Ideal este sa o faceti cu apa calda si nu excesiv de fierbinte, deoarece poate slabi scalpul.
Exista un imaginar conform caruia „spalarea parului in fiecare zi il poate deteriora”. Cu toate acestea, acest lucru nu este in intregime adevarat. Expertii insista asupra importantei demistificarii conceptului de „curatare excesiva” si ca „cu cat va spalati mai mult parul, cu atat mai mult cade”.
Cu toate acestea, determinarea frecventei adecvate de spalare care se potriveste fiecarui fir de par este o problema foarte importanta pentru a asigura o curatare optima, deoarece acest lucru afecteaza nu numai aspectul parului, ci si sanatatea.
Expertii indica faptul ca parul trebuie spalat „atunci cand il cere”, ceea ce necesita sa stie cum sa identifice bine nevoile. Cu toate acestea, depinde de fiecare tip si stil de viata. In plus, unele studii concluzioneaza ca frecventa cea mai satisfacatoare este de cinci sau sase ori pe saptamana.
„Spalarea zilnica a parului nu ar trebui sa fie o problema daca folosesti produsele potrivite. Totul depinde de particularitatile fiecarui tip de par. In general, de obicei este indicat ca parul foarte gras sa fie spalat mai des decat parul uscat”, explica Aurora Garre, director de marketing medical al ISDIN. Alege Produse pentru ingrijirea parului in care sa ai incredere.
S-a spus in mod popular ca curatarea excesiva a parului poate elimina bariera naturala de protectie a scalpului si ca o curatare slaba poate interfera cu sanatatea ta, deoarece se acumuleaza mai mult praf, grasime si particule poluante, potrivit portalului Take Care Plus.
Din acest motiv, Garre considera ca este esential sa clarifice faptul ca „preocuparile legate de curatarea excesiva sunt nefondate atat in mod obiectiv, cat si subiectiv. Intr-o publicatie din acelasi an se observa cum se obtine gradul de satisfactie fata de starea parului si a scalpului dupa spalarea parului de 5-6 ori pe saptamana”, spune dermatologul.
Alte studii, potrivit Garre, au concluzionat, de asemenea, ca o frecventa mai mare in spalare este „benefica si preferabila unei frecvente mai mici in spalare, ceea ce intareste demistificarea fata de curatarea excesiva”.
La randul sau, Rocío Gil, dermatolog la Unitatea de Tricologie si Transplant Capital a Grupului Pedro Jaén, afirma ca „spalarea parului la fiecare 24-48 de ore este recomandata pentru a mentine o igiena adecvata a scalpului”.
Expertul mai spune ca poate fi daunator doar in cazul parului foarte deteriorat sau fragil, fie prin tratamente cu caldura, albire sau alte substante chimice, chiar si in cazul scalpului iritabil sau sensibil prin sampoane. Pentru acestea din urma, se recomanda „o frecventa mai mica de spalare, intre doua si trei ori pe saptamana”.
Concluzia, potrivit dermatologilor, este ca parul trebuie spalat atunci cand „EL cere”, ceea ce inseamna ca trebuie adaptat la igiena parului si la nevoile fiecarui caz si, mai presus de toate, evitand utilizarea de produse agresive sau care dauneaza scalpului.
Sfaturi pentru spalarea parului
- Mastile de par necesita rabdare (cel putin lasati-le aplicate timp de cinci pana la zece minute pe parul sanatos si intre 20 si maxim 30 de minute pe parul uscat si/sau deteriorat).
- Descurcati parul atunci cand este umed. Parul este mai fragil atunci cand este uscat.
- Spalati parul cu apa calda nu excesiv de fierbinte, deoarece poate slabi si/sau irita scalpul, pe langa stimularea glandelor sebacee.
- Incepeti sa aplicati samponul pe radacina parului, in principal pe partea de sus a capului, subliniati zona din spate si din spate. Sunt cele mai fierbinti zone si unde se acumuleaza mai mult sebum. Terminati cu un masaj simplu la varfuri.
- Nu frecati parul prea mult, deoarece cuticula se poate deschide si poate genera incretire. Trebuie sa masati scalpul circular si usor cu varful degetelor. In mod ideal, lasati-l sa se usuce cu prosopul sau in aer liber si apoi continuati sa-l modelati fara a utiliza temperaturi excesiv de ridicate.
- In cazul tratamentelor specifice pentru par, cum ar fi cele care stimuleaza cresterea sau lupta impotriva matretii, producatorii indica cat timp samponul ar trebui sa ramana in contact cu parul. Daca nu, toate urmele de sampon ar trebui sa fie bine indepartate.
Ce se intampla daca va spalati parul in fiecare zi?
Leon Van Gorkom, senior manager de cercetare si dezvoltare a parului la Unilever, il punein alb si negru: „Spalarea cu un sampon si balsam bun nu este daunatoare pentru par”, clarifica expertul. „Este intr-adevar de pana la consumator [pentru a determina] ceea ce se incadreaza in rutina lor de zi cu zi.”
Acum, potrivit lui Lynne Goldberg, dermatolog si director al clinicii de coafura de la Boston Medical Center, spalarea parului mai mult decat este necesar – mai mult de o data pe zi – ii poate dauna, deoarece veti elimina in mod constant uleiurile naturale produse de scalp, esentiale pentru a-l mentine sanatos, mai ales daca utilizati un sampon de curatare profunda.