O ceasca de cafea buna este capabila sa exprime o infinitate de culori, gusturi si arome. Cu toate acestea, a te bucura de placerea descoperirii cafelei necesita depasirea unui consum pripit sau distras. Ca si in cazul vinului, aprecierea unei cafele bune inseamna degustarea ei. De fapt, exista peste 900 de componente ale aromelor sale, astfel incat exista combinatii potential infinite care fac din fiecare degustare o experienta unica.
Iata un ghid concis pentru experienta ta personala care va include analiza vizuala, olfactiva si olfactiva a gustului, instrumentele necesare si momentul propice.
Prima vedere este importanta
Uniforma, fara pete albe si o culoare variind de la nuca deschisa la maro inchis: acestea sunt caracteristicile ideale ale cremei de cafea, prima abordare a fiecarui degustator. Prin urmare, „privirea” este deja capabila sa indice calitatea bauturii. Daca crema este „brindle”, sa stiti ca va confruntati cu o cafea cu adevarat valoroasa. Bulele cremei trebuie sa fie fine si omogene pentru a da compactitate suprafetei cremei.
Lumile ascunse in arome
Amestecand crema cu o lingura si amestecand putin cafeaua, puteti elibera in cele din urma aromele. Floral, fructat, picant, prajit: a doua etapa a degustarii trece prin nas, care trebuie sa fie gata sa inteleaga notele aromatice. Aromele provin din fiecare dintre etapele care duc de la cereale la ceasca: de la soi la metodele de recoltare, trecand prin prajire si extractie.
In cele din urma, gustul
Daca este adevarat ca un espresso perfect este recunoscut la prima vedere, nicio degustare nu ar fi completa fara cel de-al treilea pilon, cel olfactiv gustativ. Tehnica este similara cu degustarea vinului, precum si un degustator de cafea expert este ca un somelier. Cafeaua trebuie sa fie ca si cum ar fi „supta” in gura, ia o inghititura impreuna cu aerul iar apoi trebuie distribuita in tot cerul gurii; in acest fel notele aromatice sunt imbunatatite. Caracteristicile care trebuie evaluate sunt diferite: de notele amare sau dulci.
Alege ora potrivita
Conditiile in care are loc degustarea sunt importante, precum si alegerea momentului potrivit. Evitati degustarea dupa o masa grea sau bogata in arome intense. Apoi, degustarea se va realiza cu un pahar de apa naturala, atunci, va facilita curatarea paletei gustative, care va fi apoi gata sa savureze – si sa fie cucerita – de o cafea.
Cafea amara sau dulce?
Nehotarat daca sa aduca vasul de zahar la masa in timpul unei degustari? Consumul de cafea amara va permite sa percepeti fiecare caracteristica chiar daca degustatorii profesionisti vor testa bautura cu adaos de zahar. Daca intr-adevar nu puteti aprecia bautura naturala, zaharul rafinat va oferi doar caracteristica „dulce”, in timp ce alti indulcitori vor varia probabil si mai mult aroma sa. De asemenea, laptele modifica cu siguranta profilul senzorial al cafelei, dar uneori il completeaza placut. insotiti degustarea cu o ciocolata: cacaoa poate spori aromele si aromele cafelei.
Degustarea unei cafele este un proces delicat si trebuie tinut cont de multi factori, mai ales atunci cand trebuie dat un verdict. In special daca este vorba de o cafea facuta cu un aparat ce foloseste capsule compatibile Dolce Gusto pret ridicat, tineti cont de sfaturile oferite de noi mai sus, si veti putea lua o decizie mai bine orientata.