De ce este OK pentru copii sa creada in Mos Craciun?

Multi copii de astazi il cunosc pe Mos Craciunca ca  pe acel om vesel imbracat in  rosu care ofera cadouri copiilor in Ajunul Craciunului. Dar legenda Mosului dateaza de sute de ani, de la un calugar pe nume Sf. Nicolae.

Relatarile populare spun ca Sfantul Nicolae si-a dat mostenirea si a calatorit prin tara pentru a-i ajuta pe cei saraci si bolnavi. A devenit cunoscut ca protector al copiilor si a fost admirat pentru bunatatea sa.

Desi povestea unui om care imprejmuieste globul intr-o sanie purtata de reni zburatori este o fantezie, magia lui Mos Craciun este o traditie de lunga durata. Pentru multe familii, incorporarea traditiilor lui Mos Craciun in sarbatorile lor de sarbatoare creeaza experiente vesele si distractive. De asemenea, ofera oportunitati de a impartasi credinte si de a se juca, de a retrai si de a impartasi amintiri din copilarie si de a incuraja empatia, bunatatea si generozitatea.

Credinta in Mos Craciun poate aduce beneficii si dezvoltarii copiilor ca posibilitate decreativitate, imaginatiesi joaca. Exista modalitati adecvate de a raspunde sensibil si onest la intrebarile copilului tau despre el. Poti merge cu el la Casaluimoscraciun.ro unde sa ii raspunzi mai multe.

Copilaria este magica

In timpul copilariei, imaginatia estompeaza linia dintre fanteziesi realitate, facilitand crearea de catre copii.

Ideea de a crede fara a vedea este fundamentala pentru fiinta umana, mult timp dupa ce credintele in Mos Craciun se termina. Creierul nostru este conectat la anumite puncte pentru a explica de ce se intampla lucrurile si de ce sunt asa cum sunt.

Fantezia este o parte normala, sanatoasa a dezvoltarii unui copil. Majoritatea copiilor incep sa se joace imaginandu-si spre sfarsitul celor 2 ani.

Timpul pe care un copil il petrece in jocul fantasy creste in anii prescolari si apoi scade intre varstele de 5 si 8 ani. Convingerile copiilor in figuri fantastice precum Mos Craciun par a fi cele mai puternice cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani.

Prin imaginatie, copiii dezvoltacapacitati emotionale si psihologice care ii ajuta sa inteleaga sisa inteleaga lumea lor. Imaginatia, fantezia si joaca ii incurajeaza pe copii sa se concentreze, sa se gandeasca la situatii ipotetice, sa-si consolideze abilitatile de rationament, sa invete sa rezolve probleme, sa dezvolte teorii despre modul in care oamenii gandesc, sa exerseze abilitatile sociale, sa lucreze in colaborare, sa invete sa negocieze, sa creeze noi posibilitati, sa creeze noi identitati sau lumi noi si chiar sa dezvolte noi posibilitati pentru lumea noastra comuna.

Crearea traditiilor de Craciun

Pentru multi parinti, daca Mos Craciun a facut parte din Craciunul propriei copilarii, ar putea dori sa continue acest lucru cu propriii lor copii.

Traditia lui Mos Craciun poate incepe cu a-ti scrie scrisori si a te vizita in mall-urile locale. Apoi, in Ajunul Craciunului, unele familii pregatesc o farfurie delicioasa de biscuiti pentru Mos Craciun si morcovi pentru renii lor.

Mai recent, unii parinti au incorporat videoclipuri personalizate cu Mos Craciun sau il urmaresc pe Mos Craciun cu aplicatiisau prin intermediul retelelor de socializare.

In timp ce unii critica faptul ca trackerele digitale ale lui Mos Craciun se abat de la simplitatea imaginatiei sau a mesajelor de pace, pentru altii, aceste expresii contemporane sunt o modalitate de a mentine vie magia Craciunului.

Cum a evoluat Craciunul in timp

Ipoteza rivala „Istoria religiilor” sugereaza ca Biserica a selectat data de 25 decembrie pentru festivitatile corespunzatoare organizate de romani in onoarea zeului Soare Sol Invictus.  Acest cult a fost stabilit de Aurelian in 274. O expresie explicita a acestei teorii apare intr-o adnotare cu o data incerta adaugata la un manuscris al unei lucrari a episcopului sirian Jacob Bar-Salibi din secolul al XII-lea. Scribul care a adaugat-o a scris:

Era un obicei al paganilor sa sarbatoreasca in aceeasi 25 decembrie ziua de nastere a Soarelui, la care aprindeau lumini in semn de festivitate. La aceste solemnitati si petreceri au participat si crestinii. In consecinta, cand doctorii Bisericii au inteles ca crestinii aveau o inclinatie spre aceasta sarbatoare, s-au sfatuit si au hotarat ca adevarata Nastere sa fie solemnizata in acea zi.

In 1743, protestantul german Paul Ernst Jablonski a sustinut ca Craciunul a fost plasat pe 25 decembrie pentru a corespunde sarbatorii solare romane Dies Natalis Solis Invicti si, prin urmare, a fost o „paganizare” care a degradat adevarata biserica.  Totusi, s-a mai sustinut ca, dimpotriva, imparatul Aurelian, care in 274 a instituit sarbatoarea Dies Natalis Solis Invicti, a facut acest lucru partial ca o incercare de a da o semnificatie pagana unei date deja importante pentru crestinii din Roma.

Hermann Usener  si altii  au propus ca crestinii sa aleaga aceasta zi pentru ca era sarbatoarea romana care sarbatoreste ziua de nastere a lui Sol Invictus. Invatatul modern SE Hijmans, totusi, afirma ca „Desi erau constienti de faptul ca paganii numeau aceasta zi „ziua de nastere” a lui Sol Invictus, acest lucru nu i-a preocupat si nu a jucat niciun rol in alegerea datei pentru Craciun”.  Mai mult, Thomas J. Talley sustine ca imparatul roman Aurelian a organizat un festival de Sol Invictus pe 25 decembrie pentru a concura cu rata tot mai mare a Bisericii Crestine, care deja sarbatorise Craciunul la acea data mai intai.

In hotararea Comisiei Liturgice a Bisericii Angliei, ipoteza Istoriei Religiilor a fost contestata de o viziune bazata pe o veche traditie, potrivit careia data Craciunului era fixata la noua luni dupa 25 martie, data de echinoctiul de primavara, in care a fost sarbatorita Buna Vestire. Adam C. English, profesor de religie la Universitatea Campbell, scrie:

Avem dovezi din secolul al II-lea, la mai putin de cincizeci de ani dupa incheierea Noului Testament, ca crestinii isi aminteau si sarbatoreau nasterea Domnului. Nu este adevarat sa spunem ca respectarea Nasterii Domnului a fost impusa crestinilor sute de ani mai tarziu prin decret imperial sau printr-o hotarare a bisericii magistrale.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This