Cateva motive pentru care iubim sa ascultam muzica

Tehnologia a facut ca ascultarea muzicii pe care ne-o dorim in momentul in care o dorim oriunde sa fie mai usoara ca niciodata. Dar motivele pe care le ai pentru a asculta muzica sunt universale, indiferent de modul in care o accesezi.

Muzica reflecta emotiile noastre instantaneu mai repede decat orice alta forma de arta. Un cantec auzit in departare ne poate aminti de alte vremuri si locuri.

Iubesti muzica si iti place sa lucrezi in acest domeniu? Vezi de asemenea mixer audio BOSE ToneMatch T8S.

Ce se intampla in creierul nostru cand ascultam muzica?

Una dintre cele mai mari placeri ale vietii de zi cu zi este sa ascultam un cantec fara ca nimic altceva sa ne intrerupa. De ce muzica are o astfel de putere asupra noastra? Ce face ca un anumit cantec sa ne influenteze intr-un fel sau altul? Cercetatorii din Montreal (Canada) au dezvaluit cheile a ceea ce se intampla in creierul nostru atunci cand ascultam muzica.

Pentru a face acest lucru, oamenii de stiinta au supus participantii la studiu la o activitate cu adevarat simpla: ascultarea unui anumit numar de melodii in timp ce efectueaza un test medical cunoscut sub numele de imagistica prin rezonanta magnetica. Ei au testat ce se intampla in creierul nostru atunci cand ascultam muzica, prin diferentele observate in imaginile participantilor.

Responsabilitatea pentru noi simtind o adevarata placere atunci cand auzim un cantec este intr-un grup de neuroni din creier, cunoscut sub numele de nucleu accumbens. In acest fel, grupul condus de Valorie Salimpoor, investigator principal, a aflat ce se intampla in creierul nostru atunci cand ascultam muzica. Prin scanarea participantilor folosind RMN, activitatea nucleului accumbens poate dezvalui daca ne place sau nu o anumita melodie.

Rezultatele pe care acesti oameni de stiinta le-au obtinut, in cuvintele lui Salimpoor, ne permit sa avem „dovezi neurobiologice puternice ca muzica este intr-adevar o recompensa intelectuala”. Cu toate acestea, activitatea acestui grup de neuroni nu ramane izolata, dar si alte parti ale creierului sunt activate atunci cand ascultam muzica.

Mai exact, alte domenii mai evoluate si mai complexe, cum ar fi cele care corespund domeniilor senzoriale, emotionale si executive, participa, de asemenea, la raspunsul emotional pe care il avem atunci cand ascultam o anumita melodie.

In ciuda acestui fapt, asa cum se spune, „fiecare persoana este o lume”, si nici doua rezultate nu sunt aceleasi in activitatea creierului atunci cand ascultam muzica. Asta nu inseamna ca nu putem conta pe explicatii generale despre activitatea neuronala ca raspuns la cantece, potrivit cercetatorilor canadieni. Creierul, clarifica ei, este o „masina de predictie reala”, iar faptul ca ne place atat de mult muzica este explicat pentru ca ne ajuta sa ne amintim evenimentele care au avut loc in trecut.

Deci putem retrai emotii specifice, cu alte cuvinte, putem avea prin cantece, modele specifice de invatare. Muzica este o placere adevarata care ne aduce nu doar liniste ci si o senzatie de relaxare ori de cate ori profitam de ea.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share This