Cele mai importante avatntaje ale iluminatului led

Dupa cum bine stim cu totii, tehnologia a evoluat foarte mult in toate domeniile de activitate, si cu siguranta nu avea cum sa ocoleasca iluminatul. Exista acum iluminatul led, iar oamenii au posibilitatea de a folosi diferite corpuri de iluminat led, cum ar fi aplice led, spoturi led, etc.

De mentionat este faptul ca toate corpurile de iluminat bazate pe tehnologia led, au o multime de avantaje importante in comparatie cu iluminatul incandescent, iar in randurile care urmeaza va prezentam cateva dintre cele mai importante avantaje ale iluminatului de acest tip. Deci cu siguranta este necesar sa cititi acest articol pana la final!

  1. Viata lunga

Componentele unui LED si modul in care genereaza lumina extind semnificativ durata de viata a acestor becuri. In cazul in care durata de viata a altor becuri este scurtata atat prin utilizarea corecta, cat si necorespunzatoare, nivelurile scazute de caldura ale becului cu LED-uri, durabilitatea si eficienta energetica fac posibil ca acesta sa depaseasca alte tipuri de becuri cu mii de ore.

De obicei, partile importante ale unui bec, cum ar fi filamentul, se slabesc in timp, ceea ce determina arderea becului. Dar LED-urile nu se ard la fel ca si alte becuri; in schimb, cantitatea de lumina pe care o produc scade treptat in ceea ce se numeste „deprecierea lumenului”. Durata de viata a unui bec cu LED-uri se bazeaza pe cat dureaza lumenul becului sa scada la 30%, deci probabil va dura mai mult decat durata medie de viata nominala listata pe cutie.

Anumite becuri cu LED mai ieftine vor dura doar aproximativ 5.000 de ore, ceea ce este inca cu 4.000 – 3.000 de ore mai lunga durata lor de viata decat durata medie de viata nominala a unui incandescent, dar multe becuri de marca sunt evaluate pentru peste 25.000 de ore.

  1. Eficienta energetica

Datorita puterii lor mari de lumen pe watt, LED-urile sunt capabile sa transforme aproximativ 70% din energie in lumina. Acest lucru le face mult mai eficiente decat alte becuri, care risipesc multa energie transformandu-o in caldura. Este nevoie doar de un bec LED de 6 wati pentru a produce cantitatea de lumina pe care o produce un incandescent de 40 de wati, iar temperatura lor mai scazuta le face de asemenea, mai sigure sa functioneze.

In comparatie, becurile cu incandescenta se pot incalzi atat de mult incat ar trebui sa fie tinute departe de copii, care s-ar putea arde singuri si, de asemenea, se stie ca provoaca incendii daca vin accidental in contact cu materiale inflamabile, cum ar fi tesaturile pentru perdele.

Inlocuirea unui singur bec de 60 de wati cu un LED duce la o reducere de aproximativ 160 kg de emisii de CO2 pe an. Daca ati inlocui 10 lampi din casa dvs. cu LED-uri, aceasta ar reprezenta o reducere de 1599 kg emisiile de CO2 anual.

  1. Luminozitate si intensitate ridicate

LED-urile sunt capabile sa emita un nivel extrem de ridicat de luminozitate. De aceea, puterea nu mai este o masurare viabila a luminozitatii – in schimb, uitati-va la iesirea lumenului unui bec atunci cand comutati la LED-uri sau la alta iluminare eficienta din punct de vedere energetic.

  1. Gama de culori exceptionala

Becurile cu incandescenta necesita geluri sau filtre pentru a crea diferite culori si nuante de lumina. Pe de alta parte, LED-urile ofera o gama larga de culori si temperaturi ale culorilor, fara a utiliza geluri sau filtre, care se pot arde sau se pot estompa in timp.

Cu LED-uri, dioda reala (sau acoperirea cu fosfor) este modificata pentru a modifica culoarea luminii emise, astfel incat puteti avea incredere ca va ramane aceeasi nuanta pana la sfarsitul duratei sale de viata.

  1. Caldura radiata scazuta

In timp ce un bec cu incandescenta functioneaza incalzind filamentul la o temperatura care produce lumina, un bec cu LED emite energie electromagnetica ca lumina atunci cand este electrificat. Transformand energia in lumina in loc de caldura (mai degraba decat folosind caldura pentru a genera lumina), LED-urile pot functiona la o temperatura semnificativ mai scazuta decat alte tipuri de becuri.

Caldura generata de LED-urile mici este disipata de un radiator special, care este conceput pentru a absorbi orice caldura, si a o dispersa in siguranta departe de diode. In timp ce dispozitivul sau baza reala se pot simti calde la atingere, LED-urile in sine nu emit radiatii infrarosii in fasciculul lor, ceea ce inseamna ca nu exista caldura.

Acest lucru le face optime pentru utilizare in zone sensibile la caldura, cum ar fi in locuri unde se desfasoara afisarea lucrarilor de arta, deoarece nu vor provoca decolorarea sau alte deteriorari ale caldurii vopselelor sau colorantilor.

SFAT PRO: LED-urile se racesc, dar din cauza modului in care disipa caldura pe care o genereaza, unele modele nu ar trebui pastrate in spatii inchise, deoarece acest lucru va face ca becul sa se degradeze si sa-i scurteze durata de viata. Asigurati-va intotdeauna ca verificati ambalajul sau specificatiile produsului pentru instructiuni despre locul in care ar trebui sau nu ar trebui utilizat un bec.

  1. Fiabilitate

LED-urile sunt o forma foarte durabila si fiabila de iluminare – pot functiona in conditii de siguranta la temperaturi mai scazute si pot rezista mai mult la impact si vibratii decat alte becuri, deoarece nu au filamente sau alte parti fragile.

Aceasta stabilitate le face ideale pentru a fi utilizate in zone care vor fi supuse fluctuatiilor de temperatura, conditiilor meteorologice nefavorabile si zgomotului, cum ar fi in aer liber sau in corpurile ventilatoarelor de tavan.

  1. Iluminare instantanee

Stim cu totii ca atunci cand vine vorba despre becurile incandescente, cand aprindem lumina este nevoie sa traca cateva clipe inainte ca becul sa atinga puterea maxima de lumina. Spre deosebire de CFL-uri, care necesita cateva clipe pentru a se incalzi, LED-urile functioneaza la luminozitate maxima din momentul in care apasati comutatorul.

  1. Iluminarea directionala

Prin design, LED-urile isi emit lumina intr-o singura directie, mai degraba decat in ​​jur. Acest lucru ajuta la reducerea consumului de energie, deoarece nici o lumina nu este risipita sau prinsa in reflectoare si difuzoare, care pot impiedica iesirea din bec a peste jumatate din lumina generata. Natura directionala a iesirii lor face ca LED-urile sa fie ideale pentru aplicatii precum iluminarea sarcinilor si corpurile de iluminat incastrate.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This