Cum poti intelege mai usor cablurile din casa ta

Atunci cand vorbim despre intrerupatoare este foarte important sa cunosti foarte bine si tipul de cabluri care intra in ele. In ceea ce priveste firele electrice de acasa, de obicei veti lucra cu sarma de calibru 12 sau 14. Dar pentru electrocasnice, vei folosi un calibru 10, 8 sau 6. Electroncele precum incalzitoarele de apa, uscatoarele si  unitatile de aer conditionat  folosesc aceste manometre mai mari, deoarece necesita o multime de amperaje.

Sarma solida versus sarma moale

Cand trebuie sa  impingeti  firul printr-o conducta, aveti nevoie de fir solid. Dar cand trebuie sa  trageti  sarma printr-o conducta, s-ar putea sa va ganditi la utilizarea sarmei torsadate. Deoarece este mai flexibila, este mai usor sa te deplasezi in colturi sau in zone greu accesibile.

Tipuri de fire electrice intr-o casa

Exista mai multe tipuri diferite de cabluri si sarme ce pot fi gasite in intreaga casa, precum si in jurul acesteia. Vom trece prin cele mai comune tipuri detaliat mai jos.

Cablul nemetalic

In casele construite dupa mijlocul anilor 1960, cablajul este relativ standard.

Tipul obisnuit de cabluri electrice la domiciliu este cablul nemetalic sau NM. Este posibil sa il cunoasteti si sub numele de  cablu Romex, care este cel mai popular nume de marca al acestui tip de cabluri electrice.

Cablul NM este de obicei format din trei sau mai multe conductoare individuale. Acei conductori sunt infasurati intr-o manta de plastic flexibila, cunoscuta si sub numele de invelis. Intr-un cablu NM, veti gasi de obicei un fir fierbinte, un fir de impamantare si un fir neutru.

NM este utilizat pentru cablurile electrice interioare uscate. Aceasta gama include aparate, intrerupatoare, corpuri de iluminat si prize. Cele mai frecvente dimensiuni de NM gasite in casele moderne sunt:

  • Circuite cu calibru 14, 15 amperi
  • Circuite cu calibru 12, 20 amperi
  • Circuite cu calibru 10, 30 amperi
  • Circuite de calibru 8, 40 amperi
  • Circuite cu calibru 6, 55 amperi

Alternativ, firele electrice ale casei  pot fi instalate intr-o conducta. Acesta este un tub flexibil din metal sau plastic. Este de obicei utilizat in situatii in care cablajul este expus.

Cum pot fi vazute cablurile NM

Exista cateva reglementari in jurul cablului NM pe care ar trebui sa le cunoasteti. In primul rand, nu pot fi utilizate in constructii rezidentiale care depasesc trei etaje in inaltime. Concepute strict pentru case, nu pot fi utilizate nici in constructii comerciale.

Cablul NM este proiectat ca un sistem permanent de cabluri electrice la domiciliu. Nu ar trebui sa fie folosite ca inlocuitor pentru prelungitoare. De asemenea, acestea nu ar trebui folosite pentru a inlocui cablurile aparatelor.

Trebuie sa utilizati suportul adecvat pentru cabluri acolo unde este necesar. Nu le puteti sustine cu cuie sau capse. Orice lucru care ar putea deteriora cablul nu este permis ca suport si trebuie fixat la intervale mai mici de 4,5 picioare.

Cablul blindat

Dupa cum sa mentionat, ordonantele locale privind cablurile electrice ale casei tind sa fie mai stricte decat codurile nationale. Si in unele comunitati, Romex sau cablul NM nu sunt permise pentru utilizare. In schimb, aceste comunitati folosesc cabluri blindate sau AC.

Cunoscut si sub denumirea de BX, acest tip de fir electric dateaza de la inceputul anilor 1900, dar este inca in uz astazi. Cablajul de curent alternativ este proiectat cu invelis metalic flexibil. Aceasta ofera o protectie suplimentara pentru conductoarele din interior.

Similar cu cablurile NM, AC nu este permis pentru utilizare in cladiri comerciale sau constructii rezidentiale care depasesc trei etaje. Reglementarile privind sprijinul sunt, de asemenea, similare.

Cablu de alimentare subteran

In timp ce cablurile de curent alternativ si NM sunt proiectate pentru conditii interioare uscate, aveti nevoie de un cablu care sa fie in regula pentru utilizare in aer liber sau in conditii de umezeala. Acest tip de cablu nu are nevoie de protectia peretilor, podelelor si tavanelor.

De aceea, atunci cand trebuie sa rulati firul subteran sau in proiecte in aer liber, utilizati un alimentator subteran, din cablu UF. Acest tip de fir electric este, de asemenea, un cablu nemetalic si poate fi ingropat sub pamant fara conducta.

Similar cablului NM, cablul UF este format din trei fire. Un fir fierbinte, un fir neutru si un fir de impamantare gol. Ele par asemanatoare cablului NM, dar invelisul din jurul cablului UF este un material plastic solid pe care nu il puteti roti intre degete.

Cablu placat cu metal

Daca aveti un cablu electric acasa care trece prin zone neterminate, cum ar fi subsolurile, acestea au nevoie de o suprafata exterioara mai puternica. Acolo intra in scena cablul placat cu metal. Este utilizat in zonele neterminate in care cablajul este expus la posibilitatea deteriorarii fizice. Este foarte important sa tineti cont de toti factorii corozivi existenti aici pentru a evita accidentele sau chiar deteriorarea instalatiei.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This