Aducerea copilului vostru la gradinita steam inseamna a-i garanta o experienta completa si a promova dezvoltarea armonioasa a cresterii sale, expunandu-l la stimuli mai mult sau mai putin structurati care ii vor facilita procesele de dezvoltare. De asemenea, nu trebuie subestimata nici oportunitatea oferita fiecarei mame de a se putea intoarce la locul de munca si de a-si relua profesia. Pentru ca nu trebuie sa uitam niciodata ca suntem si femei, si mame.
Viata de zi cu zi devine din ce in ce mai agitata, iar criza economica ii pune pe multi tati si mame in situatia de a trebui sa aduca acasa doua salarii pentru a intretine familia si apoi sa se intoarca imediat la munca. In detrimentul acestui lucru este, fara indoiala, timpul petrecut acasa si cu copiii, care este semnificativ redus.
Iata cateva motive bune pentru a participa la gradinita
- Dezvoltarea autonomiei
La gradinita, copilul va incepe sa faca lucruri marunte pe cont propriu, cum ar fi sa manance, sa se incalte, sa se spele pe maini. Evident, intotdeauna sub supravegherea atenta a educatorilor sai.
- Dezvoltarea cognitiva
Studiile au aratat ca, copiii care frecventeaza o gradinita au o atentie si o concentrare mai mare, ceea ce ii predispune mai usor la invatare.
- Dezvoltarea socializarii
Frecventarea unui mediu in care exista alti copii imbunatateste posibilitatea unor relatii pozitive atunci cand merg la scoala. In plus, copiii incep sa experimenteze relatiile cu alti adulti din afara familiei.
- Imbunatatirea abilitatilor motorii fine
Copiii isi perfectioneaza controlul si coordonarea mainilor, degetelor si ochilor prin practicarea diferitelor activitati manuale (desen si joc cu diverse materiale).
- Consolidarea sistemului imunitar
Copiii de la cresa se imbolnavesc mult mai des, dar acest lucru reduce semnificativ riscul de a se imbolnavi mai tarziu.
Detasarea de mama si tata
Gradinita este o modalitate utila de a-l invata pe copil sa nu dezvolte forme de dependenta si sa fie capabil sa ia in considerare si alte realitati stimulative in afara de cea de acasa. In acelasi timp, copilul poate experimenta aceasta prima forma de detasare intr-un mod foarte negativ, care este imposibil de explicat sau de justificat unui copil foarte mic. Cu rabdare si perseverenta, copilul va fi afectat de aceasta forma de detasare intr-un mod din ce in ce mai bland, obisnuindu-se curand cu realitatea gradinitei si cu absenta parintilor, dar pentru unii parinti acest lucru poate fi si un dezavantaj de care trebuie sa tina cont.
Metode educationale contrastante
Ca in toate realitatile, multi dintre profesorii si educatorii care lucreaza intr-o institutie precum o gradinita sunt pregatiti, competenti, cunoscatori si afectuosi, altii sunt mult mai putin pregatiti, dovedindu-se nepotriviti pentru acest rol. Altii nu dispun de competentele si calificarile necesare, dar pot avea metode educationale care sunt in contradictie cu idealurile parintilor.
Nu toate metodele sunt egale, la fel cum indivizi diferiti corespund unor opinii diferite, dar pentru ceva atat de personal cum ar fi gazduirea unui copil, este esential ca parintii sa fie de acord cu modalitatile prin care este educat copilul. Daca le este greu sa accepte ideile educatorilor si metodele lor, acest lucru poate fi, fara indoiala, un dezavantaj urias.
Motive pentru care sa iti educi copilul
„Daca poti citi asta, multumeste-i unui profesor.” Este un cliseu, dar este adevarat. Daca nu ar fi educatia la toate nivelurile, nu ati putea sa cititi, sa scrieti, sa vorbiti, sa ganditi critic, sa luati decizii informate, sa distingeti binele de rau, sa comunicati eficient sau sa intelegeti cum functioneaza lumea. Un alt citat celebru care proclama importanta educatiei vine de la George Orwell: „Daca oamenii nu pot scrie bine, nu pot gandi bine, iar daca nu pot gandi bine, altii isi vor face gandirea pentru ei”.
Este de la sine inteles ca o populatie educata promoveaza o societate, dar de ce, mai exact, conteaza diferitele subseturi de educatie? Face educatia fizica intr-adevar o diferenta si trebuie sa cheltuim dolari pretiosi pe educatia artistica? Fara echivoc, raspunsul este da, dar continua sa citesti mai jos pentru a afla de ce.
Inainte de a putea intelege importanta educatiei timpurii, ar trebui sa fim pe aceeasi pagina cu privire la ce varsta se refera educatia timpurie. De obicei, educatia timpurie cuprinde orice educatie pe care o primeste un copil pana la varsta de opt ani sau in jurul clasei a treia.
In acesti primi ani de viata, creierul copiilor creste si invata intr-un ritm rapid, iar invatarea le este de obicei foarte usoara. Scopul educatiei in aceasta etapa este de a construi o baza solida pe care copiii sa o construiasca pentru tot restul vietii.
Cand ne uitam la gradinita, una dintre cele mai timpurii oportunitati educationale, o meta-analiza a studiilor privind beneficiile educatiei timpurii a descoperit ca „7-8 din 10 copii prescolari s-au descurcat mai bine decat copilul mediu dintr-un grup de control sau de comparatie.” cand se uita la masurile standard ale inteligentei si a performantei academice. Acest lucru are sens, avand in vedere ca educatia din acei primi ani ii pregateste pe copii pentru succes.