Daca te apropii de finalul contractului de leasing al masinii, e vremea sa decizi daca e mai bine sa cumperi masina inchiriata inainte de incheierea contractului de leasing, sau daca e mai indicat sa o predai.
Pentru ca tehnic vorbind nu esti proprietarul masinii luate in leasing, compania de leasing care o detine trebuie sa stie daca intentionezi sa cumperi masina sau daca doresti sa o returnezi la sfarsitul termenului prevazut in contractul de leasing pe care l-ati convenit.
Sumar articol:
Cumperi masina pe care o ai in leasing?
Da, dar decizia va depinde de cateva detalii. Daca masina este intr-o forma buna si ai reusit sa pastrezi kilometrii parcursi in limitele specificate in contractul de inchiriere, poti preda cheile si sa pleci la final de contract. Daca nu, probabil ca vei avea de platit taxe si penalitati suplimentare care pot depasi depozitul pe care l-ai depus in avans. In astfel de cazuri, cel mai logic este sa cumperi masina.
Iata mai jos cinci motive pentru care poti lua in calcul sa cumperi masina luata in leasing in loc sa o returnezi.
1. Poti cumpara masina pentru mai putin decat valoreaza
Daca pretul de buy-out al leasingului este mai mic decat valoarea de piata a masinii, cumpararea masinii luate in leasing este ca si cum ai primi un discount pentru o masina folosita buna. Estimarea valorii pe care o va avea o masina peste 24 sau peste 48 de luni este mai degraba o arta decat o stiinta. Dar acea cifra – numita in general valoare reziduala – este ceea ce compania de leasing foloseste pentru a stabili o rata lunara de leasing, Mai simplu spus, pretul de vanzare al masinii noi minus valoarea reziduala impartita la numarul de luni din contractul de leasing echivaleaza cu rata lunara.
Daca o companie de leasing estimeaza gresit si stabileste o valoare reziduala prea mare, platile lunare vor fi mai scazute decat ar trebui sa fie. Daca valoarea reziduala este stabilita la un nivel prea mic, poti cumpara masina pentru mai putin decat valoreaza ea de fapt la finele contractului de leasing. Cand se intampla acest lucru, cumperi de fapt o masina folosita buna, de care chiar tu ai avut grija si cu care esti deja obisnuit.
2. Iti place masina si ai avut grija de ea
Ai facut totul bine de cand ai aceasta masina: ai facut intretinerile conform specificatiilor producatorului, ai condus responsabil si ai pastrat caroseria neatinsa si interiorul fara pata. Nu exista pe piata nicio alta masina folosita in care sa poti avea mai multa incredere decat cea pe care ai condus-o chiar tu in ultimii cativa ani. Daca la finele contractului de leasing iti place aceasta masina la fel de mult cum ti-a placut cand ai ales-o, cumpararea sa poate fi o alegere inteligenta.
3. Masina prezinta semne excesive de uzura
Daca nu ai pastrat tocmai in conditii de showroom masina luata in leasing, poti evita niste taxe cumparand masina. Cumpararea masinii luate in leasing daca aceasta este in forma excelenta pare o varianta logica, insa de ce ai vrea sa pastrezi masina daca e intr-o stare proasta? Daca ai condus ca si cum ai fi furat masina, probabil ca aceasta are cicatrici lasate de comportamentul tau razboinic pe sosele…
Daca masina este afectata de o uzura excesiva, vei avea de platit unele penalizari. Cu cat daunele sunt mai mari, cu atat penalizarile vor fi mai mari. Acele mici zgarieturi, indoituri si urme de accidente, care poate ca tie nu ti se par prea mare lucru, vor fi vazute diferit de catre compania de leasing, care are nevoie sa revanda masina daca tu nu o vrei. Un mod de a evita aceste penalizari si taxe este sa cumperi masina.
4. Ai depasit kilometrajul
Depasirea kilometrajului stabilit prin contract este o bataie de cap obisnuita in randul celor care iau masini in leasing. Daca numarul de kilometri parcursi nu se potriveste cu numarul de kilometri pe care trebuia sa ii conduci conform contractului de leasing, poti evita taxele mari prin cumpararea masinii.
Compania de leasing stabileste o limita de kilometraj ca parte a estimarii valorii reziduale, iar depasirea acestei limite poate duce la unele penalizari destul de urate.
Daca depasesti kilometrajul agreat, compania de leasing te va penaliza pentru orice kilometru parcurs in plus. Penalizarea per kilometru este specificata in contractul de leasing si nu este deloc mica daca privesti imaginea de ansamblu, pentru ca in mod cert nu vei depasi cu 1-2 kilometri, ci cu mult mai mult. Cumpararea masinii luate in leasing este un mod sigur de a evita aceste penalizari.
5. Vrei sa eviti bataile de cap ale cumpararii unei alte masini
Sa recunoastem, achizitionarea unei masini necesita mult timp si energie. Cumpararea masinii luate in leasing poate economisi mai multe weekend-uri petrecute prin targuri auto si parcari, precum si frustrarile care vin la pachet cu acest proces.
Va trebui totusi sa faci putin research si sa negociezi, dar mult mai putin decat daca ai incepe acest proces de la zero. Negocierile de la final de contract de leasing sunt, in general, mai usoare si mai rapide decat daca ai lua-o de la capat cu o noua oferta pentru o masina noua.
Am decis sa cumpar masina inchiriata. Ce fac acum?
Daca ai decis ca mutarea logica este aceea de a cumpara masina inchiriata, urmatorul pas este sa anunti distribuitorul (care s-ar putea sa te fi contactat deja, in functie de cat de aproape te afli de sfarsitul contractului de leasing) si sa ii comunici intentia de a cumpara masina. In acest fel, vei economisi timp si vei trece direct la negocierile cu privire la suma pe care o vei plati pentru masina si daca vei plati in numerar sau vei contracta un imprumut de buy-out pentru leasingul auto.
Sursa: https://www.autotrader.com/car-shopping/5-reasons-buying-your-leased-car-209158