Nu numai ca copacii sunt esentiali pentru viata, dar, fiind cea mai longeviva specie de pe pamant, ei ne ofera o legatura intre trecut, prezent si viitor.

Este esential ca padurile, padurile tropicale si copacii din mediul urban, cum ar fi parcurile, sa fie conservate si gestionate in mod durabil in intreaga lume.

Coroanele copacilor actioneaza ca un filtru fizic, captand praful si absorbind poluantii din aer. Fiecare copac indeparteaza pana la 1,7 kilograme in fiecare an. De asemenea, ofera umbra fata de radiatiile solare si reduc zgomotul.

Peste 20 de specii de arbori si arbusti britanici sunt cunoscute pentru proprietati medicinale. Uleiul din scoarta de mesteacan, de exemplu, are proprietati antiseptice.

Cercetarile arata ca in cateva minute dupa ce ai fost inconjurat de copaci si spatiu verde, tensiunea arteriala scade, ritmul cardiac incetineste si nivelul de stres scade.

Copacii absorb dioxidul de carbon pe masura ce cresc, iar carbonul pe care il depoziteaza in lemnul lor ajuta la incetinirea ratei incalzirii globale.

Ele reduc viteza vantului si racesc aerul, deoarece pierd umiditatea si reflecta caldura in sus din frunzele lor. Se estimeaza ca copacii pot reduce temperatura intr-un oras cu pana la 7°C.

De asemenea, copacii ajuta la prevenirea inundatiilor si a eroziunii solului, absorbind mii de litri de apa pluviala.

Copacii gazduiesc microhabitate complexe. Cand sunt tineri, ofera locuinta si hrana comunitatilor uimitoare de pasari, insecte, licheni si ciuperci. Cand erau vechi, trunchiurile lor ofera si acoperirea goala de care au nevoie specii precum liliecii, gandacii plictisitori, bufnitele si ciocanitoarea.

Un stejar matur poate gazdui pana la 500 de specii diferite. Parcul Richmond este plin de astfel de copaci, ceea ce este unul dintre motivele pentru care a fost desemnat Rezervatie Naturala Nationala si Sit de Interes Stiintific Special.

Copacii intaresc caracterul distinctiv al unui loc si incurajeaza mandria locala. Padurile urbane pot fi folosite ca o resursa educationala si pentru a reuni grupuri pentru activitati precum plimbarile si observarea pasarilor. Copacii sunt, de asemenea, nepretuiti pentru ca copiii sa se joace si sa-si descopere simtul aventurii.

Oamenii sunt atrasi sa traiasca, sa munceasca si sa investeasca in imprejurimile verzi. Cercetarile arata ca preturile medii ale caselor sunt cu 5-18% mai mari atunci cand proprietatile sunt aproape de copacii maturi. Companiile beneficiaza de o forta de munca mai sanatoasa si mai fericita daca exista parcuri si copaci in apropiere.

In curand, pentru prima data in istorie, numarul persoanelor cu locuinte in orase va depasi pe cei care traiesc in mediul rural. Parcurile si copacii vor deveni o componenta si mai vitala a vietii urbane. Trebuie sa-i respectam si sa-i protejam pentru viitor.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This